DE MAANDAG VAN VAN MEURS: KEVIN WELCH @ MENEER FRITS, EINDHOVEN - 17/09/18

We tellen gewoon door na het overlijden van Ad van Meurs, vandaag het 433e concert onder de noemer Ad van Meurs presenteert tegenwoordig de Maandag van Van Meurs.

Vanavond staat Kevin Welch op de affiche. Kevin is inmiddels 63 jaar en is geboren in Oklahoma, heeft jaren in Nashville gewoond, maar tegenwoordig leeft hij in de buurt van Austin. In zijn Nashville tijd was hij voornamelijk als songwriter actief, later ging hij ook zelf als singer-songwriter zowel solo als in verschillende bands aan de slag. Jaren maakte hij samen met de Dead Reckoning artiesten zoals Fats Kaplan en Kieran Kate prachtige albums zoals het album "Lost John Dean". Zijn laatste solo album dateert alweer van 2010 met als titel "A Patch Of Blue Sky". Vorig jaar bracht hij nog een live album uit samen met zijn vriend Walt Wilkins. Ik wist dat er in oktober dit jaar een volledig nieuw album van Kevin uit zou worden gebracht. Met verbazing zag ik hem vanavond al liggen bij de merchandisetafel.

Dit is zijn eerste optreden van een serie in Nederland en Kevin zou worden begeleid door zijn zoon Dustin. Een aantal jaren geleden samen al eens gezien op TakeRoot festival en dat smaakte toen duidelijk naar meer; vandaar vanavond mijn aanwezigheid hier. Helaas is hier op het laatste moment vanaf gezien. Jammer; waarschijnlijk omdat Dustin vorige week in het huwelijksbootje is gestapt. Drukte alom, want Kevin is onlangs vader geworden van een zoon en heeft een nieuw album uitgebracht.

Deze tour zal Bart de Win hem begeleiden met piano en harmonica. Bart is samen met Arianne Kneght als Tip Jar vaak in Austin te vinden om daar samen met Walt Wilkins en Kevin Welch muziek te maken en albums op te nemen. Wanneer Kevin het podium opkomt moet hij eerst zijn gitaar nog even stemmen. Ondertussen vertelt hij dat al tijden geen gitaar meer heeft gespeeld dus fingers crossed voor vanavond. We krijgen twee sets voorgeschoteld waarbij de eerste set voornamelijk nieuw werk is van het album "Dust Devil" en de tweede set wat ouder werk.

Kevin opent met het nummer "Blue Lonesome", wat ook het openingsnummer is van het nieuwe album, gevolgd door het nummer "The Girl In The Seaschell. Nieuwe nummers, maar wat niet is veranderd is de stem van Kevin. Lekker rauwe stem, maar als hij zingt fluweelzacht; heel bijzonder en heel knap. Elk nummer krijgt vooraf een uitgebreide uitleg zoals ook het nummer "High Healed Shoes". John Hadley was Kevin's belangrijkste leraar als het gaat om "Cinnamatic Songs". Hij schrijft nummers waarbij het lijkt dat je in de bioscoop zit. Prachtig om naar deze mooie film van woorden te luisteren. "Brother John" speelt hij pas voor de tweede keer voor een live-audience. Het gaat over een vriend die al meerdere keren is uitgewezen naar Afghanistan als soldaat. Na de vijfde keer was hij "completedly fried". Prachtig nummer, met ook een prachtige piano intermezzo van Bart de Win. Hoogtepunt van de eerste set is voor mij het nummer "A Flower", geschreven door Kevin vanuit het perspectief van een 15-jarig meisje. Title track van het nieuwe album is "Dust Devil". Kevin legt uit wat dit betekent; namelijk stof opgewaaid tijdens tornado's. Maar ja, dat kennen we natuurlijk niet in Nederland, want alles is hier perfect. Bart wordt gevraagd om nu geen piano maar de trekharmonica te gebruiken wat hij dan ook perfect doet. De eerste set word afgesloten met twee oude nummers "Killing Myself" en "A Patch Of Blue Sky". Prachtige nummers waarbij Arianne Knegt nog even komt meezingen op de achtergrond.

Tijdens de pauze krijgt Kevin geen tijd om even bij te komen. De cd's gaan als warme broodjes van de hand en natuurlijk moet er worden gesigneerd. Na de pauze gaan we weer verder. Kevin gaat zitten en weet even niet wat hij gaat spelen, hij heeft geen enkel plan. Na enige aarzeling begint hij de tweede set met het nummer "Millonaire". Door Kevin geschreven maar groot geworden door niemand minder dan Chris Stapleton. Het nummer "Marysville" heeft enige uitleg nodig. Kevin zat in het vliegtuig en vloog over Marysville; een plaatsje in Australie waar op dat moment grote bosbranden waren. Door de brand kwamen veel mensen om het leven en het hele dorp ging in vlammen op. Een heel triest verhaal en daarover gaat dit nummer. "Come A Rain" krijgt een beetje bluesy sfeer mee vooral door het jammen van Bart de Win op piano. Volgens Kevin één van de mooiste songs is het door John Hiatt geschreven nummer "Train To Birmingham" en dat kan ik helemaal beamen. Prachtig, kippenvel. De hoogtepunten blijven nu maar komen. Frank Sinatra's song "Wee Small Hours of the Morning" en als afsluiting een cover van Walt Wilkins. Na een groot applaus krijgen we nog een toegift; "Jersey Devil" een nummer uit de periode van de Dead Reckonings jaren.

Resumerend kan ik zeggen dat Kevin Welch een geweldige singer-songwriter is met een prachtige stem en prachtige liedjes. Wat echter opviel dat er weinig synergie was tussen Kevin en Bart, en ik vermoed dat dit toch komt door de gebrekkige voorbereiding van Kevin op dit concert. Er volgen nog meer optredens de komende weken, o.a. een huisconcert bij Bart de Win in Nuenen.

Roelof Passies

Foto © Ronald Rietman

 


 

Artiest info
website  
facebook  

MUZIEKCENTRUM, EINDHOVEN