PASSENGER @ TRIX, ANTWERPEN - 29/09/18

Zes jaar na zijn wereldhit “Let It Go” blijkt dat Michael (Mike) Rosenberg aka Passenger nog steeds immens populair is. Met alleen een gitaar en een stem een volle zaal inpakken, simpel is het niet, en toch weet de sympathieke Brit telkens weer het publiek te boeien.Veel heeft hij geleerd van zijn buskerervaring op jonge leeftijd in Engeland en Australië, waarna hij in 2003 samen met zijn vriend Andrew Phillips de band /Passenger. (jawel met slash en punt) oprichtte. Als vijftal namen ze hun debuutalbum “Wicked Man’s Rest” (2007) op. Dit werd echter geen succes en de band stopte ermee in 2009.

Rosenberg behield de naam “Passenger” als artiestennaam en nam onder die naam eind 2009 zijn debuutalbum “Wide Eyes Blind Love” op. Zoetgevooisde liefdesnummers gezongen met een breekbare stem worden zijn handelskenmerk. In 2012 krijgt hij de kans om met zijn vriend Ed Sheeran, die toen al voor volle zalen optrad, op tournee te gaan en brengt hij het album “All The Little Lights” uit met daarop het nummer “Let Her Go”. Het nummer wordt door het grote publiek opgepikt en de muziekcarrière van Passenger komt in een stroomversnelling. Passenger consolideert zijn succes met ondermeer het album “Young At The Morning Old At The Sea” (2016) zijn eerste nummer 1 album in de UK.

Dit jaar bracht hij in het voorjaar zijn tiende album uit “Runaway”, een meer op ‘americana’ geïnspireerd album, leuke nummers die je toen ronddwalen in het desolate Amerika, muzikaal opgesmukt met mandolines en banjo, slide gitaren en rock invloeden, het suffe van de wereldhit “Let Her Go” is hier ver te zoeken. Jammer dat hij zijn “Runaway” toer alweer solo zonder begeleidingsband speelt, al heeft dat ook wel zijn charme.

Waar Mike Rosenberg van houdt is een zaal die zijn songs begrijpt, die stil is als er geluisterd moet worden en een beetje uit de bol gaat als de song erom vraagt. Met een volgelopen Trix zaal heeft hij het ideale publiek voor zich, al bij het openingsnummer “Fairytales & Firesides” een weemoedig levenslied, blijft het muisstil in de zaal waarna het bekende “Life’s For The Living” voor een uitbundigere sfeer zorgt.

Aan meerdere nummers hangt een verhaaltje vast, als busker in Glasgow maakte hij elke dag een praatje met een dakloze die telkenmale zijn zelfde levensverhaal vertelde, het nummer “David” verhaalt dit. Het verhaal van zijn familie vertelt hij in één van de nummers van zijn laatste album “To Be Free”. Zijn grootouders waren joden die na de oorlog emigreerden naar Amerika en daarbij een moeilijke tijd hebben gekend, het migrantenprobleem blijft nog steeds een probleem, vroeger en nu.

Na een overbodige versie van “The Sound Of Silence” krijgen we het nummer “I Hate”, waarbij Rosenberg laat weten waarvan hij niet houdt, muzikaal overgoten met een ‘la la la laa’ wat natuurlijk massaal wordt meegezongen. “Survivors”, nog een nummer van zijn nieuw album, niet te verwarren met het nummer van Destiny’s Child waarvan hij een stukje speelt.

De lichtjes van de smartphones mogen aangezet worden bij de megahit “Let Her Go” en met vele oohs uit het nummer “Scare Away The Dark” verlaat Passenger het podium, de zaal blijft het nummer, althans de oohs, zingen zodat Rosenberg al vlug terug het podium opduikt. Een mooie rustige versie van Springsteens “Dancing In The Dark” en het bekende “Holes” uit zijn succesalbum “All The Little Lights” beëindigen de set. Michael Rosenberg apprecieerde erg het gedrag van het publiek voor zijn luisterbereidheid en meelevendheid tijdens het optreden. Thank you Antwerp, Thank you Belgium. Iedereen tevreden maar volgende keer met full band graag!

Luc Nuyts

Foto's en fotoalbum © Sonja Schepers

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

TRIX, ANTWERPEN