BJØRN BERGE @ N9, EEKLO – 13/09/19

Met Bjørn Berge, de Noorse gesel van de twelve string gitaar, opende het nieuwe concertseizoen in de Eeklose N9 meteen met een klepper van formaat. Al de zitjes in de zaal waren dan ook ruim bezet. Hoewel het de voorbije zes jaar wat stil was rond de man, heeft hij niet stil gezeten, want hij zette zijn solo carrière even ‘on hold’ en werd gitarist bij VAMP , een Noorse folk rock band die in gindse contreien zeer populair blijkt te zijn. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Bjørn kreeg heimwee naar de tijd dat hij als one man band de diverse podia teisterde. Begin dit jaar kwam er terug een teken van leven toen hij met ‘Who Else?’ zijn zoveelste album op de markt bracht.

Het strekt de programmator van de N9 tot eer dat hij de man kon strikken voor het enige Belgische concert op deze tournée. Aan het concept van zijn solo optredens heeft Bjørn na al die jaren niet veel veranderd. De prachtige gitaarklanken van zijn twelve-string, die vingervlug wordt bespeeld, staan nog steeds centraal en de setlist is nog steeds een geslaagde mix van eigen songs en covers van divers pluimage. Uit de ruime blues cataloog kwam onder meer ‘See That My Grave Is Kept Clean’ (Blind Lemon Jefferson) en Robert Johnson’s ‘Ramblin’ On My Mind’ te voorschijn.

Uit de pop catalogus bracht hij met verve ‘Hush’, een song van Joe South maar bekend geworden in de versies van onder meer Billy Joe Royal en Deep Purple. Ook Jethro Tull’s ‘Locomotive Breath’ kreeg een Berge versie mee. En ook het hardere werk schuwt de man niet. ‘Give It Away’ van de Red Hot Chili Peppers en Motorhead’s ‘Ace Of Spades’, waarin de man zelfs een flard van de oude Franse kraker ‘J’attendrai’ binnen smokkelt, Lemmy zou het moeten horen hierboven of eerder waarschijnlijk hieronder, moesten voor de bijl ! En ook de geniale gekte van Frank Zappa’s ‘Keep It Greasy’ ontbrak niet! Af en toe wisselt Bjørn zijn twelve string in voor een zessnarige maar ook dan blijft zijn virtuositeit moeiteloos overeind.

Tussen de songs door is er vrij veel interactie tussen Bjørn en het publiek, en met de nodige zelfrelativering en een portie humor wist hij ook op die wijze iedereen te bekoren. Toen hij jong was dweepten al zijn vrienden in Noorwegen met rocksterren zoals John Bon Jovi , maar hijzelf dweepte met de allesbehalve hippe maar voor hem zo belangrijke figuur van Leo Kottke. Als eerbetoon bracht hij dan ook Leo’s instrumentale ‘I Yell At Traffic’ ten berde. Een ruim anderhalf uur mochten we genieten van deze sympathieke gitaarvirtuoos die de verdiende staande ovatie na zijn concert met dank aannam ! En hopelijk duurt het nu terug geen zes jaar vooraleer we hem terug op onze Belgische podia kunnen verwelkomen.

Jan Van Streydonck

Setlist Bjørn Berge : 1. Crazy Times 2. ?? 3. NV. 4. Lost Pearl 5. ?? (nooit eerder uitgebrachte song) 6. Keep It Greasy (Frank Zappa) 7. See that My Grave Is Kept Clean (Blind Lemon Jefferson) 8. Ramblin’ On My Mind (Robert Johnson) 9. Hush (Joe South) 10. I Yell At Traffic (Leo Kottke) 11. Trains 12. Drifting Blues 13. Locomotive Breath (Jethro Tull) 14. 13 Question Method (Chuck Berry) 15.Stringmachine 16. Give It Away (Red Hot Chili Peppers)
Bis: Black Jesus (Everlast cover) - Ace Of Spades (Motorhead cover)

Foto's © Jurgen Dhont


 

 

 


 

Artiest info
website  
facebook  

N9, EEKLO