MOTHER’S FINEST @ BOSUIL, WEERT - 02/09/16

Het is bijna 40 jaar geleden, juni 1978, dat Mother’s Finest hun enige hit in de Lage Landen lieten optekenen,” Piece of the Rock” haalde de top tien en de muziek van deze mixed-band (kleurlingen en blanken onder elkaar) bleef niet onopgemerkt. Een optreden op het toen zeer bekende Rockpalast (Duitsland) en de bijhorende tv uitzending vestigde hun naam defenitief in Europa.

De band werd begin jaren zeventig opgericht door het zangersechtpaar Joyce 'Baby Jean' Kennedy en Glenn 'Doc' Murdock in Atlanta Georgia, de overige bandleden waren gitarist Moses Mo en drummer B.B. "Queen" Borden, bassist Jerry Wyzard Seay en aan de keyboards Mike Keck . Hun muziekstijl is een allegaartje van verschillende stijlen waarbij vooral de funkritmes en de zware rockgitaar opvallen. Deze mix was in die tijd zeer origineel, al werden ze wel eens vergeleken met Sly&The Family Stone (ook een mixed band). Bands als The Red Hot Chilli Peppers, Living Colour en zelfs Prince zijn zeker schatplichtig aan de funkrock van MF.

Hun eerste album in 1976 deed al wat stof opwaaien met tracks als "Rain" en het controversiele "Niggazz Can't Sing Rock and Roll”. Het nummer “Fire” van dat album werd een bescheiden hitje in de US. Het was het volgende album “Another Mother Further” waarmee de band helemaal doorbrak. Het openingsnummer “Mickey’s Monkey” was een cover van Smokey Robinson, geschreven door Holland-Dozier-Holland, de gitaarriff werd wel gejat van het Led Zeppelin nummer “Custard Pie”!! “Baby Love” en “Dis Go Dis Way, Dis Go Dat Way” werden hitjes in de US en “Piece of the Rock” deed het dus ook in Europa erg goed.

Het belangrijkste wapen van de band waren, en zijn nog steeds hun live optredens, energiek, vooral dan zangeres Joyce Kennedy, en muzikaal staat de band er als een huis. Begin jaren tachtig ging de band uit elkaar om eind jaren tachtig de band terug op te starten met de “bijna” originele bezetting, enkel drummer Borden was er niet meer bij, hij werd vervangen door de zoon van het echtpaar Murdock/Kennedy Dion Dereck Murdock. In 2015 kwam hun laatste album uit “Goody 2 Shoes & The Filthy Beasts”, een sterk album in de oorspronkelijk MF stijl.

Het is in deze bezetting dat de band deze avond optrad in een goedgevulde Bosuil in Weert. Opener “Funk a While” deed wat het moest doen, de zaal in beweging krijgen en alhoewel de mix nog niet helemaal ok was, was het publiek er duidelijk klaar voor. “Burning Love”, “Truth will set you free”,”Can’t Fight the Feeling” werden er in hoog tempo doorgejaagd, het was duidelijk niet te merken dat de gemiddelde leeftijd van de band toch al wat hoger ligt. Joyce Kennedy,strak in het pak, niet te merken dat deze zangeres reeds 68 jaartjes telt, had er duidelijk zin in maar volgens haar het bassist Wyzard een off-day, ze zou hem eens goed aan het werken zetten. “Don’t Wanna Come Back” werd ingezet met jawel een bass solo van de heer Wyzard. Van het nieuwe album werd het nummer “Take Controle” gespeeld, een nummer dat medegeschreven werd door zoon Dion.

Even een korte adempauze met het rustige nummer “Cry Baby” waaraan de Beatles cover “Strawberry Fields” werd gekoppeld. “Baby Love” deed de zaal weer meezingen waarna de knappe single “Shut Up” van het nieuwe album voor de bijl ging. Volgens Joyce Kennedy gaat het nummer over mensen die niet weten wanneer ze moeten ophouden met kletsen, altijd maar doorpraten, zichzelf belangrijk voelen en de andere geen kans geven om hun ding te vragen. Het publiek mocht de intro van “Mickey’s Monkey” meezingen, wat het met grote bravoure deed waarna de band er een erg lang nummer van maakte met Moses Mo in de hoofdrol op zijn knalrode Fender gitaar. Eindigen deed men natuurlijk met hun hitnummer “Piece of the Rock” gezongen door Murdock die wel wat kracht in zijn stem verloren heeft, wat logisch is op die leeftijd, maar nog steeds haarzuiver weet te zingen, knap!

De band kwam nog éénmaal terug voor een toegift “Give it Away”, ook dit nummer kreeg een lange uitvoering mee waarmee ze nog maar eens hun live reputatie demonstreerde. Blij deze band live gezien te hebben, het is misschien maar een beetje vervlogen rockgeschiedenis voor velen, maar hier kunnen vele bands nog wel wat van leren!!

Luc Nuyts

Foto © Soche

meer Foto © Soche

Setlist: Funk a While / Burning Love / Truth will Set You Free / Can’t Fight the Feeling / Don’t wanna Come Back/ Cling tot the World / Take Control / The Wall / Cry Baby-Strawberry Fields / Baby Love / Shut Up / Mickey’s Monkey / Piece of the Rock - Encore: Give it Up

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook