GABRIEL RIOS @ N9 HUYSMANSHOEVE, EEKLO - 03/10/20

Niettegenstaande ‘This Marauder’s Midnight’, het laatste album van de Porto-Ricaanse Belg Gabriel Rios, reeds van 2014 stamt , en hij sindsdien toch eventjes van de radar verdween, heeft de man aan populariteit nog steeds niets ingeboet. Bewijze daarvan zijn twee concerten van afgelopen zaterdag in Eeklo die in een mum van tijd waren uitverkocht. Vijfhonderd concertgangers mochten dus volledig corona proof van de mans podiumkunsten genieten, en geloof me vrij , dat deden ze! Voor de organisatie van dit dubbelconcert (om 16u en 20u30) waren de mensen van muziekclub N9 deze keer uitgeweken naar een terrein op de Eeklose Huysmanshoeve. Een terrein die voor deze gelegenheid werd omgetoverd tot een heuse mini festivalweide met voor elke bezoeker een overdekte en genummerde zitplaats. Drankjes werden via een app besteld, ter plaatse gebracht en elektronisch afgerekend. Mondmasker bleef verplicht, maar ‘keep on drinking’ grapte Gabriel, dan kan dat maskertje af!

 

Dat was maar een van de ‘jokes’ die de man tussen zijn prachtige songs op het publiek los liet. Ietsje na 16 u kwam Gabriel, met Zorro snor, het podium opgewandeld, nam zijn gitaar en een voor mij onbekende Spaanse song volgde. Een voorbode van zijn nieuw en in november te verschijnen album, die enkel met oude Spaanstalige songs zal gevuld zijn. Back to the roots dus. Ook de avondvoorstelling startte met, een weliswaar andere, Spaanstalige song. Maar dat was meteen ook het enige verschil op de setlist van de beide concerten. Een setlist die vooral bestond uit songs van ‘This Marauder’s Midnight’. Een ‘marauder’ laat zich vertalen als stroper of vrijbuiter en of dat op de man zelf slaat daar blijft hij in interviews steeds vaag over.

Natuurlijk kon zijn hit ‘Broad Daylight’ uit het debuutalbum ‘Ghostboy’(2004) niet ontbreken. Gabriel nodigde ons uit om de song gerust mee zingen, en dat werd vooral in de avondsessie goed opgevolgd. Een avondsessie waar de sfeervolle verlichting voor een extra gezellige sfeer zorgde. Overigens wist Gabriel ons te vertellen dat zijn eerste optreden na het verschijnen van ‘Ghostboy’ er eentje was in de Eeklose N9!! En ook ‘A Straight Song’ uit ‘The Dangerous Return’(2010) kreeg een naakte versie mee. Ik zeg naakt , en dat was het ook, want enkel met zijn prachtige stem en zijn specifieke gitaarstijl wist hij twee maal het publiek te begeesteren. Hoogtepunten waren er voldoende. Bij het intens mooie ‘Gold’ was zeker niet alleen het koude weertje verantwoordelijk voor het kippenvel. Extra leuk tijdens de avondsessie was ‘Song No 7’, toevallig ook de zevende song op de setlist, waar het gefloten gedeelte bij Gabriel niet zo best lukte. Please help me vroeg hij, en dat ‘whistlen’ werd dan maar vlot door het publiek over genomen. En ook ‘Madstone’, zij het nu zonder de cello interventies van op de plaat, was een lust voor het oor. Veel te vlug kwam er een einde aan de beide optredens (ze klokten, inclusief de bissen, af op 58’). Voor de encores koos hij terug voor het Spaans. Songs die hij meebracht uit zijn thuisland Puerto Rico. Was het eerste nummer nog de lievelingssong van zijn vader, dan droeg hij het slotakkoord van het optreden op aan zijn grootvader. Het werd een oude Cubaanse song, want volgens hem liggen de muzikale roots van Puerto Rico in het land van de op vrouwenbillen gedraaide havanna sigaren. Fidel zou dit waarschijnlijk wel beaamd hebben. BE SAFE zei Gabriel tot afscheid, en binnensmonds mompelde ik voor hem hetzelfde!

Jan Van Streydonck

Setlist GABRIEL RIOS : 1. ? (Spaans ) 2. A Straight Song 3. City Song 4. Madstone 5. Broad Daylight 6. Burning Sun 7. Song No. 7 8. Let The Girls (guys?) Goes Jealous (nieuwe song!) 9. Gold 10. Swing Low 11. Young Gods Bis: 2 oude Spaanse songs !

Foto's © Jurgen Dhont


 

Artiest info
Website  
Facebook  

N9, EEKLO