JEFFERSON FOX

In de Amerikaanse staat Missouri woont singer-songwriter Jefferson Fox. In 2008 haalde hij de headliners in de nationale muziekpers met zijn album “Animule”. Dat was toen echter al zijn vijfde plaat sinds zijn debuut in 1992 met de cd “Buried” van zijn toenmalige groep ‘Drench’. Zijn solocarrière begon in 2005 met het album “Homecomings” dat twee jaar later opgevolgd werd door “Wait For Words”.

Zijn muzikale reputatie werd opgebouwd rond zijn geniale songteksten, zijn virtuoos gitaarspel en zijn mooie stem als zanger. In de pers dook een aantal jaren geleden een vergelijking op waarin hij om begrijpelijke redenen als de ‘James Taylor van de 21e eeuw’ werd omschreven, vooral omwille van diezelfde manier om als een troubadour betekenisvolle verhalen te vertellen in zijn liedjes.

Sinds 2008 verschenen er nog drie nieuwe albums van Jefferson Fox op de markt en deze drie schijven hebben wij hier bij Rootstime ontvangen met het vriendelijke verzoek om er wat aandacht aan te besteden, eventueel in de vorm van een muzikaal portretje over deze artiest.

MEDIUM RARE (2010)

De eerste van die drie platen is “Medium Rare” uit 2010, een volwaardig geïnstrumenteerd album waarvoor Jefferson Fox zelf tekende als producer en dat nu opnieuw wordt uitgebracht in een geremasterde, digitale versie. Het schijfje bestaat uit nauwelijks 8 tracks waaronder een afsluitende live versie van het nummers “Neighbors”.

Onder begeleiding van een door Joshua Blanchard gespeelde piano brengt hij in openingsnummer “City Life” al meteen een aangrijpend mooie ballad waarop zangeres Shandy Kennedy voor subtiele, doch indringende backing vocals zorgt. Wat verderop verbaast hij ons opnieuw met de ritmische rootsrocksong “This Kiss” en met het dynamisch stuwende “Honeymoon”.

LITTLE EPIPHANY (2010)

De tweede cd in het rijtje is “Little Epiphany” die ook in 2010 werd uitgebracht en een solo akoestische uitstap is van Jefferson Fox doorheen tien van zijn eigen liedjes, geplukt van zijn voorgaande platen en live in een studio opgenomen door producer Kevin Rose. Veel nauwer aansluitend bij het werk van James Taylor zullen we allicht niet kunnen horen.

Zo horen we uit “Medium Rare” o.a. een geheel uitgeklede akoestische versie van de nummers “City Life”, “This Kiss” en “Neighbors”. Deze minimalistische aanpak geeft een geheel andere dimensie aan dezelfde songs. De meest opvallende track uit deze cd is het nummer “Just Between You And Me” waarop zangeres Anastasia Gonzales de vocalen voor haar rekening mag nemen, iets wat ze trouwens voortreffelijk doet. Andere mooie liedjes van de man en zijn gitaar op “Little Epiphany” zijn opener “Big Top”, “Tip Of Your Tongue”, “Goodnight Carolina” en “Laura’s Song”.

CHRONICLES OF HARVEY (2011)

Het laatste hoofdstuk in deze trilogie wordt geschreven met het album “Chronicles Of Harvey”, de splinternieuwe cd van Jefferson Fox. Dit is opnieuw een plaat waarin heel wat instrumentatie te horen valt, hoewel toch vooral heel subtiel aanwezig in de songs die rond de gitaar en de stem van de artiest blijven opgebouwd worden. Maar de op acht van de 13 songs opnieuw meezingende Anastasia Gonzales is toch een warme verrijking voor de kwaliteit van de liedjes op deze cd.

Jefferson Fox experimenteert op deze nieuwe plaat wat meer met andere genres. Het bluesy “Don’t Go There” en het jazzy, laid back gezongen “My Brother’s Keeper” en “It’s Your Heart” met zweverige trombone, gespeeld door Darren Burgfeld, zijn er om deze bewering te illustreren.

Onze voorkeur gaat echter uit naar songs met wat meer aandacht voor een melodie zoals “Bait And Switch”, “Over These Hills”, “Ghost Stories” en afsluiter “Where I Was Born”, niet toevallig weer die nummers die het meest naar akoestisch werk neigen want dat lijkt ons toch het sterkste punt van deze Jefferson Fox te zijn.

Deze drie albums waren voor ons alvast een aangename kennismaking met een artiest die de kunst van het songschrijven behoorlijk onder knie heeft en zijn verhalen bovendien op een boeiende wijze weet te brengen in zijn liedjes. Kortom: Jefferson Fox is een singer-songwriter die we in de volgende jaren hier bij Rootstime graag wat nauwkeuriger in de gaten zullen gaan houden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Ursidae Records

video - My Brother’s Keeper

video - City Life

video - Goodnight Carolina