SASS JORDAN & LAYLA ZOE @ DE BOSUIL, WEERT 24/09/17

Vandaag op de affiche in de Bosuil in Weert twee Canadese artiestes uit de rock en blues scene. De nu 55-jarige Sass (Sarah) Jordan brak in 1992 door met haar tweede album “Racine” waarop enkele hitsingles te vinden waren waarvan “Make You A Believer” de grootste werd. Met haar rasperige blues-rock stem was ze een perfecte match voor een duet met Joe Cocker voor het nummer “Trust In Me” voor de film “The Bodyguard”. Ook haar derde album “Rats” (1994) bracht nog enkele (Canadese) hits op en lag in het verlengde van haar vorige albums. Op haar volgende albums sloeg ze een meer commerciële weg in zonder het beoogde succes echter.

In 2003 werd ze jurylid voor de populaire tv-format “Canadian Idol”, wat haar terug in de schijnwerpers bracht. In 2012 richtte ze samen met Brian Itchy (Whitesnake) de rockformatie S.U.N (Something Unto Nothing) en brachten ze een gelijknamig album uit, een knap album dat haar rockreputatie in alle eer herstelde. Dit jaar bracht ze een herwerkte versie van haar, 25 jaar geleden verschenen topalbum “Racine” uit, “Racine Revisted”, met een reeks Europese optredens tot gevolg, gelegenheid om deze artieste eens live aan het werk te zien.

De blonde Canadese spring-in-het-veld dartelt het podium rond alsof ze een jonge meid van 20 is, steeds glimlachend, de positieve vibes springen ervan af. Natuurlijk worden er veel nummers van haar album “Racine” gespeeld, “If You’re Gonna Love Me”, “Who Do You Think You Are?”, “You Don’t Have To Remind Me”, allemaal gaan ze erin als zoete koek. Heerlijke stem, knappe catchy rocksongs. Ook een nummer van het S.U.N-album, “Mobile Again”, goeie ouderwetse rock met veel energie gebracht, het is trouwens haar laatste optreden van deze tour, glad to go home! Tophit “Make You A Believer” zet de finale in gevolgd door een knappe versie van “Stop Draggin’ My Heart Around” waarbij de gitarist de rol van Tom Petty mag vertolken. Met “So Hard” maakt Sass Jordan een einde aan dit korte maar fel gesmaakte optreden.

Tijd voor de blues, de Canadese ‘Darling Of The Blues’, Layla Zoe, is een enorm getalenteerde blues vocaliste die al vanaf jonge leeftijd ondergedompeld werd in dit genre, haar vader was immers ook een blues muzikant. Albums maken is leuk, optreden nog veel leuker. Het contact en de respons van het publiek daar doet ze het voor! Ze heeft inmiddels zes reguliere albums achter haar naam staan waarvan vorig jaar het laatste uitkwam “Breaking Free”. Dit jaar komt ze op de proppen met een derde live album “Songs From The Road” inclusief dvd opnames, het materiaal bestaat veelal uit nummers van het laatste album, nummers die we vandaag dan ook te horen kregen.
“Backstage Queen” een onbevangen meer dan zes minutenlange psychedelische blues rocker waar Layla al snel laat horen waarom ze ook weleens de gereïncarneerde Janis Joplin wordt genoemd. Met een stevig rockintro wordt “Run Away” aangevat wederom een stevige blues rocker. Ja, Sass Jordan kent ze nog, op jonge leeftijd nam Layla deel aan “Canadian Idols”, wie zat in de jury, jawel Sass Jordan. Tijd voor rustiger werk “Why Do We Hurt The Ones We Love” mooie blues ballade, jammer van het storend achtergrondgeluid van de tooghangers.

Het nummer “Sweet Angel” schreef ze voor haar overleden vriendin die altijd bij haar zal zijn door een tattoo op haar rug, het nummer wordt zeer passioneel gezongen, echte blues verzacht de pijn!! Het nummer “Pull Yourself together” schreef ze samen met Henrik Freischlader, een blues collega die begin oktober hier ook een optreden zal verzorgen. Dat Layla Zoe een stem heeft die alle kanten op kan staat buiten kijf maar haar begeleidingsband bestaande uit Jan Laacks (gitaar, talkbox), Christoph Hubner (bas) en Claus Schulte (drums), doet het plaatje helemaal kloppen. Gitarist Jan laachs laat zich meermaals onderscheiden met verpletterende solo’s, ook de andere leden krijgen hun solo-momentje tijdens het funky “Work Horse”. Met het lange afsluitende “Never Met A Man Like You” probeert ze het publiek een beetje aan het zingen te krijgen, wat wel een beetje lukt, maar toch de sfeer een beetje uit het nummer haalt. Tijd voor de bisnummers, Jimi Hendrix’s “The Wind Cries Mary” is een nummer op het lijf van Zoe geschreven, dat ze geen preutse tante is bewijst ze tijdens het laatste nummer “Rock And Roll Guitar Man”, de gitaarspeler als sekssymbool het is eens wat anders. Blues zoals we het graag horen met veel gevoelens gespeeld en met veelal knappe eigen songs!!!

Luc Nuyts

Foto © Sonja Scheper Sass Jordan

Foto © Sonja Scheper Layla Zoe

 


 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website Sass Jordan  
fwebsite Layla Zoe  

DE BOSUIL, WEERT - 24/06/17

 

Layla Zoe