ÁRSTÍÐIR

Svefns Og Vöku Skil

Het afgelegen IJsland, ook nog gepromoot als land van gletsjermeren, ijs en vuur, spreekt tot de verbeelding. Muzikanten als Sigur Rós droegen ertoe bij om de waas van mythe nog te verhogen. In dat land met vulkanisch gesteente en smeltwater klitten vijf jaar geleden aanvankelijk vijf getalenteerde muzikanten samen die vroeger al in andere bandjes speelden maar zich toen aaneensloten in de ‘new-wave’ band Árstíðir. Violist Karl Aldinsteinn Pestka kwam er later als zesde bij. Met als uitvalsbasis Reykjavík veroverden dit zestal in een mum van tijd niet alleen de Scandinavische landen maar ook Rusland, Tsjechië en Duitsland. Hun stemmen en instrumenten creëren immers een magische sfeer waarin de IJslandse taal ondergeschikt is aan de etherische mood en de aparte verrukkelijke klankrijkdom alsof je belandt in een mysterieus soms grimmig sprookjesboek waarin de illustraties vervangen zijn door prachtige violen, cello en viola partituren. Alle bandleden zijn zangers, componisten of tekstschrijvers. Daníel Auðunsson en Gunnar Már Jakobsson spelen gitaar en Ragnar Ólafsson baritongitaar. Cellist Hallgrímur Jónas Jensson, pianovirtuoos Jón Elísson en tenslotte violist Karl Aldinsteinn Pestka als zesde in de rij maken het sextet compleet. Behalve de zanglijnen zijn het hun instrumenten die wezenlijk bijdragen tot de groepssound van dit bevlogen magistraal groepje.

Hun eerste fullalbum ‘Árstíðir’ kwam in 2009 uit waarin ook hun vroegere EP ‘Nivalis’ werd opgenomen. Zangharmonieën, gitaren, piano en vooral de onaards mooie cello kleuren dit album, waarvan de helft van de songs in de IJslandse taal voorbij zweeft. De vioolbegeleiding is er nog niet bij maar cellist Hallgrímur Jónas Jensson creëert met die onwezenlijk mooie klanken en gesmoorde klachten van zijn cello een dergelijke vereenzaamde landschapssfeer als van ontheemde watervogels die hun vlucht naar het zuiden hebben gemist. Soms melancholisch als mistsluiers dan weer verwarmend als een vedervacht maakt de cellist van het intimistische ‘Vonarneisti’ een bloedmooi nummer. Ook het acht minuten lange ‘Sidasta Kvedjan’ komt over als een suite waarin Weltschmerz en levensdrift een schijnhuwelijk aangaan. Maar ook de gitaren en pianoklanken dragen bij tot die mood waar IJsland en andere Scandinavische landen het patent op lijken te hebben alsof een bepaalde lichtinval iets mystieks onthult of nacht- en waadvogels geheime tekens uitschrijven. Zo zijn ‘Sunday Morning’ en het verkillend mooie ‘You Just Have To Know Of Me’ compositorische pareltjes die zich tegen het hart en de ziel aannestelen. Het album werd opgenomen in de Studio Hljóðriti anno 2009 en werd terecht als een muzikaal kleinood onthaald.

Hun tweede album ‘Svefns Og Vöku Skil’, -geproducet door Ólafur Arnalds en met mooi artwork van Fanney Sizemore-, liet derhalve niet lang op zich wachten. Behalve het kerngroepje springen hier nog een viertal extra muzikanten bij met violen en viola. Ook dit album werd opgenomen in de Studio Hljóðriti in de zomer van 2011. Het eerder herfstige album als een lyrisch opus omsluit twaalf songs, waarvan nu slechts drie in de Engelse taal. De in oorsprong Oud-Noorse taal geeft bijgevolg aanleiding tot raadsels en gissingen. Maar ook zonder kennis van de IJslandse taal word je aangezogen in de imaginaire wereld van de zes Árstíðir muzikanten die met hun solozang, harmonieën en instrumenten als het ware een filmisch soundscapes patroon uitspreiden, dat afwisselend bij pastorale muziek, madrigalen, kamermuziek of gewoon bij mystieke folk aanleunt. Een waar miniatuurpareltje is o.m. ‘Til Hennar’ met een tintelende piano waar extra violen nog meer melancholische waas in verweven. Maar het daaropvolgende ‘Shades’ met een onderhuidse dreiging heeft een felheid als van verblindend noorderlicht. Soms met hoofse stem dan weer met zangharmonie zingen de zes IJslandse folkdichters over het wisselen van de seizoenen, de schoonheid, eenzaamheid, liefde en vergankelijkheid, kortom de existentiële vragen waar elke fijngevoelige muzikant vroeg of laat mee te maken krijgt. Binnenkort verzorgen zij het voorprogramma van de ‘metal’ band ‘Pain of Salvation’ dat ongetwijfeld zal contrasteren met de breekbare schoonheid van de compositorische Árstíðir’s muziek.

Marcie

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nivalis

video

 

‘Árstíðir’