DIRTY HIPS @ CC MUZE, HEUSDEN-ZOLDER, 24/09/16

Dirty Hips is een nog vrij jonge Limburgse band, die al eerder onze aandacht trok. Ze stonden in het voorbije weekend gerogrammeerd in CC Muze, in Heusden-Zolder. CC Muze is al jarenlang de promotor van de Limburgse pop- en rockscene en presenteerde op zaterdag 24 september, samen met P.I.L (Pop in Limburg) drie uitstekende Limburgse bands, die potten (willen) breken: nieuwkomer Dirty Hips, gevestigde waarde Benny Zen (aka Houthalenaar Peter Houben, “The Recording Artist Ft. The Syphilis Madmen”. Hij debuteerde in 2009 met het album “UFO Conspiracy Believer’) en het internationale potentieel Fence (rockband rond frontman Lieven Verdin. Ze waren tweede op Humo's Rock Rally editie 1998. Ze debuteerden in 1998 met hun EP “Singapore Airlines” en CD “The Return of Geronimo”). Wij focusden ons die avond vooral op het meer roots gerichte fenomeen Fabio Canini en zijn Dirty Hips.

Voor dat je naar een optreden van een band gaat, ga je meestal eens informatief rondneuzen op hun website, om zo wat meer te weten te komen over hun doen en laten. Wat schrijft de band daar over zichzelf? Hun bio: “Dirty Hips is a Latin jiving experience with a rock 'n roll vibe. 5 Bossa-addicted musicians joined together to blow up some bossa, samba and dancehall with hardrock, country, pop and now and then even some deep African influences. Just listen and freak out!!” De line-up: Fabio Canini (33 ♂ Beringen): stem, gitaar; Jelle Wouters (35 ♂ Hasselt): drum; Daniel Vanderhoydoncks (28 ♂ Houthalen-Helchteren): toetsen, gitaar, trompet; David La Mela (37 ♂ Houthalen-Helchteren): bas & Dirk Oliestelder (33 ♂ Laakdal): percussie.

In deze line-up openden ze ook in CC Muze de avond voor een goed opgekomen (qua leeftijden) “gemengd” publiek. Wat hier vanavond tijdens dit optreden ongetwijfeld centraal zal staan, is hun debuut album “Crisis, What Crisis?!?”, dat ze aanvang dit jaar (producers Fabio Canini & drummer Jelle Wouters, de harde kern van deze band) uitbrachten. Op het album staan twaalf originele Fabio Canini nummers, die deze avond zeker op de setlist zullen staan.

Al vanaf het éérste nummer van de set hoor je een mix van pop, rock, blues, Latin en samba, waarbij de gitaar van Fabio Canini en in zekere mate ook de percussie van Dirk Oliestelder iedereen op en voor het podium, probleemloos en subtiel op sleeptouw nemen. In Canini’s sterke gitaarspel, zal je, zoals ik en ongetwijfeld ook anderen, zeker invloeden van Carlos Santana herkennen. Dirty Hips’ nummers als “Rock ’N Roll Times” en “Our Dynasty” liggen heel goed in de oren en brengen je snel in de juiste, wat zwoele (dans)sfeer, waarbij je onbewust wat uitnodigend, met je heupen zal gaan bewegen. Een nummer als “The Day I Met Her In The Park”, zal je zeker even aan de klassieker “The Girl from Ipanema” doen denken, maar so what? Antônio ("Tom") Carlos Jobim en Vinicius de Moraes zaten vaak op het terras van de bar Veloso in de wijk Ipanema in Rio de Janeiro en werden geïnspireerd door een meisje dat vrijwel dagelijks voorbijkwam. Dat meisje was Heloísa ("Helô") Eneida Menezes Pais Pinto. Ze woonde aan de Rua Montenegro nummer 22 en kwam er pas twee jaar later achter, dat zij de inspiratiebron was geweest voor deze wereldhit… Tot zo ver kort het verhaal achter de song en, nu terug naar de Muze.

Deze Zuiderse invloeden worden tijdens de set even opzij gezet in “Chained Feet” en het sterke “Junkie Shuffle”. Dan laten Canini en zijn maten hun andere kant horen met een mix van rock, jazz en wat bluesy invloeden, waarbij drummer Jelle Wouters en Canini alles goed in de hand houden. Deze nummers brengen wat afwisseling in de set, waarna ook andere bluesy bossanova nummers heel ontspannen, maar intens de revue passeren. Dirty Hips deed wat wij en de andere aanwezigen van hen verwachtten en sloten hun geslaagde set af met het wat meer rockende “Could You Care”. Hun optreden, als opener van dit Limburgs feestje, was dik in orde voor wat mij betreft. De afwezigen hadden zeker ongelijk en de aanwezigen genoten daarna nog verder van Benny Zen en Fence!    

Na dit optreden hielden we ons aan onze afspraak en praatten we nog even na met Fabio Canini, die op het verhaal van Dirty Hips en hun debuut album “Crisis, What Crisis?!?”, nog wat verder inging. Dit korte interview vind je uiteraard ook op de Rootstime website.

Eric Schuurmans

meer foto's

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

CC MUZE, HEUSDEN-ZOLDER, 24/09/16