THE ADAM ECKERSLEY BAND @ MANUSCRIPT, OOSTENDE - 01/09/16

De ‘Manuscript’, een bruin café in de Oostendse badstad, weet soms nog vóór de AB in Brussel jonge en excellente groepen te strikken voor een avondvullend concert, die dan op een doordeweekse avond de habitués en toeristen een zeer aangename muzikale avond bezorgen. Na o.m. de ‘Delta Saints’, ‘Dirt River Radio’ en ‘C.W. Stoneking’ in een ver verleden, was het nu de ‘Adam Eckersley Band’ uit Australië die daar op de eerste dag van september de melancholie rond het einde van de vakantie kwam verzachten. Naar verluidt was het hun eerste Europese tour. In het café, waar aan de muur zowel foto’s van Son House, Allen Toussaint en Keith Richards hangen, kwam de ‘AEB’ hun recente ‘The Second Album’ voorstellen. Hun eerste is trouwens al lang niet meer verkrijgbaar.

Behalve de zee met haar getijden en eeuwige magie is het café ‘Manuscript wel het beste plekje om in Oostende te vertoeven, zeker wanneer je de roep van de meeuwen en het zeegedruis eens wil afwisselen met muziek: blues, jazz, rock of alt-country. Of met southern rock, swamp en countryrock, waarvan het Australisch collectief ‘Adam Eckersley Band’, in 2010 opgericht, een fascinerende crossover mix maakt. Zij worden nogal eens vergeleken met de ‘Marschall Tucker Band’ of met ‘Lynyrd Skynyrd’, maar het viertal vertolkte in de Manuscript vooral hun eigen rebelse muziek met daartussenin enkele gevoelvolle ballades, zoals het ontroerende en verschroeiend mooie ‘Devil’s Lullaby’.

Frontman Adam Eckerley, gitarist en songwriter, echtgenoot en vader, is in eigen land reeds lang een beroemdheid die op jonge leeftijd al een Award ontving. In eigen land deed hij als beginnend singer-songwriter ooit nog mee aan een Idool wedstrijd en werd toen door de vierkoppige jury unaniem geloofd om zijn energie, uitstraling en persoonlijkheid. Tegelijk is hij gezegend met een warme stem die vooral in de akoestische ballads mooi tot uiting kwam zoals o.m. bij ‘Tomorrow Night, Same Again’. Bij meer rockende songs wordt deze krachtig en gepassioneerd zoals bij het expressief vertolkte ‘All Along The Watchtower’, cover van Dylan of ‘Midnight Rider’ van de Allman Brothers. Maar samen met bassist Scott Greenaway, drummer Benny Elliot en toetsenist Dan Biederman bracht hij vooral zelf of samengeschreven nummers, sommige met meerstemmige zang en een enkele keer met harmonica. ‘Long Enough To Disappear’ en ‘Give Her The World’ uit hun eerste album passeerden de revue. Ook uit hun laatste album werden pareltjes opgediept, al dan niet energiek, waarvan sommige aan de huid bleven plakken, andere in het geheugen haken. Adam had op het smalle podium drie gitaren naast zich om af te wisselen en liet zich niet inperken door de krappe podiumruimte om daarmee voluit te gaan, evenals de keyboard speler en de ritmesectie, zoals bij het helse ‘Mocha’ of het gruizige ‘Good Night’.

De interactie tussen bassist en drummer was prettig om zien, met hun fantastisch opzwepend ritme dat af een toe uitmondde in een swampy groove. De song ‘Wheels’ moet wellicht al een hit zijn, want er werd meerdere keren om geroepen. Wars van enige heldencultus brachten de muzikanten hun show met het enthousiasme van tieners, maar dan met de professionaliteit van echte rasmuzikanten die er geen moeite mee hebben om naadloos van ritme of gevoelstoonaard te veranderen. Hun bezwete aangezichten en armen werden terloops met de handdoek afgedroogd, waarbij sommigen hoopten dat die later op e-bay te koop zouden worden aangeboden. De muzikanten hadden duidelijk plezier in alle reacties en de waardering van het publiek. Twee uur lang speelden zij zonder onderbreking. Op het laatst kregen bassist en drummer nog hun toegejuicht solomoment. Hoogtepunten waren er bij de vleet als een sliert zeewier oplichtend in de zon. Benieuwd welke innovatieve groep van datzelfde kaliber de Manuscript weer naar Oostende zal halen om van daaruit het ganse land en Europa te veroveren ‘riding like the wind, til they found their rock-'n-roll.

Marcie

Foto © Kim Vanbesien

meer Foto © Kim Vanbesien

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook