GIRLPOOL @ BOTANIQUE, BRUSSEL - 11/09/17

Girlpool is ontstaan als een duo bestaande uit Harmony Trividad (de blonde) en Cleo Tucker (de rosse). Hun eerste plaat “Before The World Was Big” was een soort van dreampop. Niet dat we er veel van gehoord hebben op de radio maar via You Tube en andere kanalen vulden ze toch de Rotonde van de Botanique. Daar kwamen ze vooral hun nieuwe plaat “Powerplant” voorstellen. Ondertussen zijn ze gegroeid tot een vijfmansformatie.

Vanaf het openingsnummer “123” werd duidelijk dat hun sound geen dreampop meer is maar na de trage intro barste de song los in een “wall of sound” met de drummer zeer prominent aanwezig. In “Sleepless” gingen ze er al iets minder hard tegenaan. Mij deden ze denken aan Throwing Muses, die indie band die ook gedomineerd werd door de dames. Hier werd het concept duidelijk: de 2 dames zingen synchroon, de song bouwt zich op om dan los te barsten in hevige gitaren of andere geluidseffecten. In “Powerplant” nam de keyboardspeler de saxofoon ter hand en kleurde hij de song in met een mooie solo. Een van de betere nummers uit het eerste deel van de set.

Het in elkaar overlopende duo “Cornerstone” en “Fast Dust” begon bijna unplugged om dan uit te barsten en over te gaan in een poppy catchy deuntje. Maar het beste van de avond kwam er als beide dames de rest van het podium stuurden en op bas en gitaar zeer sober “Ideal World” en “I Like” brachten. Dit waren de nummers waarin hun samenzang en op bepaalde momenten vraag antwoord het best tot zijn recht kwam. Om de set af te sluiten kwamen de bandleden weer het podium op. Ze eindigden met “Billie” en “Static” dat aardig klonk. Voor de bissen kwamen ze terug om “Chinatown” te brengen: een strakke pop song die me deed denken aan de Japanse meidengroep die speelt in Kill Bill. Catchy en zeker een verder te volgen pad volgens mij. Bij “Emily” kwam er een knappe gitaarsolo om de set af te sluiten.

Al bijeen was dit een ontgoochelende avond. Tussen de nummers kletsen ze veelal door elkaar wat een rommelige indruk geeft, ze entertainen niet echt het publiek met een set die trouwens nogal kort uitviel. Op enkele knappe nummers na denk ik dat deze band in de obscure hoek zal blijven. Tenzij ze terug van stijl veranderen en verrassend uit de hoek komen.

Lisael

Foto © Daniels JP - Concert Monkey

 


 

Artiest info
website  
facebook  

BOTANIQUE, BRUSSEL

11/09/17