MOTHER T & THE CHICKS @ N9, EEKLO - 08/09/18

Een ruime belangstelling vrijdagavond in de N9 voor de cd voorstelling van de eersteling van Mother T and the Chicks. Deze band rond vocaliste Tessa De Vreese staat garant voor een stevige portie roots music , blues gerelateerd en met een flinke scheut soul en gospel invloeden. Naast eigen songs, (de band heeft een 3-tal songschrijvers in hun rang!) put men voor de rest van het repertoire uit de rijke roots geschiedenis.

Opener ‘Ain’t That Good News’, een Sam Cooke song en enkele jaren terug ook nog gecoverd door Amy Helm, was daar meteen het levende bewijs van. Het jazzy ‘I Wonder Why’ met de stomende harmonica uithalen van Olivier Vander Bauwede, die trouwens de song ook schreef, werd gevolgd door Tessa’s ‘Trouble With My Man’, of hoe huiselijke miserie de inspiratie kan zijn voor de geboorte van een leuke song. Met ‘Assumption Blues’, een ode aan Skip James, kregen we ook een staaltje vakmanschap van de derde songsmid in de band, gitarist Bram Beelaert. Naast de mondharmonica & vocals van de benjamin van de band, Olivier, en de gitaar van Bram, bestaat de band ook nog uit een meer dan degelijke ritmesectie met Quinten De Vlaeminck op contrabas & vocals en Frederik De Cocker op drums. Patsy Cline’s ‘Walkin After Midnight werd een bluesjasje aan gemeten en dat paste wonderwel. Tijdens ‘Drive It Home’ (the Clovers) mocht gitarist Bram zich ten volle uitleven en met de traditional ‘Rollin And Tumblin’ , waarin Tessa volop bewees uit het goeie vocale hout te zijn gesneden, werd het tijd voor een drankje aan de bar om al dit blues geweld door te spoelen. En niemand durfde nog twijfelen aan Tessa’s vocale capaciteiten na een wondermooie uitvoering van Bessie Smith’s ‘Backwater Blues’, de openingssong na de korte pauze.

Enkel begeleid door Bram op gitaar kreeg ze de zaal muisstil met deze prachtige uitvoering. Een tweede deel, die trouwens over de ganse lijn op een hoog niveau teerde. Een swingend Up Above my Head (swingend ja, maar helaas was het een zittend concert) , Olivier’s ‘Hesitating Mood’, met leuke samenzang, de gospel blues van ‘You Gotta Move’, een oude kraker van Mississippy Fred McDowell met prachtig bottleneck werk van Bram, het ging er allemaal in als koek.

Veel te vroeg kwam de intro van de leuke slotsong ‘Ride Through The Rain’ er aan. Het smaakte natuurlijk naar meer en Muddy Waters zijn ‘Mojo’ mocht nog eens in werking worden gesteld. Niets dan blije gezichten na het concert. De ‘kakelverse’ cd ging dan ook vlotjes over de toonbank en dat had de band dan ook dubbel en dik verdiend. Leuke songs op een dito manier gebracht. En een sterke moederkloek , die over een heel gedegen stel kuikens beschikt. Niet dat de beide Steven’s zich zorgen hoeven te maken maar met youngster Olivier Vander Bauwede lijkt de Belgische blues harmonica toekomst alvast verzekerd. Prima concertavond !

Jan Van Streydonck

Setlist Mother T and the Chicks : Set 1 - 1. Ain’t That Good News (Sam Cooke) 2. I Wonder Why 3. Trouble With My Man 4. Assumption Blues 5.I Know If You Don’t 6. Walkin’ After Midnight (Patsy Cline) 7. Drive It Home (the Clovers) 8. Rollin’and Tumblin’ (traditional)

Set 2 - 1. Backwater Blues (Bessie Smith) 2. I Want Your Love 3. Up Above My Head (Sister Rosetta Thorpe) 4. Hesitating Mood 5. Cry Before 6. You Gotta Move ( Mississippy Fred McDowell) 7. Maybe The Last Time (James Brown) 8. Ride Through The Rain
Bis : Got My Mojo Working (Muddy Waters)

Foto's Dirk Hellebuyck

 


 

 

 

.

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO