JEFFREY FOUCAULT @ N9, EEKLO - 08/09/18

Het nieuwe concertseizoen van de N9 starten met een klepper als Jeffrey Foucault legt meteen de lat voor de programmatie voor de rest van het seizoen erg hoog! Een bordje ‘SOLD OUT’ aan de deur en op het podium een stel klasse muzikanten als begeleiding van een begenadigd songschrijver die met het album ‘Blood Brothers‘ een zoveelste pareltje aan zijn reeds rijk gestoffeerd oeuvre heeft toegevoegd.

De enige Belgische passage in deze Europese tournée was meteen het laatste optreden op dit continent want enkele uren na het optreden wachtte in Brussel reeds het vliegtuig naar Trumpland. Het zou voor de band dus een zeer korte nachtrust worden maar dat lieten ze in ieder geval niet aan hun hart komen. ‘Dishes’, de openingssong van het reeds vernoemde ‘Blood Brothers’ opende de festiviteiten, meteen chronologisch gevolgd door de volgende 4 songs op de cd !

De klank in de zaal zat meteen juist, en dat viel duidelijk in de smaak van Jeffrey, wat van de rookmachine, die duidelijk overuren maakte , niet gezegd kon worden. Met een kwinkslag echter maakte hij duidelijk dat het wat minder mocht en hiermee kreeg hij de lachers op zijn hand en verdween de mist van het podium. Met Jeremy Moses Curtis op bas en Eric Heywood ,bekend van van oa.Tift Merritt, Son Volt, Ray Lamontagne op pedal steel en elektrische gitaar en de schitterende ‘no nonsense, less is more’ Billy Conway (ex-Morphine!) op drums zit je als frontman gebeiteld. Dit in combinatie met de prachtige songs van Jeffrey was het niet meer dan normaal dat het ene hoogtepunt op het andere volgde. De lovesong ‘I Love You (and You are a Fool)’ was van een onaardse schoonheid, en was het geen zittend concert geweest , zelfs de niet dansers onder ons hadden hun partners in een innige omhelzing de dansvloer opgesleurd. De droge humor van Jeffrey , oa.over het gevraagde bier op hun standaard rider en het ontstaan van de song ‘Des Moines’ (een ijzersterke song trouwens!) verveelde geen seconde , net als het concert trouwens! Met ‘Slow Talker’ kwam er een einde aan deel 1 van een set die constant op een hoog niveau dreef.

Na een korte pauze betrad Jeffrey solo het podium en met ‘Cheap Suit’ , een song over zijn vader, was het meteen weer kippenvel. Verrassing van formaat bij de Pretenders cover ‘Don’t Get Me Wrong’ , die zowaar een countryjasje aangemeten kreeg. Uit het album ‘Salt As Wolves’ werd ‘Paradise’ geplukt, terug een hoogtepunt. En dan moest prijsbeest ‘Ghost Repeater’ nog komen, maar dat werd helaas dan ook het laatste nummer van de set. De band zag echter in dat zonder de nodige bisnummers de weg naar de uitgang van de zaal zou versperd worden en ze zo hun vroege vlucht zouden missen, dus met ‘Hurricane Lamp ‘ en het verzoekje ‘Left This Town’ verzekerden ze hun vrije doorgang !

Geruggesteund door een schitterende band met in de hoofdrol de mooie klanken uit de pedal steel van Eric, de zo functionele drum & bas partijen van Billy & Jeremy en dit in combinatie met de klasse van Jeffrey zelf, maken van dit concert een duidelijke kanshebber om in de eindejaarslijst ‘Concert v/h jaar’ bij ondergetekende een ereplaats te bekleden !

Jan Van Streydonck

Foto's Jurgen DHont

Setlist Jeffrey Foucault :

Pt 1: Dishes - War on The Radio - Blown - Blood Brothers - Little Warble - Rico - I Love You (And You Are A Fool) - Blues For Jessie Mae - Des Moines - Slow Talker
Pt 2: Cheap Suit - Cross Of Flowers - Everybody’s Famous - Don’t Get Me Wrong (cover Pretenders) - Idaho - Dying Just A Little - Paradise - Ghost Repeater
Bis : Hurricane Lamp - Left This Town

 


 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO