GIRLS GUNS AND GLORY

 

Boston, Massachusetts is de bakermat van een kwartet topmuzikanten dat zich ‘Girls Guns & Glory’ noemt. Zanger-gitarist Ward Hayden is het vocale uithangbord en ook de voornaamste songschrijver voor deze groep die momenteel ook bassist Paul Dilley, drummer Michael Calabrese en gitarist en banjospeler Chris Hersch herbergt. In die groepsbezetting zijn er in de voorbije jaren wel wat wijzigingen geweest, met eind 2009 een laatste complete herschikking op frontman Ward Hayden na.

De door deze formatie gebrachte muziek kan onder diverse labels en stijlen als Americana, country of rock gecategoriseerd worden. In 2008 werd de groep geheel terecht gelauwerd als ‘Act Of The Year’ op de ‘Boston Music Awards’. Sindsdien hebben ze het podium gedeeld met o.a. Wanda Jackson, ‘Southern Culture On the Skids’, Eilen Jewell, Bobby Bare Jr., Dale Watson, ‘Stone Temple Pilots’ en ‘The Low Anthem’.

Toen ‘Girls Guns & Glory’ in 2005 debuteerde met het album “Fireworks & Alcohol” kon niemand vermoeden dat Ward Hayden en zijn vrienden een zo lange en beloftevolle carrière zouden tegemoet zien. De tenorstem van de nog steeds geen 30 jaar oude frontman geldt als het meest opvallende kenmerk in de songs van deze groep. Die stem doorstaat moeiteloos de vele vergelijkingen in de pers met die van topzangers als Roy Orbison, Chris Isaak en Raul Malo, frontman bij succesformatie ‘The Mavericks’ en nu een gevierde soloartiest.

Die vergelijkingen variëren naargelang de songstijl want in de vlottere rocksongs horen we voornamelijk Raul Malo of Chris Isaak terug, maar in de zeemzoete ballads is het alsof diezelfde Chris Isaak of Roy Orbison daadwerkelijk achter de microfoon hebben plaatsgenomen. We hebben naar aanleiding van het verschijnen van de vierde cd van ‘Girls Guns & Glory’ besloten om al hun platen even onder de spotlights te brengen in een portret over deze schitterende formatie uit Boston.

Alles begon dus in 2005 met debuutplaat “Fireworks & Alcohol” waarvoor de groepsleden amper drie weken na hun oprichting al naar de studio trokken, want de songs die op deze eerste cd zijn beland lagen al sinds geruime tijd in de lade bij Ward Hayden. Ze moesten enkel nog op gepaste wijze opgenomen worden en op de buitenwereld in cd-vorm losgelaten worden. Deze kennismakingsplaat heeft nog heel wat akoestische kenmerken omwille van de meerdere sober gebrachte ballads waarbij enkel een akoestische gitaar als begeleidingsinstrument werd gebruikt. “Chasing The Night”, “Beautiful Girls” (met heerlijk snikkende stem gebracht), “Corporate Babylon” en afsluiter “Anti-Establishment Love Song” zijn hiervoor de best bruikbare voorbeelden. Maar ook enkele stevigere Americana- en rocksongs kregen een plaatsje op deze cd met de nummers “Streets Of Laredo”, “Cause & Effect” en “The Last Ride (Of the Broomstick Ponies)”.

De steeds weer moeilijke tweede plaat kwam er in 2007 en kreeg als titel “Pretty Little Wrecking Ball”. Deze cd bevat wat meer rocksongs dan de eersteling en bij beluistering doemt de geest van countryvedette Dwight Yoakam een paar keer op, o.a. in openingstrack “Big Man” of in “Love God Murder”, “Born Mad” en “Here’s To The Girls”. Hier is het de enkel met begeleiding van een akoestische gitaar gebrachte ballad “Just Can’t Win” waarin de snikkende stemgeluiden van Ward Hayden je omver blazen. Ook het lo-fi deuntje “Tennessee Rose” verdient een speciale vermelding en slotsong “Wait A Minute” en “Lust For Gold” zijn alweer supermooie catchy melodietjes waarin de zanger zich vocaal nog eens helemaal kan laten gaan en de tremelo in zijn stem de luisteraar weer met verstomming weet te slaan. Met “Brown Bottle Blues” en titeltrack “Pretty Little Wrecking Ball” bewijst ‘Girls Guns & Glory’ dat ze van vele markten thuis zijn en tijdens live optredens elk publiek waar voor zijn geld kunnen bieden.

Amper één jaartje na hun tweede album was er al een derde plaat van ‘Girls Guns & Glory’ met de cd “Inverted Valentine” met opnieuw een zeer gevarieerde verzameling van country, rock’n’roll, rhythm & blues en heerlijke ballads. Openingstrack “Six Sixty Seven” is pure rock’n’roll en het daaropvolgende “Only One Thing” behoort tot de categorie countryrock. Voor de titeltrack “Inverted Valentine” heeft Ward Hayden zijn snikkende stem voor het eerst boven gehaald, hoewel het nummer hier in een uptempoversie wordt aangeboden. Het countrywalsje “Ramblin’ Ole Daddy” kan als één van de hoogtepunten op dit album vermeld worden, naast het door mariachi-trompetten gedomineerde Calexico-achtige nummer “Temptation”. De eerste echte ‘all-time’ klassieker in de tracklist van dit album is het geweldig mooi gezongen aanstekelijke liedje “Suzie”. In countryballad “Baby You’re A Dog” en in de afsluitende song “Unrequited Love” gaat Ward Hayden’s stem moeiteloos over enkele octaven heen, waarmee hij deze twee prachtliedjes over een pijnlijke afgebroken liefdesrelatie tot een zeer hoog ‘Orbison’-niveau weet te verheffen.


Dit jaar kregen we dan hun vierde plaat “Sweet Nothings” toegestuurd en in onze recensie kreeg deze cd het maximale aantal sterren en de labels ‘finale doorbraakplaat’ en ‘beste plaat van 2011’ die we tot dan toe te horen kregen. Aanleiding tot al deze lof waren enkele songs op deze cd die sindsdien wekelijks door de speakers ten huize van ondergetekende galmen: de ontroerende ‘gebroken hart’-ballads “Last Night I Dreamed” en “Universe Began” evenals uptempo nummers als “Baby’s Got A Dream”, Maryanne” en “Not A Girl Left In The World”. Ook het door Ward Hayden met zangeres Sarah Borges gebrachte duet “1.000 Times” en rockers “Root Cellar” en “This Old House”- waarin elementen van ‘The Mavericks’ opduiken - weten ons mateloos te bekoren.

Het zal misschien voorlopig bij een utopische gedachte moeten blijven maar toch blijven wij de hoop koesteren dat ze op één of andere mooie dag in de nabije toekomst beslissen om de oversteek naar het Europese continent eens te wagen. Ik zal op de eerste rij staan bij hun optredens en ik hoop dat u na het lezen van al deze lovende commentaren heel dicht bij mij in de buurt zult staan.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lonesome Day Records
Distr.:Geraint Jones GPromo

video


 

FIREWORKS & ALCOHOL (2005)

PRETTY LITTLE WRECKING BALL (2007)

INVERTED VALENTINE (2009)

SWEET NOTHINGS (2011)