THE WHODADS - N9, EEKLO - 16/09/16

Afgelopen vrijdag werd het drummen voor een plaatsje in Club N9 te Eeklo. En niet alleen in de zaal maar ook op het podium . Ja, als je de Whodads uitnodigt mag je verwachten dat het dringen wordt, zowel op als voor het podium ! Deze Gentse band olv. Steven Janssens (oa. Daan, Mark Lanegan Band) startte 20 jaar terug als trio maar is ondertussen uitgegroeid tot een volwassen elftal. De surfmuziek uit de beginjaren heeft ondertussen ook plaats gemaakt voor een bonte mengeling van mambo, latin jazz, surf, filmmuziek en dies meer . En de leden van deze band zijn stuk voor stuk klassemuzikanten die hun strepen hebben verdiend of nog verdienen bij Belgische topacts als Arno, Admiral Freebee, Het Zesde Metaal , Milow, Trixie Whitley, Lady Linn, PJDS, Blue Blot ,La La Lover, El Tattoo Del Tigre en dan vergeet ik er nog een paar. Kortom zelden zoveel Belgisch talent samen gezien op zo weinig vierkante meters. En dat loonde, want er werd schitterend gemusiceerd en met een aandoenlijk speelplezier.

Het kon niet anders of dit straalde dan ook af op het aanwezige publiek die vanaf de eerste noten van de ‘Mambo Parisienne’ met volle teugen genoot! De vijfkoppige blazerssectie eiste meteen een hoofdrol op en als een volleerde bandleider, leidde Steven Janssens, op gitaar maar ook op diverse percussie instrumenten, alles in goede banen. Met ‘Crocodile Go Home’ werd een blik Henry Mancini songs opengetrokken met oa. ’A Shot In The Dark’ uit de Pink Panther filmreeks en ‘Banzaii Pipeline’ waarop gitarist Filip Wauters (Zesde Metaal & Arno !!), tot dan nog in een dienende rol , voor de eerste keer zijn duivels mocht ontbinden. In de jazzy en zeer lang uitgesponnen songs ‘Spiritual ‘en ‘A Night In Tunesia’was het onder meer de beurt aan Jan Verstaen op tenorsax en Marc De Maeseneer (met pornosnor) op baritonsax om hun virtuositeit ten toon te spreiden. Maar ook Niels Verheest (wat een mimiek als die zijn toetsen teistert) en drummer Frederik Van Den Berghe en bassist Filip Vandenbril kregen een open doekje van Steven Janssens.

En het werd nog leuker toen zangeres Charlotte Adigery (Arsenal) blootvoets op het podium verscheen. Na ondermeer een uptempoversie van de Peggy Lee klassieker ‘Fever ‘ (remember ook oa. Elvis) riep Charlotte haar totaal verraste moeder Christiane op het podium om samen met de band de Belafontesong ‘Merci Bon Dieu’te zingen, een lied die ‘maman’ tijdens haar jeugd steeds liep te zingen. En meteen wisten we aan wie Charlotte haar hemelse stem te danken heeft. Na het instrumentale 3-luik ‘The Wedge, Exodus en Taboo’ vroeg ik me af waar de bandleden nog hun energie haalden want het was bloedheet in de zaal , maar ze kregen er blijkbaar geen genoeg van. Bij het over gekende ‘El Cumbanchero’ bliezen de 3 trompettisten, Yves Fernandez, Hans Bossuyt en Eeklonaar Alain Verhoeven, die een thuiswedstrijd speelde, de sterren van de hemel. Een hemel van waaruit vader Pierre gelukzalig zal geglimlacht hebben bij het horen van zoveel pracht. ‘A Taste Of Honey’ en het ‘James Bond Theme’bracht ons bij het laatste nummer van de set.

De bandleden kregen elk een Fez op het hoofd en met de percussie van Kobe Proesmans op de voorgrond werd ‘Bongo Festeris’ de afsluiter van de reguliere set. Maar gelet op de uitbundige reacties van de zaal en het duidelijke plezier waarmee de band op het podium stond kwamen er natuurlijk nog een paar bisnummers. Tijdens ‘I could Have Danced All Night’ uit My Fair Lady maakte ik voor mezelf de bedenking dat het lang geleden was dat ik me zo had geamuseerd tijdens een clubconcert. Wat een leuke muziek en , een pluim voor wie het verdient, wat een schitterende klank tijdens het concert ! Het is geen sinecure om het geluid van 11 instrumenten tot 1 geheel te smeden en loepzuiver de zaal in te sturen !! Chapeau voor de mensen aan de mixtafel ! ‘ The Beat Goes On’ van Sonny & Cher werd de afsluiter van een avondje heerlijke muziek. Dit was alvast een schitterende opener van het nieuwe concertseizoen in de N9!

Jan Van Streydonck

Foto © Alain Delariviere (c) Muziekclub N9

Playlist The Whodads:
Mambo Parisienne / Springtime For Hitler / Wiggle Walk / Crocodile Go Home! / Hawaii Five-O / Rumble / Intoxica / A Shot In The Dark / Banzaii Pipeline / Sahara / Spiritual / A Night In Tunesia / Sway IV / Mambo Italiana / Fever / Merci Bon Dieu / The Wedge / Exodus / Taboo / El Cumbanchero! / A Tast Of Honey / James Bond Is Back / Bongo Festeris!,
Bis: I Could Have Danced All Night / The Beat Goes On.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO - 16/09/16