THE SELECTER - 40TH ANNIVERSARY TOUR- DE ROMA BORGERHOUT, 27/09/19

The Skadillacs

 

The Skadillacs

Geen betere band om het gezamenlijke 40ste verjaardagsfeestje van het 2-Tone label en van The Selecter te openen als de Tiense ska tribute band The Skadillacs. In een mum van tijd zet deze achtkoppige band een modervette ska sound neer die niemand onbewogen laat. Zanger Maarten Goffin is de spil die de gemoederen op zeer aanstekelijke wijze ophitst. Alle bekende ska hits van het 2-Tone label komen in razende vaart voorbij. Stilstaan is onmogelijk. Gitarist Piet Tutenel lijkt zo weggeplukt uit het fameuze ska tijdperk met visueel slaggitaarwerk. Opzwepende blaaspartijen, scherpe gitaarriffen, orgelpartijen, strakheid, cohesie, het is er allemaal. De energie en dynamiek spat van het podium. The Skadillacs laten niet na om ook hun versie van de enige Belgische ska hit ooit te spelen “Pick It up” van The Employees en doen dat zoals de rest van hun set met verve. Het ska bloed zit hen in de vingers en de bandleden zweten uit al hun poriën. Na 40 intense minuten zit het er op. Benieuwd of The Selecter een even intens feestje kan neerpoten.

The Selecter

De Britse skaband The Selecter is een van de belangrijkste bands naast The Specials, Madness en The Beat die is voortgekomen uit het 2-Tone label van Specials toetsenist/songwriter Jerry Dammers. De muziek, skapunk een unieke mix van vroege ska, soul, rock en punk was de start van een invloedrijke muzikale en culturele beweging die vandaag de dag nog steeds relevant is. The Selecter werd opgericht in 1979 in Coventry, Engeland en schoot meteen internationaal de hitlijsten in met “On My Radio”. Meer UK hits volgden met "Three Minute Hero" en "Missing Words". Na twee albums, het fantastische “Too Much Pressure” (1980) en het minder geslaagde “Celebrate The Bullet” (1981) geeft de originele band er in 1981 de brui aan om pas 10 jaar later een eerste keer te reformeren. In 2010 starten de originele leden Pauline Black en Arthur “Gaps” Hendrickson een nieuwe Selecter band die nieuwe albums maakt en blijft touren tot op vandaag. Anno 2019 is het tijd voor een dubbel feestje, het 2-Tone label en The Selecter bestaan elk 40 jaar. The Selecter heeft nog steeds dezelfde iconische frontvrouw: Pauline Black, ‘the Queen of Ska’ die blijft skanken tot ze erbij neervalt.

Vanaf de begin noten van The Avengers Theme krijgt The Selecter het publiek in beweging. Slechts weinig genres zetten zo snel aan tot dansen. Pauline Black en Arthur ‘Gaps’ Hendrickson zijn de twee originele vocalisten/ gangmakers die om beurten of in duo samen zingen, het publiek bespelen en hen euforisch maken geruggesteund door een geweldige 5-koppige band van gitaar, bas, drums, orgel en sax. Het samenspel tussen beide vocalisten draagt ​​bij aan de energie van de band waarvan het geluid strak en opgewekt klinkt. Black en Gaps slagen uitstekend in hun opzet zeker als ze voluit het repertoire uit hun beginperiode aansnijden. Hun eerste plaat ‘Too Much Pressure’ uit 1980 is nog altijd de staalkaart van wat goede ska punk songs moeten zijn. Maar liefst 9 songs op 13 uit dat debuut worden het publiek ingekieperd in extatische versies. Hun vroege tweede hit “Three Minute Hero” zorgt al vroeg voor een eerste herkenningspunt waarop massaal wordt meegebruld en er gelijk al een kleine moshpit voor het podium ontstaat. “Out on the Streets” en “Time Hard (Everyday) trekken de stomende lijn door. Pauline en Gasp staan geen moment stil op hun benen wat gelijk afstraalt van het podium naar het publiek dat spontaan aan het skanken gaat.

Die oude inmiddels klassieke Selecter songs worden afgewisseld met nieuwe songs waarin de oude strijdvaardigheid nog immer aanwezig is getuige Black’s expressieve grimas en vocalen. Het catchy uitdagende “Frontline” en vooral het qua statement aan Bob Marley schatplichtige “Breakdown” zijn sociaal-politiek geladen songs die in een trager reggae jasje zitten dat de boodschap nog sterker doet overkomen. In “Breakdown” wordt gesteld dat de relatief vaak onterechte politiemoorden op veelal ongewapende zwarte jongens, mannen en vrouwen een gruwelijk symptoom zijn van verdoken racisme, sociale disfunctie en doelgerichte verwaarlozing. Ook het aloude destijds fout getimede “Celebrate the Bullet” met toen al reggae en rock invloeden hoort in dit ‘kwaaie’ rijtje thuis.

Met “Murder” een van hun beste ska songs is de fun terug en gaat het feest in alle hevigheid verder, wordt er geskankt en is er terug een moshpit. “Danger” houdt de vibe aan evenals het nieuwe reggae getinte “Remember Me” dat zo uit de beginperiode zou kunnen komen. Het melodieuze “Missing Words” heeft een downtempo-beat die aanzet tot meehuppelen terwijl Black de zaal laat meezingen met het catchy refrein. Pauline Black’s passie en kracht zijn direct debet aan de aanstekelijk appelerende sound garant voor een kolkende zaal terwijl Gaps zeker in de tweede helft al even sterk zingt zoals tijdens het luchtige “See Them A Come”. Zo staan de nieuwe songs naast de oude zonder blozen. Toch een bedenking…

The Selecter is sinds 2010 definitief heropgericht na een eerste keer in 1991 waarna mede-oprichtster Pauline Black door de jaren heen actief bleef en de ska muziek levendig hield in verschillende incarnaties van de band. Met een trits nieuwe albums op rij 'Made In Britain’ (2011), String Theory (2013), Subculture (2015) en Daylight (2017) in de lijn van hun beproefde sound maar geactualiseerd door toevoeging van andere invloeden als reggae, soul en pop probeert Pauline Black het ska revival etiket van haar af te gooien. Op plaat is dat alleszins geslaagd. Live blijken de uitstapjes richting reggae hoe goed ook het tempo te vertragen in afwachting dat de opzwepende strakke ska punk sound van weleer herleeft. En dat beseffen Pauline en Co maar al te goed zeker in het teken van de viering van 40 jaar 2- Tone. 

Zo gaat in de laatste rechte lijn de set crescendo met sterke aanstekelijke uitvoeringen van klassiek Selecter materiaal als “James Bond Theme” en “Carry Go Bring Come” allen afkomstig uit debuut ‘Too Much Pressure’ (1980). Ook beide kanten van hun vierde single “The Whisper/Train to Skaville” worden niet vergeten met als apotheose een uitzinnig “On My Radio”. Dan verdwijnen Pauline en Gaps in de coulissen om plaats te ruimen voor generatiegenote Rhoda Dakar bekend van The Bodysnatchers en eveneens een pionier uit de 2-Tone stal. Begeleid door de Selecter band zonder Pauline en Gaps zingt Rhoda haar enige dubbele hit “Let's Do Rock Steady”/“Ruder Then You”. Op zich best leuk maar haar optreden haalt evenwel de vaart uit het concert en het is wachten op de terugkeer van Pauline en Gasp voor een daverend slot. Met “Too Much Pressure” annex “Pressure Drop” van The Maytals gaat de zaal collectief uit de bol. Als toemaatje krijgen we nog “Madness” een eerbetoon aan de king of ska Prince Buster dé inspiratiebron van de Britse ska-revivalbands uit de jaren tachtig waarmee alles begon. En zo is de cirkel rond. The Selecter bewijst dat het genre anno 2019 nog steeds springlevend is en gelijk dat ska-muziek van alle tijden is.

Marc Buggenhoudt

Foto's © JiVe

Setlist
1. The Avengers Theme (Laurie Johnson Orchestra cover) (String Theory, 2013)
2. Three Minute Hero (Too Much Pressure, 1980)
3. Out on the Streets (Too Much Pressure, 1980)
4. Time Hard (Everyday) (George Dekker cover) (Too Much Pressure, 1980)
5. Frontline (Daylight, 2017)
6. Breakdown (Subculture, 2015)
7. Celebrate the Bullet (Celebrate The Bullet, 1981)
8. Murder (Too Much Pressure, 1980)
9. Danger (Too Much Pressure, 1980)
10. (Who Likes) Facing Situations (Celebrate The Bullet, 1981)
11. Missing Words (Too Much Pressure, 1980)
12. Remember Me (Daylight, 2017)
13. The Whisper (7", Single, 1980)
14. See Them A Come (Subculture, 2015)
15. Train to Skaville (The Ethiopians cover) (7", Single B-side The Whisper, 1980)
16. James Bond Theme (Monty Norman cover) (Too Much Pressure, 1980)
17. Carry Go Bring Come (Justin Hinds & The Dominoes cover) (Too Much Pressure, 1980)
18. On My Radio (7", Single, 1979)
19. Let's Do Rock Steady (The Bodysnatchers cover) (met Rhoda Dakar)
20. Ruder Then You (The Bodysnatchers cover) (met Rhoda Dakar)
21. Too Much Pressure (Too Much Pressure, 1980)/ Pressure Drop (The Maytals cover) (The Selecter Perform The Trojan Songbook Volume 2, 2000)
22. Madness (Prince Buster cover) (The Selecter, Prince Buster, 1991)

Artiest info
website  
facebook  

DE ROMA BORGERHOUT, 27/09/19