IAN SIEGAL @ MISSY SIPPY, GENT - 06/09/16

Meteen een ‘Full House’ voor het eerste Missy Sippy Club concert van het nieuwe seizoen. Tiny Legs Tim en Lightnin Guy , samen met de uitbaters Marie & Jelle , de stuwende krachten achter deze schitterende Blues & Roots café, heetten aan de deur dan ook met een brede glimlach het talrijke publiek welkom voor het concert van Ian Berry aka Ian Siegal. De man, die met het grootste gemak zowel Britse als Europese Blues awards verzamelt als waren het Panini stickers, haalde de inspiratie voor zijn artiestennaam bij de Tom Waits song Mr. Siegal, want dit was de naam van zijn eerste band en toen die splitte en Ian solo verder ging werd Ian Berry.. Ian Siegal. Binnenkort start de man met zijn huidige band met oa. Dusty Ciggaar, een ware jubileumtournée, want zijn platenfirma maakte hem er op attent dat hij reeds 25 jaar het podium onveilig maakt. Maar gelukkig mocht hij eerst nog eens solo het Gentse publiek komen verwennen. En ook solo is hij meer dan de moeite waard. Steeds een schitterende songkeuze, dito gitaarspel, vocaal kent hij bijna geen gelijke en daarbij is hij een geboren entertainer, en eentje die een straffe uitspraak niet uit de weg gaat.

De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. En .. die werden ruimschoots ingelost. Zich realiserende dat hij zich in een unieke blues club bevond vuurde hij meteen een 7-tal blues nummers op ons af. Oa. de eigen composities ‘Mortal Coil Shuffle’ en ’I Am The Train’ maar ook Charlie Patton’s ‘Pony Blues’ en Robert Johnson’s ‘Come In My Kitchen’, inclusief een vocaal hoogstandje, passeerden de revue. Pas bij ‘ The Cape’ een cover van de in mei van dit jaar overleden Guy Clark werden de blues paden even verlaten. Met de traditional ‘Mary Don’t You Weep’ en nog een ferme sneer naar Donald Trump er bovenop werd deel 1 afgesloten. Ian kon zich wat gaan verfrissen, want zijn hemd kleefde aan zijn ruim getatoeêerde torso.

Met een vers shirt en de Jimbo Mathus song ‘To Much Water Under The Bridge’ kwam deel 2 van de set op gang. ‘Preachin Blues’ van Son House werd versneden met hilarische verhalen en bracht terug de beste Ian Siegal naar boven. Na het nog steeds even prachtige ‘Early Grace’ kondigde hij een cover aan , dit om de artiest in kwestie ook eens wat royalties te bezorgen. Het bleek een uptempoversie te zijn van Bob Dylan’s ‘It Ain’t me Babe’. De song werd afgekondigd met ‘He doesn’t doing any of my songs, the asshole !’ Hilariteit alom! Het oeroude ‘Hard Times (Come Again No More)’ kreeg een beklijvende versie. Bij ‘Dust My Broom’ kreeg Ian plots versterking van Paul De Laet op mondharmonica en even later mocht ook Guy Verlinde aka Lightnin Guy samen met Ian het knotsgekke ‘Michaelangelo’ van songsmid Shel Silverstein tot een goed eind brengen. Ja, blijkbaar worden geniëen (Michelangelo, Shakespeare, Napoleon..) pas ‘geboren’ als ze geen ….. kunnen scoren. Lees er zelf maar de tekst op na, zelfs Ian verontschuldigde zich tot twee maal toe voor de inhoud van het lied. Helaas betekende dit ook het einde van de reguliere set. Ian ‘droop ‘ letterlijk het podium af, geen enkele Rode Duivel had waarschijnlijk diezelfde avond in Cyprus hun truitje zo nat gemaakt.

Maar de bis kwam er. Met een laconiek ‘good evening’ kwam hij terug het podium opgewandeld en we kregen nog de klassieke gospelsong ‘Ill Fly Away’ cadeau. Met de melding dat hij vroeg in de veren wou, want morgenvroeg had hij voor zijn afreis nog een bezoek aan de Stad Gent gepland, verdween hij backstage. Maar de man houdt zo van het podium en van zijn publiek dus hij kwam nogmaals terug, ditmaal met een ellenlange en van schitterende storytelling voorziene intro van John Lee Hooker’s ‘One Bourbon, One Scotch, One Beer’. De staande ovatie die er op volgde had hij ruimschoots verdiend. En in de koelte van de Gentse nacht nam hij achteraf buiten op het terras nog ruimschoots de tijd om na te keuvelen met zijn fans. Hopelijk heeft hij ‘s morgens toch nog kunnen genieten van de mooie Gentse binnenstad. En indien niet, moet hij maar dringend eens naar de Missy Sippy terug komen. En wees maar zeker ..‘ Full House guaranteed ‘

Jan Van Streydonck

Setlist: Morton Coil Shuffle / Big Mama’s Door ( Alvin Youngblood Heart) / Pony Blues / I Am The Train / Come in My Kitchen / T’Ain’t Nobody’s Business / The Cape / Talkin Overseas Pirate Blues / Mary Don’t You Weep / Too much Water / Preachin’ Blues / Early Grace / It Ain’t Me Babe / Hard Times ( Come Again No More) / Dust My Broom / Michelangelo - Encore: I’ll Fly Away / One Bourbon, One Scotch, One Beer

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MISSY SIPPY, GENT - 06/09/16