THIRD EYE BLIND @ HET DEPOT, LEUVEN – 23/09/17

In 1997 werd de Californische band Third Eye Blind, “3EB”, wereldberoemd met hun hit “Semi-Charmed Life”, uit hun debuutalbum “Third Eye Blind”. Een debuutalbum, dat in de States alleen al zes miljoen keer over de toonbank ging, leverde nog vier hits op in de US, doch in Europa bleef het bij deze éne mega hit.

De groep werd midden jaren negentig opgericht door zanger Stephan Jenkins en gitarist Kevin Cardogan die met hun ‘mainstream’ alternatieve rocknummers een groot publiek bereikten. In 1999 kwam men met de opvolger “Blue”, een album dat toch nog 1.5 miljoen exemplaren verkocht en enkele hitsingles in de States opleverde, in Europa bleef het stil rond de band. In 2000 werd gitarist Kevin Cardogan uit de band gezet, onrechtmatig volgens hem en er kwam een rechtszaak van, in 2002 werd de zaak met onderling overleg gesloten.

Na de release van hun derde album “Out Of The Vein” in 2003 kwam er een time-out voor de band, pas in 2009 kwam men met hun vierde album op de proppen “Ursa Major”, en hun laatste reguliere album verscheen in 2015 “Dopamine”. Volgens zanger Stephan Jenkins zou dit het laatste full album van de band worden, voortaan zal men met EP-albums en internet streaming werken. Vorig jaar verscheen dan ook de EP “We Are Drugs”.

In Amerika blijft de band een successtory, alle vijf albums belandden in de Billboard top 20, en de band blijft volle zalen trekken voor hun live shows, shows die niet alléén bezocht worden door fans van de vroegere jaren ,maar blijkbaar weet de band ook een jonger publiek aan te trekken.

Inmiddels is het succesvolle debuutalbum 20 jaar oud en besloot de band met “The Summer of Gods Tour” de fans te bedanken om hen toe te laten hun muzikale droom te verwezenlijken, met ook een beperkt Europees luik van de toer waaronder dus een optreden het Leuvense Depot.

Van volgepakte zalen en arena’s is hier in Europa geen sprake, een karige publieke opkomst voor de band in Leuven, een nieuw jong publiek is hier duidelijk nog niet ontdekt wel fans van het eerste uur die Third Eye Blind ontdekt hebben in hun jeugdjaren.

De Duitse band Kensington Road zorgde voor de opwarming, de band wilde duidelijk niet verward worden met de succesvolle Nederlandse band Kensington, dat maakte de frontman meermaals duidelijk. Voor een handvol publiek is het moeilijk om een beetje sfeer in de zaak te brengen toch slaagde de band daarin met hun vlotte rocksongs met veel passie gebracht en duidelijk door het publiek gewaardeerd.

Tijd voor 3EB, die bij de intro van het nummer “Weightless” uit het nieuwe album één voor één het podium opkomen, Brad Heargraves (drums), Alex Kopp (Keyboards/Guitar), Kryz Reid (lead guitar), Alex LeCavalier (Bass) en natuurlijk als laatste de bandleider Stephan Jenkins (lead vocals, rythm guitar). “Company Of Strangers” een nummer uit hun laatste album “Dopamine” start de eigenlijke set, een nummer dat bewijst dat Jenkins nog steeds een goed rocknummer weet te schrijven. Al vlug wordt er overgeschakeld naar het vroegere werk, met nummers als “Horror Show” een b-kant nummertje van de hit “How’s It Going To Be”, “Back To Zero” en “Wounded”. Ook al vroeg in de setlist hun grootste hit “Semi-Charmed Life”, natuurlijk uitbundig meegezongen door het publiek dat er steeds meer zin in krijgt. Jenkins nu en dan met gitaar, oftewel met één hand in zijn slobbertrui, wat nogal een ongeïnteresseerde indruk geeft, zingt de nummers vlekkeloos, ook de falsetto stukken. Na “Dopamine” en het poppunkerige “Graduate” krijgen we een woordje uitleg van de leadzanger. “Prachtig klein stadje hebben jullie hier, het is zowat 20 jaar geleden dat we voor zo’n klein publiek gespeeld hebben, ja we zijn verwaande rocksterren in de States met meestal optredens voor 10 à 15.000 mensen. Maar dit is gezellig, lijkt op een kelderfeestje, vraag maar een nummer aan dat je wil horen, ik hoor je toch, we spelen het wel!” Tja, de States zijn Europa niet, maar het aanwezige publiek hoort het graag en reageert enthousiast bij nummers zoals “Crystal Baller” en “Thanks A Lot”.

Een hoogtepunt was zeker toen Stephan Jenkins het aangrijpende nummer “Slow Motion” solo op elektrische gitaar speelde, een nummer geschreven tegen de levensstijl van de rappers die er plezier in vinden om iemand te zien sterven en het gebruik van drugs als normaal beschouwen. “Deep Inside Of You” begon hij solo akoestisch waarna de band na de tweede strofe inviel, leuk om te horen dat hij solo best zijn mannetje kan staan zowel vocaal als op gitaar (hij is oorspronkelijk eigenlijk een drummer).

Er blijven nog een paar hits te spelen en die komen er ook aan, het aanstekelijke “Never Let You Go” en natuurlijk publiekslieveling “Jumper” een vrolijk nummer met een donkere tekst, het intermezzogitaardeuntje bleef echt goed hangen bij het publiek en werd luid mee geneuried. Einde show, het publiek applaudisseerde niet voor een bisnummer maar bleef minutenlang het gitaardeuntje van “Jumper” meezingen waarna de band terug op het podium verscheen. Er was maar één nummer aangevraagd door iemand van het publiek zei Jenkins dus werd “God Of Wine” de afsluiter van dienst. Het aanwezige publiek heeft zeker genoten van de zeer zonnige, prettige muziek van Third Eye Blind, geen Amerikaanse toestand met veel licht en show, nee ditmaal eerder een kelderfeestje, maar een goed!

Luc Nuyts

Foto © Sonja Schepers

 

 

 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

HET DEPOT, LEUVEN - 23/09/17