GEOFF BAKERArtiest info
website  
Myspace
 

Label: Six String Whispers Mus.

 

PATRIOT ACTS

KNOW THE RAIN HERE

ADDING UP THE EVERYTHING WE LOST 

 

Baker is een jonge Amerikaanse singer-songwriter die de zeldzame kunst verstaat vlot toegankelijke folky popsongs en poppy folksongs te schrijven en tegelijk clever uit de hoek te komen. In zijn politieke songs is hij scherpzinnig, maar nooit wrang en altijd grappig. Maar evengoed schrijft hij fragiele liefdesliedjes, lieflijke walsjes en mijmerende songs. Zijn inspiratie haalde hij, naar eigen zeggen, bij mensen als Mississippi John Hurt, Woody Guthrie, Nick Drake en Bob Dylan. Dat lijkt ons een verdedigbare keuze van een onwaarschijnlijk talent!

Geoff werd geboren in California maar heeft sindsdien al zo een beetje overal rondgezworven zowel in de VS als in Europa. Zo was het in Berlijn dat hij als belofte aan een overleden vriend alle songs die hij tot dan toe geschreven had in demoversie opnam. Dat project is uitgemond in een reeks live-optredens en vervolgens een gestage stroom EP’s en albums.

PATRIOT ACTS (2004)


Op deze gebalde EP zet Geoff Baker het Bush-pattriotisme in niet mis te verstane woorden danig in zijn hemd. Hij schreef de songs in 2004 en ondanks het feit dat er intussen een nieuwe wind door de Amerikaanse politiek waait, blijven de songs relevant en een belangrijke herinnering aan een niet zo fraaie bladzijde uit de Amerikaanse politieke geschiedenis.

Zoals gezegd heeft Baker een scherpe pen, draait hij niet rond de pot maar is hij nooit wrang. Hij brengt zijn politieke commentaar met een soort humor die hij deelt met Woody Guthrie, Michelle Shocked en Loudon Wainwright III.

Zelf merkt hij hilarische "What Our Children Is Learning": ‘Deze song bevat expliciete lyrics... kan ik er wat aan doen dat Bush en Cheyney zo vuilgebekt zijn. Als ik een senator publiekelijk zou beledigen en een journalist een a-hole zou noemen, zou mijn ma mij mijn mond laten wassen met handzeep!’

KNOW THE RAIN HERE (2004)


Dit is Geoff Baker’s eerste full-album, eveneens verschenen in 2004. Het is een erg mooie collectie singer-songwriter liedjes, gedragen door finger picking op Mississippi John Hurtse wijze. De songs en arrangementen doen erg denken aan Elliot Smith, inclusief mooie harmony vocals, een glockenspiel hier en daar en zelfs een verdwaalde cello.

Op een paar tracks speelt Baker met een beatbox. Dylan-liefhebbers gaan hun hart ophalen aan ‘Just like ‘Just like tom thumb’s blues’! Het hoogtepunt van de plaat is het a capella ‘Two Wrongs’, een soort van hedendaagse vesper rond het thema ‘Any trouble that I’ve known, I was the author of it all’. Bloedmooi gewoon!

ADDING UP THE EVERYTHING WE LOST (2008)

Nog een EP. We zijn ondertussen in 2008 beland. Interessante coverfoto om te beginnen. De setting verwijst duidelijk naar The Beatle’s Abbey Road minus het zebrapad. Maar bij nader toekijken bevinden we ons eerder in California en zien we in de achtergrond een beboste heuvel die in brand staat. De bosbranden nabij Los Angeles?

We gaan ons nog eens bezinnen over de betekenis van dit alles... intussen zijn er weer 5 knappe songs van Geoff Baker. Die hebben als gemeenschappelijk thema het verlies en meer bepaald het ogenblik waarop de dingen definitief naar de knoppen gaan.

Muzikaal zitten ook hier verwijzingen naar klassiekers als Simon & Garfunkel (None Of This Is Real’) maar ook meer uptempo catchy liedjes: ‘Gaslight (Oh Tomorrow)’ en ‘Hope Is Not A Compass’ over een kerel die gedumpt wordt door zijn lief wegens zijn voorliefde voor (te) lange Grateful Dead songs, terwijl zij het meer begrepen heeft op de korte krachtige Beatles.


Het moge duidelijk wezen, Geoff Baker is een naam om te onthouden. Een zeldzaam talent. U bent gewaarschuwd!

Duke J