CARL CLEVES


 
Artiest info
website  
Myspace
 

CD Baby

HOTTENTOTS

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

We kregen onlangs een pakketje van drie cd’s toegestuurd door ene Carl Cleves vanuit het verre Australië. Onze verbazing was dan ook groot toen we er een briefje bij vonden dat in vlekkeloos Nederlands was geschreven. Wat blijkt: Carl is een naar Australië uitgeweken Belg die zijn jeugd doorbracht in Mechelen maar daar al gauw tot de constatering kwam dat ons ‘apen’-landje veel te klein voor hem was en hij besloot om met pak en zak te vertrekken naar Byron Bay in het Australische New South Wales.

ALL ALONE

Na een jarenlange omzwerving doorheen zowat alle landen in de wereld begon hij vanuit zijn Australische uitvalsbasis zijn eigen liedjes te componeren en in diverse vormen (ep, vinyl en cd’s) uit te brengen. Tegelijkertijd trok hij veelvuldig van de ene Australische locatie naar de andere om er in clubs, bars en koffieshops zijn liedjes ten gehore te brengen als een volleerde troubadour.

Beïnvloed door jazz, blues, folk en wereldmuziek uit Afrika en Brazilië creëerde Carl Cleves zijn eigen stijl die we kunnen horen op zijn twee recent verschenen platen “All Alone” en “Tarab – Travels With My Guitar”, een soort compilatieplaat met een selectie van zijn beste liedjes uit een carrière van om en bij 25 jaar muziekgeschiedenis van deze singer-songwriter.

Als eervolle beloning mocht hij in 2007 een award van de Australian Songwriter’s Association als beste tekstschrijver in ontvangst nemen voor zijn nummer “The Rose Of Kordofan” dat hier op de cd “All Alone” als één van de beste songs prijkt. Andere opvallende nummers uit deze cd zijn “All Alone”, “Fallen Angels”, “The Money-Go-Round” en “Poison Love”.

TARAB (TRAVELS WITH MY GUITAR)

Carl Cleves schrijft songteksten over zowat alles wat hem weet te beroeren in zijn directe omgeving maar ook wereldproblemen als vluchtelingen, geldzucht en armoede weten zijn pen tot schrijven aan te zetten. Hij zingt zijn liedjes voornamelijk op zachte en warme wijze met veel gevoel en emoties in de stem waardoor hij zijn persoonlijk engagement in zijn songs weet te accentueren. Vastberaden in zijn keuze van levensstijl als muzikant en artiest heeft hij zich een mooie vriendenkring weten te vergaren, hetgeen blijkt uit de internationale namenlijst van artiesten die samen met hem songs hebben opgenomen. Velen van die nummers staan op de cd “Tarab – Travels With My Guitar” die tegelijkertijd werd uitgebracht met het gelijknamige boek van Carl Cleves. Enkele favoriete tracks uit deze cd zijn het nog niet eerder uitgebrachte “To Coroico”, het in het Spaans gezongen “Trem Mineiro”, het heupwiegende Afrikaanse dansje “Zimbabwe, Zimbabwe”, het jazzy “Penkele” en het aanstekelijke, ritmische meezingliedje “A Long Way”. Zelf speelt Carl Cleves vooral op akoestische gitaar maar de muzikanten die hem in de studio omringden komen uit Afrika, Brazilië, Australië en Mexico en spelen vaak op authentieke locale instrumenten.

TURN BACK THE TIDE

Naast zijn solowerk is Carl Cleves ook nog een bepalende figuur in de groep ‘The Hottentots’, eigenlijk vormt hij hierin gewoon een duo met zijn echtgenote, de Grieks-Australische zangeres Parissa Bouas wier fijne engelengezang volledig complementair is aan de muziek die Cleves voor ‘The Hottentots’ heef geschreven. Hoe dit klinkt kan je beluisteren op het album “Turn Back The Tide” uit 2004 dat nu ook opnieuw werd uitgebracht. Leukste tracks uit dit album zijn “Party At My House”, “The Bethlehem Bell Ringer” waarin Parissa Bouas vocaal sterk uit de hoek komt net als bij het door haar geschreven “I’ll Be With You Tonight”, de coversong “Sodade” dat als een duet tussen Carl en Parissa wordt gebracht en het trieste afscheidsliedje bij het overlijden van “Carmen”. Ook op deze mooie cd krijgen we opnieuw een aanstekelijk ritmisch, Afrikaans klinkende liedje aangeboden in de vorm van de song “Into The Light”.

In de loop van dit jaar zal er voor het bekende Stockfisch Records label uit Duitsland een nieuwe ‘Hottentots’-cd getiteld “Australian Stories” verschenen die wij dan ook graag voor u zullen recenseren. In zijn briefje schrijft hij ook dat hij van plan is om in de loop van 2010 zijn werk in Europa te komen promoten. We zullen hem en zijn vrouwtje daarbij graag ergens te lande komen begroeten.

(valsam)