AMANDA ANNE PLATT & THE HONEYCUTTERS + JIM KEAVENY & BAND @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 24/09/18

Vandaag bij Meneer Frits een double bill zoals de laatste tijd meestal het geval is.

We starten met Amanda Anne Platt & The Honeycutters een band uit North Carolina rond zangeres songschrijfster Amanda Anne Platt. De band heeft reeds 5 studioplaten en een live album uit maar het is pas met het laatste titelloze album ‘Amanda Anne Platt & The Honeycutters’ dat vorig jaar verscheen dat Amanda zich opwerpt als frontvrouw. Het is vanavond hun tweede optreden van een eerste korte Europese tour in Nederland en Belgïe in aansluiting op een lange UK tour.

De band grossiert in goed in het oor liggende op traditionele leest geschoeide country muziek met een hoog popgehalte. Hank Williams, Patsy Cline en Loretta Lynn zijn duidelijk invloeden.

Amanda heeft een prachtige aangename stem en haar backingband is prima op elkaar ingespeeld niettegenstaande voor deze tour Kevin Williams vaste keyboardspeler Evan Martin vervangt die op zijn beurt achter de drumkit zit. Zij worden aangevuld door Rick Cooper op bas en Matt Smith op stratocaster en pedal steel die in die hoedanigheid naast pianist Kevin Williams (ook backing vocals) zit wat Amanda grappig vindt en doet denken aan de schoolbanken. In hun thuisland zijn The Honeycutters een gekende band in het rootscircuit. Bij ons zijn ze nieuw en dus zijn al hun songs nieuw. We horen in 50 min. een goede doorsnede van hun kunnen met vooral songs uit de nieuwe schijf.

De goede luim is aanwezig op en rond het podium en we krijgen drie songs op rij uit het nieuwe album “Birthday Song”, “What We’ve Got” en “The Long Ride”. De band start met “Birthday Song” dat de toon zet voor de rest van het optreden. “What We’ve Got” is een slow country song over verloren liefde ingekleurd met wat piano en steel. Amanda zingt hartverscheurend mooi, Meneer Frits is in de ban. Amanda staat geheel ontspannen op het podium en heeft een heerlijk expressieve stem die de verscheidenheid aan emoties die haar liedjes kenmerken met gemak aankan. Dat is het geval bij songs als het uptempo “The Long Ride” en “Eden” waarbij Amanda’s loepzuivere zang onmiddellijk de juiste toon vindt en zich prachtig blendt met de uitstekende instrumentatie van Matt Smith op pedal steel en elektrische gitaar, Rick Cooper op bas en Kevin Williams aan de piano die tevens tweede stem zingt.

“Blue Besides” begint met een drumroffel maar is verder een luisterlied verpakt als een midtempo country popsong. “To Love Somebody” (Bee Gees cover) kent ze van Gram Parsons, we mogen het meezingen maar liefst niet zoals in Dublin toen haar zang geheel overstemd werd door het publiek.

“All You ever” is een geweldig leuke country song waarvan de melodie zich onmiddellijk in je oor nestelt. Afsluiten doet Amanda met “Barmaid’s Blues”, het verhaal van een barmeid, dat rustig begint met enkel wat pedal steel maar met de anderen erbij en een vlot refrein toch blijft boeien ondanks dat het weer de traditionele kant opgaat.

We hebben ten zeerste genoten van Amanda’s stem en haar melodieuze aanstekelijke nummers en mocht het gekund hebben hadden graag nog een tweede set willen horen maar er wacht alweer een andere artiest. Wat een luxe!

Setlist

1.Birthday Song (Amanda Anne Platt & The Honeycutters, 2017) 2.What We’ve Got (Amanda Anne Platt & The Honeycutters, 2017) 3.The Long Ride (Amanda Anne Platt & The Honeycutters, 2017)
4.Blue Besides (The Honeycutters: On The Ropes, 2016) 5.To Love Somebody (Bee Gees cover) 6.Eden (Amanda Anne Platt & The Honeycutters, 2017)
7.The Good Guys (Dick Tracy) (Amanda Anne Platt & The Honeycutters, 2017) 8.All You Ever (The Honeycutters: Me Oh My, 2015) 9.Barmaid’s Blues (The Honeycutters: On The Ropes, 2016)

Voor een goed begrip van Jim Keaveny als muzikant en liedjesschrijver is het goed om wat meer te weten over zijn leefwereld. Country- en folkzanger Jim Keaveny is een Amerikaanse singer-songwriter wiens stem en zangstijl aan Bob Dylan doen denken. In zijn jongere jaren richt hij met vrienden The Rogues op. Later gaat Jim solo en brengt hij van 2000 tot 2009 vier albums uit. Die vier albums zijn vooral geïnspireerd door zijn omzwervingen: Keaveny overleeft twee jaar als busker in Europa tussen jobs als bordenwasser, brandweerman, boomplanter, klusjesman en schrijnwerker. Ervaringen die goed van pas komen als hij zich via Austin in 2009 terugtrekt uit de bewoonde wereld om in de woestijn van Terlingua in het zuidwesten van Texas een zelfvoorzienend bestaan te gaan leiden samen met zijn vrouw Anna Oakley in een Airstream trailer 'in the middle of nowhere', zonder water, zonder elektriciteit. De geest van de woestijn en de nabijheid zijn in heel veel van zijn songs voelbaar, in de loomheid en het trage ritme. Jim Keaveny is een avonturier die van vele markten thuis is en alles over heeft voor zijn muziek. Zo doet Keaveny voor zijn laatste 6de cd ‘Put It Together’ (2017) aan crowdfunding. Hij fietst hiertoe van Oceanside (Californië) naar Savannah(Georgia) aan de oostkust van de USA.

Zijn driekoppige Nederlandse begeleidingsband bestaat uit oud the Scene gitarist Alan McLachnan die op de juiste momenten de juiste gitaarspinsels uit zijn elektrische gitaar haalt, op staande bas Gerco Aerts die zang en instrumentatie op geheel adequate met elkaar verbindt en samen met een Nederlandse drummer (waarvan ik de naam ben vergeten) in staat voor de ritmesectie die een heerlijk relaxte cadans legt onder Keaveny’s songs.

Jim Keaveny begint zijn optreden met “Anything Without You” een song uit zijn vorig album ‘Out Of Time’ (2014) van 4 jaar geleden dat qua begeleiding vanavond dicht aanleunt bij de sound van dat album. Het is meteen een geluid dat ons vertrouwd in de oren klinkt : die heerlijk nasale licht hese stem, die wankele mond harmonica, op een semi-akoestisch bedje van electrische gitaar, staande bas en drum borstels voor een vintage Jim Keaveny sound: een folky story uit de losse pols geschud aan een voorbij rollend ritme. Jim schreef het nummer alsook het volgende “Blue Eyes” samen met zijn vriend Ethan Millang die dit jaar overleed en draagt het aan hem op. Heerlijk tempo doorspekt met country slide gitaar licks en een streepje harmonica, het is genieten. Het vrolijke “Happy Man” en het lekker huppelende “Ridin’ Boots” kunnen evenzeer bekoren.

Jim heeft de vreemde inval om aan elk nummer een outro te breiden die hij danig lang rekt met de rug naar het publiek om dan samen met zijn muzikanten gelijk te eindigen. Een gekkigheid die tegelijk de focus van de bandleden aanscherpt als leidt tot een zekere hilariteit. Elk nummer verdient het eigenlijk om vermeld te worden. Van het sfeervolle “Blown Away” naar ingetogen country weemoed in “Good Times” over het huppelende “The Girl” naar het indringende “Oh David” (een nieuwe nog niet uitgebrachte song), Jim brengt het allemaal met een vanzelfsprekendheid die originaliteit verraadt. Het tempo wordt opgekrikt met “Hard Work’in Blues”, een knap bluesnummer waarin de hele band van jetje mag geven voorzien van een pittige gitaarsolo. “What I Ain’t Got” is weer zo’n lekker huppelding met een tekst die aan tristesse niets verbloemt. Het bonkende “Parkin’ Meter” klinkt uitermate aanstekelijk en heftig met funky bluesy gitaarwerk anders dan de Tex-Mex rockversie van het album. Het is de laatste song maar het aanhoudend applaus verleidt Keaveny tot nog een paar songs. “Is It You” klinkt ook hemels zonder mariachi blazers. Tot slot tappen Keaveny en

Co met het grappige maar trieste verhaal van “Lucy Ain’t Got No Arms” muzikaal nog uit een ander vaatje al is het nog steeds vintage Keaveny.

Het was een blij maar te kort weerzien met een Jim Keaveny grand cru die met de jaren nog aan authenticiteit wint en zowel op het podium als op plaat nog beter wordt. Hopelijk moeten we in de lage landen niet weer 8 jaar op hem wachten.

We hebben genoten van twee toppers in het americana country genre.

Marc Buggenhoudt

Foto © Ronald Rietman

Setlist

1.Anything Without You [Jim Keaveny/Ethan Millang] (Out Of Time, 2014) 2.Blue Eyes [Jim Keaveny/Ethan Millang] (Put It Together, 2017) 3.Happy Man (Music Man, 2009) 4.Ridin’ Boots (Out Of Time, 2014)
5.Blown Away (Put It Together, 2017) 6.Good Times (Put It Together, 2017) 7.The Girl (Out Of Time, 2014)
8.Oh David (unreleased) 9.Hard Work’in Blues (A Boot Stomping, 2005) 10.What I Ain’t Got (Put It Together, 2017) 11.Parkin’ Meter (Out Of Time, 2014)

Encore:

12.Is It You (Put It Together, 2017) 13.Lucy Ain’t Got No Arms (Out Of Time, 2014)


 


 

Artiest info
website Amanda Anne Platte  
website Jim Keaveny  

MUZIEKCENTRUM, EINDHOVEN

 

Jim Keaveny