BIRDY @ KONINKLIJK CIRCUS, BRUSSEL - 23/09/16

Een klein half jaartje later geeft Birdy weer act de présence op een Belgisch podium, om haar nieuwste album “ Beautiful Lies ” voor te stellen. Haar nieuwe europese tour, start in het Koninklijk circus te Brussel. Eigenlijk ging de première naar het radio 1 programma” bel 10”, want daar speelde ze ’s middags al enkele nummers solo aan de vleugelpiano.

Birdy ( Jasmine van den bogaerde), is inmiddels 20 geworden en reeds toe aan haar derde album. Ze groeide op in een Engels beschermd adellijk milieu. Haar moeder is een professioneel pianiste, haar vader een schrijver. Zelf begon ze op haar derde piano te spelen en schreef ze al nummers toen ze elf was. Haar cover van het Bon Iver nummer “Skinny Love ” bracht haar onder de aandacht van het grote publiek, waardoor haar eerste album “Birdy ”, uitgebracht eind 2011, een millionseller werd. Waar ze op haar eerste album slechts één nummer zelf schreef had ze een hand in alle nummers van het volgende album “Fire Within”(2013) waarbij enkele kleinere hitsuccesjes: “Wings”, “Light me Up”. Doelbewust werd Birdy uit de schijnwerpers van de glam en glitter van het succes gehouden, geen promotiefeestjes, geen opvallende kledij of uitspraken, nee Birdy gaat gewoon aanschuiven bij Mc Donalds om haar favoriete Mc Chickenburger te bestellen.

De echte charme van Birdy ligt in haar emotioneel stemgeluid, dat erg kwetsbaar lijkt en dit zo ook bij de luisteraar overbrengt. Geholpen door een fantastische productie en bekwame co-writers komen haar nummers erg volwassen over. Op “Beautiful Lies” maakt ze weer een stap voorwaarts, ze schreef niet alleen de nummers maar bepaalde ook hoe elk nummer moest klinken en hoe de cover van het album er uit zou zien.

Het is 20u en het Koninklijk Circus zit al aardig vol als Lawrence Taylor als voorprogramma het podium op mag. Deze 22 jarige jongeman uit Birmingham bracht begin dit jaar zijn eerste ep uit. Daarop vier nummers die elk wel leuk zijn om te horen. “ Tag Team” is zijn nieuwe single die onlangs uitkwam. Solo, met alleen zijn electrische gitaar wist hij toch de aandacht van het publiek te trekken. Het rockende “Waiting for Your Love” en het tragere “Robyn” zijn prachtsongs die veelbelovend zijn.

Met op de achtergrond wat oosterse sfeermuziek zette Birdy zich achter haar piano en begon haar set met het nummer “Shadow”. Geruggesteund door haar vijfkoppige band passeerden “Beating Heart”, “Hear You Calling” en de hit “People Help The People” de revue. Na het spelen van de prachtige titeltrack “Beautiful Lies” kwam Birdy dan toch eens van achter haar piano. Dit was even schrikken, niet om het feit dat ze eens vanachter de piano kwam, maar de outfit die ze aan had was duidelijk niet zo braaf meer, jonge meisjes worden volwassen!! Het publiek lustte het allemaal wel niet dat het helemaal uit de bol ging maar dat kan je dan ook niet verwachten bij een concert van Birdy. Het nummer “Silhouette” zou ze in een ander arrangement spelen, een iets minder rustige versie, ze laat het nummer overgaan in Kate Bush’s “Running Up That Hill”. Het onvermijdelijke “Skinny Love” speelt ze solo aan de piano om daarna te eindigen met “Wings” en “Keeping Your Head Up” dat zeker Florence & the Machine invloeden heeft.

Haar toegift begint ze met haar favoriete nummer “Unbroken”, afsluiten doet ze met een stevige versie van Fleet Foxes’s “Winter”. Nee Birdy geeft geen rock’n’roll show, daar is ze te braaf voor, anderzijds hoeft dit ook niet want dat ze talent heeft staat buiten kijf. Hopelijk groeit ze nog verder als artiste, per slot van rekening is ze nog maar net 20 en staat er nog een heel leven op haar te wachten.

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

Setlist: Shadow / Beating Heart / Hear You Calling / People Help the People / Young Blood / Wild Horses / Lost It All / Beautiful Lies / Take My Heart / Words as Weapons / Lifted / Silhouette / Words / Skinny Love / Wings / Keeping Your Head Up -- Encores: Unbroken / Let It All Go / Winter


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  

facebook

KONINKLIJK CIRCUS, BRUSSEL - 23/09/16