EMA @ BOTANIQUE, BRUSSEL – 24/09/17

EMA, oftewel Erika Michelle Anderson is een Amerikaanse singer/songwriter. De 35-jarige zangeres was in het begin van haar muzikale carrière gitariste van de experimentele rockband Amps For Christ, tot ze in 2006 Gowns stichtte met haar toenmalige vriendje. Gowns, een noisefolkband, leverde drie albums af in vijf jaar maar het succes was niet voor hun weggelegd.

Onder haar eigen initialen werd de blondine wel bekend, dankzij het album Past Life Martyred Saints. Met dansbare electronica en een opmerkelijke podium act wist ze de Belgische harten te veroveren.
Onlangs verscheen EMA’s jongste plaatje Exile In The Outer Ring (25 augustus 2017). Dit schijfje bracht de dame uit South Dakota opnieuw naar ons land.

Het was een zonnige zondag, die 24e september. Tot bij het vallen van de avond plots donkere wolken samentrokken boven de Rotonde van de Brusselse Botanique. Daar betrad op dat moment Erika M. Anderson het halfronde podium, geflankeerd door drumster Susan Lucia en multi-instrumentalist Leif Shackleford.
Intro "Where The Darkness Began" begon met een dreigende viool die versterkt werd door zachte doch zware roffels. Andersons parlando maakte het nog onrustwekkender daar in a basement in the outer ring. Iets vrolijker ging het eraan toe tijdens "I Wanna Destroy", meteen een waarschuwing voor het verdere verloop van de avond. Ze vervolgde met "Butterfly Knife", een repetitieve song die even gevaarlijk als verontrustend klonk. De flitsende belichting maakte het geheel nog krachtiger.

Erika voelde zich niet lekker, ze kampte met een verkoudheid en verontschuldigde zich hiervoor. Maar daar was op haar stem na weinig van te merken. De zin om te spelen en de energie die uit hun muziek vloeide maakte het ruimschoots goed, dus die excuses waren nergens voor nodig. En die stem, daar zorgde een vervormer op tijd en stond wel voor dat dat in orde kwam. "Blood And Chalk" werd met getemperde zang aangevat maar die onheilspellende ondertoon bleef op de achtergrond aanwezig en naarmate het nummer evolueerde werd haar gitaarspel snediger. In de daaropvolgende "Satellites", "33 Nihilistic And Female" en "Fire Water Air LSD" wisselden drumster en violist/bassist/keyboardspeler elkaar af om de zwaarmoedige geest aan te houden.
Met paarse belichting en wat rook als decor ging Erika theatraal door haar knieën. In die pose bracht ze "Breathalyzer". Na het nemen van een keelpastille ging ze door met "Grey Ship", dat heel zacht en lief begon maar na een korte solo alsnog haar duivels ontbond. Dit was zeker één van de hoogtepunten van de avond. "California" sloot het eerste deel af.

Na het drinken van een deugddoende thee was Erika’s stem weer een beetje opgelapt om in de juiste toonaard "Marked" in te zetten en tot een goed eind te brengen.

Dirk Vanhees

Setlist:"Intro" - "Where The Darkness Began" (Exile In The Outer Ring, 2017)
"I Wanna Destroy" (2017)
"Butterfly Knife" (Past Life Martyred Saints, 2011)
"Anteroom" (2011)
"Blood And Chalk" (2017)
"Satellites" (The Future's Void, 2014)
"33 Nihilistic And Female" (2017)
"Fire Water Air LSD" (2017)
"Breathalyzer" (2017)
"Grey Ship"(2011)
"California" (2011)
---///---
"Marked" (2011)

Foto © Daniels JP - Concert Monkey

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL

24/09/17