BEN MILLER BAND @ DE ROMA, ANTWERPEN - 02/09/16

 

Ben Miller Band zorgt voor een spetterend feestje in foyer van De Roma.

De Ben Miller Band uit Joplin - Missouri maakte met zijn energieke live shows reeds grote indruk op het publiek in de VS en Europa en groeiden de laatste jaren uit tot één van de meest spraakmakende live acts in het rootsgenre. Ze verzorgden in het verleden al voorprogramma’s voor Valerie June en zelfs ZZ Top nam hen meermaals mee op tournee. De Ben Miller Band werd recent uitgebreid tot een vierkoppige band en toert momenteel in zijn nieuwe bezetting met naast Ben (zang, gitaar, banjo, drums, mondharmonica) ook ouwe getrouwe bassist Scott Leeper op zijn eensnarige wastobbe (en af en toe drums), aanwinsten Smilin’ Bob Lewis op gitaar (en wasbord) en de zeer langharige Rachel Ammons op viool (en occasioneel gitaar). De groep bracht tot hiertoe een viertal albums uit, het is vooral sinds het succesvolle laatste album “Any Way, Shape Or Form” (2014) - voor het gerenommeerde New West-label - dat de belangstelling merkelijk verhoogd is.

Het kleurrijke gezelschap brengt een sompige, aanstekelijke mix van rock, blues, country, hillbilly, boogie, bluegrass en folk waarin de groepsleden allen een belangrijke inbreng hebben. In de opener geeft de opvallende gitarist Smilin’ Bob Lewis (rode hoed, lange grijze baard en versierde witte jas) reeds zijn visitekaartje af met een pittige slidesolo. Hij speelt ook op een washboard wat de sound in het tweede, uptempo nummer een Keltische invloed geeft. De ambiance zit er meteen goed in. Ook de violiste is naast een knappe verschijning een prima muzikante, de vioolsolo’s die zij speelt kruiden voor een groot deel de set. In de traditional “No More Cane On The Brazos” - vooral bekend in de versie van The Band - neemt elk van de groepsleden tijdens één couplet de zang voor zijn rekening. De leadzang van Ben wordt trouwens dikwijls aangevuld door de backings van de andere groepsleden, ook regelmatig zorgt de groep voor vierstemmige zang.

De leden beheersen meerdere instrumenten en er wordt dan ook veel gewisseld van instrument. Ben speelt tijdens het fantastische, bluesy “Freight Train Blues” slide op een gitaarbox en zingt zijn gitaarpartij door een telefoon wat voor een speciale klank zorgt. Ben gunt zijn muzikanten af en toe een plaats in de spots, zo mogen zowel Smilin’ Bob Lewis als Rachel Ammons elk een nummer zingen. Het uptempo “Ghosts” is een wervelend hoogtepunt in de set. Af en toe wordt er een cover of traditional gespeeld zoals een trage versie van “The House Of The Rising Sun” dat Rachel bevreemdende vioolklanken meegeeft. Op het einde van de set mag een Duitse muzikale vriend een streepje mondharmonica meespelen met de groep. Na ongeveer 1u20 zit de reguliere set erop maar het publiek in de goed gevulde foyer van De Roma weet de groep te overhalen er nog een vervolg aan te breien. Dit wordt een potige uitsmijter met “Black Betty / John The Revelator / Babylon Falling”, de groep haalt hierbij nog eens alles uit de kast. Het publiek is uitermate tevreden van dit optreden getuige de enthousiaste reacties. Ben Miller Band is werkelijk een unieke muzikale bende. Na het concert namen de groepsleden ook ruim de tijd om met de fans te verbroederen. Ben Miller Band treedt op 19 september op in de AB-club maar helaas voor de afwezigen van vanavond is dit concert al lang hopeloos uitverkocht.

Lou van Bergen

Foto © JiVe

meer Foto © JiVe

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook