ARCHIE LEE HOOKER / LOW SOCIETY @ GC DE WILDEMAN, HERENT - 28/09/19

De vakantie is om en de culturele centra beginnen langzaam maar zeker aan hun winterprogrammaties. Voor GC DE WILDEMAN in Herent betekent dit opnieuw in de kijker komen met o.a. regelmatig een blues optreden. Voor deze maand -onder het motto “2 maal schieten is zeker raak”- staan er op zaterdag 28/09/2019 ARCHIE LEE HOOKER en LOW SOCIETY, “the Memphis Blues Double Bill”, op de affiche. Tijdens de after party staat Patrick Remans achter de draaitafels.     

Blueszanger Archie Lee Hooker -hij stond in maart in Heerlen nog op de planken tijdens de 23ste editie van de Southern Blues Night 2019- is een volle neef van de legendarische “godfather of the boogie”, John Lee Hooker (1917-2001) en werd zijn pleegkind toen hij een tiener was. Archie was vele jaren de persoonlijke verzorger geweest van de legendarische boogieman.

Archie Lee Hooker werd geboren in Mississippi maar vertrok later naar Memphis waar hij in zijn tienerjaren de gospelgroep The Marvelous Five opricht. Door zijn besluit om naar California te verhuizen maakt hij een gigantische stap in zijn carrière. Het zingen van de blues kwam uiteindelijk tot stand in december van ‘89 toen hij naar de boogieman zelf verhuisde. Zijn oom nam Archie onder zijn hoede en leerde hem alles over de blues. Samen tourden zij jaren over de wereld en deden veel optredens en opnames samen.

Na het overlijden van de Boogieman op 84-jarige leeftijd, besluit Archie Lee onder eigennaam verder te gaan en brengt hij in 1995 zijn eerste cd ‘Suicide Blues’ uit, niet veel later gevolgd door ‘New Church of the Blues’ [2001], waarop de laatste live opname van John Lee Hooker staat. In 1995 tourde Archie voor het eerst door Europa, samen met zijn vriend Carl Wyatt & the Rhythm Kings. Ze namen hun eerste album nog datzelfde jaar op. Tot 2011 heeft Archie Lee Hooker met deze band 5 albums opgenomen, welke wereldwijd met groot enthousiasme werden ontvangen.

Inmiddels woonachtig in Luxemburg, besluit Archie in de winter van 2011, na het zorgvuldig kiezen van de juiste muzikanten, om een nieuwe band te formeren: Archie Lee Hooker & the Coast to Coast Blues Band. De band trekt zich in 2016 een tijd terug in een studio in de Ardennen om de cd ‘Chilling’ op te nemen.

Low Society is een in Memphis gevestigde bluesband rond frontdame Mandy Lemons en partner, (slide) gitarist/producer Sturgis Nikides. Zij delen samen hun liefde voor Texas en Delta blues, soul, hillbilly en Memphis R & Soul. De ritmesectie bestaat uit Mike “Drummerlife” Munn en bassist Nick Dodson. Low Society bracht in 2011 hun debuut album ‘High Time’ uit.

Sturgis Nikides geraakt als tiener al geïnteresseerd in gitaar, nadat hij The Beatles zag optreden in de Ed Sullivan show. In de jaren ’70 werkte Nikides samen met Maureen Tucker, de zangeres van Velvet Underground en hun medeoprichter John Cale. Nikides debuteerde in 1979 op vinyl op Cale’s ‘Reday For War’ en werkte in 1981 ook mee aan zijn cult album ‘Honi Soit’. Na zijn John Cale periode verhuist Nikides naar het Zuiden, naar Miami Beach, waar hij met Diane Ward Voidville opricht. In 2004 brengt Nikides zijn solodebuut album ‘Man Of Steel’ uit.

Zangeres Mandy Lemons is afkomstig uit Houston, TX. Haar moeder brengt haar als ze nog erg jong is, in contact met Billie Holiday, die erg onder de indruk is van haar zangkwaliteiten. Billie Holiday aka. Eleanora Fagan Gough, wordt algemeen beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste Amerikaanse jazz-zangeressen. Mandy Lemons is als zangeres beïnvloed door Koko Taylor, Etta James, Bessie Smith en Janis Joplin. Mandy is op het podium heel gedreven, passioneel en dramatisch. In 2003 verhuist Mandy naar NYC. Vijf jaren later wordt ze door een gemeenschappelijke vriend aan Sturgis Nikides voorgesteld. In 2008 treden ze voor het eerst samen op. Ondertussen waren ze o.a. al te zien tijdens de 30ste IBC, meerdere keren tijdens het Mississippi's Juke Joint Festival, het Blues Alile Festival (2012) en tijdens het Sumperk & Zlin in Tsjechië en Polen.

Sturgis en Mandy verlaten NYC in 2012 en trekken naar het Zuiden, naar Memphis, TN, om er de roots en essentie van de echte Amerikaanse muziek te ontdekken. In de huidige line-up is Mike Munn drummer en, uit Arkansas afkomstig, Nick Dodson bassist. Het album ‘You Can't Keep A Good Woman Down’ [2014] is de opvolger van ‘High Time’ [2011]. In 2017 werd ‘Sanctified’ uitgebracht. Het album werd gedeeltelijk in België in de Closed Session Recording Studio in Roeselare opgenomen. De ritmesectie bestond uit bassist Jacky Verstraeten & drummer Bart De Bruecker.

Low Society is niet de band die het uitsluitend van zijn techniek en effecten moet hebben. De band maakt live haar muzikale statement, waarbij deuren uit hun scharnieren vallen. Low Society -lees: Miss Mandy Lemons!- is een krachtige, woeste en compromisloze liveband die je moet gezien hebben.

Archie Lee Hooker

Het was rond 20u30 wanneer de 4 van de Coast to Coast Blues Band in het Gemeenschapscentrum in Herselt het podium van de uitverkochte zaal opkwam, om met een instrumental zich op te warmen voor blues man Archie Lee Hooker. Archie, keurig in pak vroeg de zaal “Are you ready?” om dan te openen met “Big Ass Fun”, één van de nummers uit ‘Chilling’, het album waarvoor hij in 2016 de Ardense studio introk. Zijn stem was nog niet goed opgewarmd, maar de goesting was er duidelijk zichtbaar wel. Het werd een album met enkele ups en downs, uit zijn leven. Hij verliet de plantages van Mississippi op 13-jarige leeftijd en ging noordwaarts op snelweg 49 naar de grote stad Memphis, TN. Hij had nog nooit eerder geplaveide straten en straatverlichting gezien. Hij belandde in een andere wereld en via oom John Lee in de muziekscène van Memphis. “Big Ass Fun” is het nummer datmoet aangeven dat het zingen van de blues en het intrekken bij zijn oom, voor hem het grote plezier in zijn leven werden. Nog uit dit album zong hij voor ons ook het veelzeggende, met de typische JL Hooker groove “Found a Good One” (met Matt Santos knap solerend op orgel met roterende hoorns), de slow blues “Tennessee Blues” (zijn verhaal over de magnetische aantrekkingskracht tussen man en vrouw, waarin de Braziliaan Fred Barreto al eens geweldig uithaalt op e- gitaar), het akoestische country blues nummer “90 Days” (met Santos op harmonica, de Luxenburger Yves “DeVille” Ditsch op wasbord, Barreto op slide resonator en de Fransman Nicolas Fageot op staande bas), “Bright Lights Big City” en (over het inpakken van zijn) “Blues Shoes”. Heel funky was de basintro van “It Ain’t Right” dat ook met een uitgesponnen instrumentale outro erg knap afgesloten werd. Het werd wachten tot in de finale op de JL Hooker “Boom Boom, Bang Bang”, waarna nog de “encore” “Boogie Woman (do the boogiewoogie all night long)” het feestje nog even uitliep. De speciale chemie tussen de Coast to Coast Blues Band en Archie Lee Hooker was er duidelijk ook vanavond in Herent. Het was duidelijk hoor- en voelbaar dat de aanwezigen hiervan genoten hebben vandaag!

Low Society

Low Society met Miss Mandy Lemons, de wilde eend in deze blues bijt is -zo gaf presentator van dienst Dany De Man aan- een andere koek uit Memphis, TN, om te snijden. Mandy en partner Sturgis Nikides begonnen rond 22u (samen met hun Belgische ritmesectie: bassist Jacky Verstraeten & drummer Bart De Bruecker) aan hun set. Hun set werd een gevarieerde set met nummers uit hun drie albums én nieuwe songs, want er komt binnenkort een #4 aan! Enkele nummers van hun nieuwe album rolden al snel de zaal binnen: “River City Rejects”, “Black Cat Bone” en “Cross Fade”. Ze gaven ons het gevoel dat e.e.a. voor de geplande opnames goed zit. Voor de Low Society fans is geduld hebben dan een schone deugd. De boodschap in het “Mr. Crump” nummer was, gezien de reacties, hier duidelijk. Met “Long Black Limo” nam Mandy ons mee terug naar 2011. Dit was niet het enige nummer uit hun debuut ‘High Time’, waarmee zowat alles begon, want op het einde van hun optreden kwam er ook nog “Black Pelican”, dat me even aan -en neem mijn vergelijking met een brede glimlach- Mandy’s verschijning (in haar zwarte flamencokleed en haar grote bek) deed denken. Uit haar veelzeggende, daaropvolgende album ‘You Can’t Keep a Good Woman Down’ uit 2014, koos ze o.a. als reguliere afsluiter de titelsong, “Voodoo Woman”, “Let Me Ride” en “Up in My Grave”, waarmee de band toen alle vermoedens bevestigde. Ik noem verder uit ‘Sanctified’ uit 2017 de mooie John Prine song “Angel from Montgomery”, “The Freeze” en de “encore” “I’d Rather Go Blind” om hun 3de album hier niet te vergeten. Het was 23u30 als Low Society het podium verliet en na een babbel met enkele diehards uit het publiek, ons rond middernacht voor de thuisreis de nacht instuurde. 

“The Memphis Blues Double Bill” in GC De Wildeman in Herent, was tappen uit van 2 verschillende vaten. Archie Lee Hooker, een old school blues man en Low Society, met Miss Mandy Lemons, een spring in het veld. 2 Aspecten van de blues, die de confrontatie met en voor het publiek interessant maken. In augustus 2017 zou John Lee Hooker 100 geworden zijn. Nu keek hij van ergens naar ons en zag dat het ook vanavond in Herselt heel goed was…

What’s next @ GC De Wildeman in Herent?

WO. 16/10/2019: VICTOR WAINWRIGHT & THE TRAIN (US)

Eric Schuurmans

foto © Manon Houtackers

meer foto © Archie Lee Hooker
meer foto © Low Society

 

Line up:
Archie Lee Hooker: zang - Fred Barreto: gitaar, zang - Matt Santos: toetsen en Hammondorgel, harmonica, zang - Nicolas Fageot: e- & staande bas, zang - Yves “Deville” Ditsch: drums, wasbord

Low Society: Mandy Lemons: zang - Sturgis Nikides: gitaar - Jacky Verstraeten: bas - Bart De Bruecker: drums

Set list:
Archie Lee Hooker: Intro: instrumental / Big Ass Fun* / Found a Good One* / River Blues / Tennessee Blues* / 90 Days* / Bright Lights Big City* / Blues Shoes* / Lambert / I Ain’t Right / Boom Boom – encore – Boogie Woman // *from ‘Chilling’ [2018 – Dixiefrog/Borderline]

Low Society: River City Rejects / Can’t No Grave / Black Cat Bone / Long Black Limo: 1 / Cross Fade / The Freeze: 3 / Racoon Song: 3 / Mr. Crump / Need Yer Love: 2 / Voodoo Woman (Koko Taylor): 2 / Angle From Montgomery  (John Prine): 3 / Let Me Ride (Memphis Minnie McCoy & Dennis): 2 / Up in Your Grave: 2 / Black Pelican: 1 / You Can’t Keep…: 2 – encore – Rather Go Blind (E. Jordan/B. Foster): 3 / Muddy Water // from: 3: ‘Sanctified’ [2017] – 2: ‘You Can’t Keep a Good Woman Down’ [2014] – 1: ‘High Time’ [2011]

 

 

 

Archie Lee Hooker @ GC De Wildeman meer video's : Bright Lights Big City - Lambert - 90 Days

 

Low Society @ GC De Wildeman meer video's : Mr Crump Don't like It - Need Your Love - Voodoo Woman - Angel From Montgomerty - I Rather Go Blind - Cross fade

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Artiest info
ARCHIE LEE HOOKER  
LOW SOCIETY  

GC DE WILDEMAN, HERENT