DAVID JACOBS-STRAIN

Sinds 2002 liet singer-songwriter David Jacobs-Strain vijf knappe cd's op ons los, gevuld met "vol" klinkende akoestische blues, waarop zijn slide en bluesy stem centraal staan. Hoewel hij afkomstig is uit Oregon, ver van de Mississippi Delta, toch is dat de inspiratiebron voor zijn muziek.

Zijn sterke debuut " Stuck On The Way Back" uit 2002 liet al vermoeden dat we met een talent te maken hadden, en het twee jaar later verschenen "Ocean Of A Teardrop" bevestigde dat ten volle. Vier jaar later volgde "Liars Day" , opgenomen met de hulp van drummer Joe Vitale en bassist / toetsenman Kenny Passerelli (jawel, de ritme- tandem achter Joe Walsh in de jaren 70) .

Deze muzikanten werden aangetrokken om net dat volle geluid te krijgen dat op de meeste akoestische cd's ontbreekt. Passerelli producete ook deze cd, die de naam van David Jacobs Strain definitief op de kaart zette. Sinds die release uit 2008, volgden vorig jaar nog "Terraplane Angel" en dan nu de live registratie "Live From The Left Coast".

Met aanvankelijk nog behoorlijk wat invloeden van zijn mentor Otis Taylor, zei het meer akoestisch getint, evolueert hij nu naar een meer eigen sound, die me soms herinnert aan mensen als bijvoorbeeld de Australiër Jeff Lang. David opende reeds voor groten als Ruthie Foster, en deed onlangs nog een zeventigtal shows als voorprogramma van Bozz Scaggs tour. We willen graag beide laatste cd's van deze jonge, vijfentwintig jarige songwriter even voor jullie onder de loupe leggen.

TERRAPLANE ANGEL (2010)

Ditmaal werd de bekende Nashville producer Ray Kennedy aangetrokken, die ook voor opnames en mixing verantwoordelijk was. Craig Young was de bassist, Greg Morrow de drummer, en opvallend was de toevoeging van twee fiddle spelers op enkele tracks, Shad Cobb en Tania Elisabeth.

De twee eerste tracks "Hurricane Railroad" en het daaropvolgende "Terraplane Angel" zijn eigen nummers, waarvan de opener met zijn lichte reggeabeat en knappe slidegitaar meteen je aandacht vasthoud. De titelsong, een uptempo song, belicht zijn kwaliteiten als fingerstyle gitarist en zijn knappe stem ten volle. De Stephen Stills compositie "Treetop Flyer" is een nummer dat hem op 't lijf geschreven lijkt. David wou dit nummer al opnemen vanaf zijn vijftiende zegt hij ergens in een interview zelf.. Voor mij een van de hoogtepunten van de cd, met een heerlijke gitaarsolo in 't midden, mooi onderlijnd door beide vioolspelers.

Het ingetogen "Dark Side" en "The River" zijn twee voorbeelden van zijn sterkte als storyteller, zijn teksten zijn raak en indringend en nemen je mee, diep in de song. Rocken kan David echter ook: "How Long" en "Neon Star" volgen mekaar op en vormen samen een pakketje stevige akoestische rock, om in schril contrast gevolgd te worden door het fragiele "Dirt en Wildflowers", waar David in zijn eentje een dromerige sfeer creëert. Afsluiten doet hij met nog zo een juweeltje: "Halfway To The Coast", een bijzonder sfeervol nummer dat vooral zijn zangkwaliteiten nog eens extra op de voorgrond plaatst.

LIVE FROM THE WEST COAST (2011)

Op deze cd natuurlijk materiaal van zijn vier vorige studioplaten. Solo gebracht met enkel mondharmonicaspeler Bob Beach als ruggesteun. Die soberheid doet natuurlijk alle aandacht focussen op waar het bij David in de eerste plaats om gaat, zijn gitaar en stem. De cd werd opgenomen in zijn eigen woonplaats Eugene, Oregon in de Rolling & Tumbling “temporary juke joint”.

Beginnen doen we met een van zijn beste tracks uit "Liar's Day", "Rainbow Junkies", gevolgd door een knap gebrachte uitvoering "Pescadero Beach" uit het hierboven besproken "Terraplane Angel". Tussen zijn eigen composities ook drie covers die bij bijna elke live show gegarandeerd terugkomen. Stephen Stills "Treetop Flyer", een van David's favoriete nummers om te spelen, de Delta klassieker "Come On In My Kitchen" van Robert Johnson en Taj Mahal's "Big Legged Mamas (are back in style)".

Verder hoofdzakelijk nummers uit zijn laatste cd "Terraplane Angel", maar ook een sporadische greep uit ouder materiaal, zoals "Halfway To The Coast" uit het gelijknamige tweede album. Met zijn nieuwste cd laat David Jacobs Strain ons kennismaken met zijn roots en bluesmuziek in zijn meest sobere vorm. Puur, akoestisch en live.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

 

video