BRUSSELS JAZZ ORCHESTRA & BERT JORIS – SMOOTH SHAKE @ DE ROMA, BORGERHOUT - 15/09/17

Jazztrompettist Bert Joris (°1957) heeft al een een stevige reputatie op als improvisator, componist, arrangeur en docent. Zijn werk wordt gespeeld door orkesten over de hele wereld. Joris werd meermaals bekroond voor zijn werk en zijn recentste soloalbum (Only for the Honest, nov. 2011) werd in België de hemel in geprezen. In de loop der jaren toerden Joris en BJO samen van Zweden tot de USA. Het nieuwe project van Bert Joris met het Brussels Jazz Orchestra heet ‘Smooth Shake’ en wordt vandaag volledig gespeeld.

Het is het 4de grote project waarin Bert schittert als solist, componist en arrangeur, na Signs and Signatures (2010), Dangerous Liaison (2006) en de dubbel-cd The Music of Bert Joris in 2002.

We zijn trots op onze BJO en het is een van de toonaangevende big bands in de Europese jazz en daarbuiten. Het liefst denk ik spelen ze samen met Bert als hun inspirator en live komt deze band het beste over. Al jarenlang onder de artistieke leiding van altsaxofonist Frank Vaganee heeft het orkest zich ontwikkeld tot een waar instituut dat veel actuele muziekstijlen omarmt.

Ook het geluid is vandaag bijzonder goed daar in De Roma want ze hebben recent verbeteringen aangebracht in de zaal. Aan het plafond en ook achteraan het balkon worden strakke doeken gespannen die de verticale geluidsgolven breken. Aan het plafond is er een grote ovalen luchtzak die naargelang de muziek kan aangepast worden. Ook zijn er nieuwe versterkers en mengpanelen.

Joris is een briljante musicus, die de hele jazztraditie in zijn broekzak heeft. Als je hem hoort spelen komen grote namen als Donald Byrd, Freddie Hubbard, Lee Morgan en Woody Shaw voorbij. Wat hij gemeen heeft met zijn grote voorbeelden is een avontuurlijke aanpak, waarin hij het nodige risico neemt. In zijn nieuwste productie ‘Smooth Shake’ belicht hij een andere kant van zichzelf: “Een warm geluid, daar ben ik naar op zoek gegaan voor deze plaat. Ik wilde een sound die je omarmt en energie geeft, als een stevige vriendschap. Het is een kalme plaat geworden en toch nodigt ze uit tot bewegen, tot dansen. Niet te uitbundig, maar smoothly.” We krijgen romig klinkende arrangementen zonder scherpe randjes die nergens saai of vervelend worden, maar de muziek juist extra diepgang geven. Alle kleuren van muzikale tederheid komen voorbij: het pittige nummer ‘O.U.T’, het ritmische ‘Smooth Shake’, het gedragen ‘Only for the Honest’ aan de bugel, de weemoed van ‘Brussel-Parijs’ (dat trouwens van Dré Pallemaerts is en ook op zijn plaat Coutances staat) en het ruimtelijke ‘Spaces’. Feestelijk is het aan de Italiaanse jazzpianist Dado Moroni opgedragen ‘Mr’ Dado’ dat vooraf gegaan wordt door het originele ‘Mr Dodo’ en vol onverwachte wendingen het aan zijn zoon Sam opgedragen ‘Nasty Boy’ aan het begin van het concert.

Joris is een sobere muzikant, voorbeeldig in pak gekleed, bijna onopvallend op het podium, waardoor de aandacht vooral op de muziek komt te liggen. Het orkest snapt de composities van Joris maar al te goed en dat breng een fijne chemie op het podium tot stand. De composities die Joris schreef zitten vernuftig in elkaar en ook in laagjes. Af en toe dirigeert hij ook. Alles wordt versierd met mooie solo’s vooral de tenorist Kurt Van Herck, één ferme solo van Frank Vaganée en Dieter Limbourg en verder nog de piano van Nathalie Loriers, de smooth bas van Jos Machtel in ‘How could we forget’ en de gitaar van Hendrik Braeckman en ook een geweldige solo met de schuiftrombone van Marc Godfroid op het einde.

‘Smooth Shake’ behoort tot het beste wat de West-Europese jazz te bieden heeft. Bert Joris en het BJO zijn inmiddels een maatje te groot geworden voor België en verdienen nog meer internationale aandacht. Een absolute aanbeveling voor jazzfestivals wereldwijd. Er hadden vandaag nog meer mensen mogen komen maar het was gezellig aan de tafeltjes en helaas geen publiek op het balkon. We praten nog wat na met de muzikanten en aan de signeersessies is het leuk vertoeven met Bert Joris.

Setlist

1. Nasty boy
2. Spaces
3. Brussel-parijs
4. O.U.T
5. Smooth shake
6. Only fort he honest
7. How could we forget
8. Mr Dodo / Mr Dado
9. signs and signatures

Volledige bezetting: Bert Joris: componist, arrangeur, trompet; Frank Vaganee: artistiek leider, altsaxofoon en fluit; Carlo Nardozza, Nico Schepers, Pierre Drevet en Jeroen Van Malderen: trompet en bugel; Dieter Limbourg, altsaxofoon en klarinet; Kurt Van Herck, tenorsaxofoon; Bart Defoort, tenorsaxofoon; Bo Van de Werf, baritonsaxofoon en basklarinet; Marc Godfroid, Lode Mertens en Frederik Heirman, trombone; Laurent Hendrick, bastrombone; Nathalie Loriers, piano; Hendrik Braeckman, gitaar; Jos Machtel, contrabas; Toni Vitacolonna, drums.

Michel Proesmans

Foto's © JIve

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA, BORGERHOUT - 15/09/17