MILAGRO SAINTS

 

‘Milagro Saints’ is het muzikale speeltje van zanger-songschrijver S.D. Ineson die al van bij de oprichting van de formatie in Raleigh, North Carolina aan het begin van deze eeuw Americana en rootsrockmuziek speelt met zijn vier maten, zijnde toetsenist Lee Kirby, gitarist Roberto Morales, bassist Steve Samosky en drummer, snaarinstrumentenspecialist en producer Jick wins-Low.

Naar aanleiding van de release van hun nieuwste album “Tupelo” dat volgt op hun ep “Mighty Road Songs” met Woody Guthrie coversongs en hun vorige studioplaat “Chance And Circumstance” uit 2012 hebben we bij ‘Rootstime’ besloten om voor u een kleine special klaar te stomen rond dit Amerikaanse kwintet.

We beginnen met de cd “Warm Soul Sunshine” waar collega ‘Duke J’ in maart 2009 het volgende over schreef:

‘Milagro Saints’ is een sympathiek bandje uit Raleigh, North-Carolina, US. Zanger S.D. Ineson, die ook alle songs schreef, begon in ooit in New York met de Engelse band ‘The Jack Rubies’. Gedreven door een zelfverklaarde Dylan-obsessie verliet hij uiteindelijk de New York-scene om zich in Raleigh te installeren met de door hem opgerichte ‘Milagro Saints’. Waarschijnlijk is hij de enige muzikant uit de geschiedenis die NY verlíet omwille van een Dylan-obsessie, maar soit.

S.D. Ineson en zijn ‘Saints’ zijn geïnspireerd door wat Bob Dylan, Crosby, Stills, Nash & Young en Van Morrison deden in de jaren mid-60/70. Vandaag geeft dat een band die klinkt als een kruising tussen ‘Counting Crows’ en ‘The Hothouse Flowers’. Gitaren, Hammond, harmonica, wat piano en hier en daar een verdwaalde klavecimbel.

Ik zei dat Ineson alle songs schreef, maar dat is niet waar. Op “Warm Soul Sunshine” staat een verdienstelijke cover van Van Morrison’s “And It Stoned Me”, een versie die weliswaar niets aan het origineel toevoegt, maar wel aantoont dat de ‘Saints’ goede muzikanten zijn. S.D. Ineson heeft duidelijk naar heel wat Morrison geluisterd toen hij de songs voor deze plaat schreef. De meeste zijn uitgesponnen oefeningen in positief denken die hij zelf omschrijft als komende uit een ‘world of positive healing proclamations’. Kom dat tegen...

“Warm Soul Sunshine” komt niet verrassend en scherp genoeg uit de hoek om ons te verbluffen. Daarvoor zijn de songs iets te vrijblijvend. Dit is een plaat voor liefhebbers van hedendaagse aaibare Americana met een jaren-70 ‘Van The Man’-sausje! Wist u trouwens, dat de ‘Milagro Saints’ nog een tijdje een Belgische drummer gehad hebben... ?

Eind december 2012 was ik zelf aan de beurt voor een recensie van hun toen pas verschenen album “Chance And Circumstance”, wat resulteerde in het volgende verslag:

De oorsprong van de Amerikaanse formatie ‘Milagro Saints’ lag in New York City, maar de zes bandleden besloten om de stadsdrukte te ontvluchten en hun muzikale heil te gaan zoeken in het veel rustigere Raleigh in de staat North Carolina. Daar brachten ze hun debuutplaat “Milagro Saints” uit, die sindsdien door nog zeven verdere platen werd opgevolgd.

Hun achtste studioalbum heet “Chance & Circumstance” en is de opvolger van de eind 2008 als laatste studioplaat uitgebrachte “Warm Soul Sunshine”, het in 2009 verschenen live album “Songs On The Live Wire” en de bootleg-cd “Blue Halo Valentine” uit 2010. De nieuwe cd werd vorig jaar al opgenomen in de home studio van producer Jick wins-Low in Carrboro, North Carolina en in de ‘Cumberland’-studio in Nashville, Tennessee.

‘Milagro Saints’ draait rond zanger en songschrijver S.D. Ineson (ex-frontman van de New Yorkse groep ‘The Jack Rubies’), maar de band heeft met toetsenist Lee Kirby, gitarist en mandolinespeler Roberto Morales, lap steelgitarist Smitty, bassist Steve Samosky en drummer Rusty May nog vijf andere steengoede, professionele muzikanten in zijn rangen.

In de dertien tracks op “Chance & Circumstance” bewandelen de zes heren van ‘Milagro Saints’ diverse paden en muziekstijlen waarbij ze passeren langs folkrock, alternatieve pop, Americana en akoestische ballads. Van deze laatste soort is het op bijgaande video akoestisch en live gebrachte nummer “Evangelyne” een uitstekend voorbeeld.

Hun muzikale invloeden moet je gaan zoeken bij o.a. Neil Young, ‘The Band’, Bob Dylan, ‘The Wallflowers’ en ‘Donna The Buffalo’. De moderne popdeuntjes volgen elkaar in ijltempo op bij dit album met als uitschieters “Free”, “Gonna Rain Again”, het zydeco-melodietje “These Things (About You)”, de ode aan een stadsmeisje in “Pennsylvania Rose”, het lekker voortkabbelende “Ghost” en de melodieuze afsluiter “Other Side Of The River”.

Over het algemeen hadden er wat ons betreft wat meer hoekjes af mogen zijn aan deze haast te perfecte plaat die een ruw kantje best had kunnen gebruiken om toegevoegde waarde aan het geheel te creëren. Maar “Chance & Circumstance” blijft al bij al toch een meer dan behoorlijke moderne plaat van ‘Milagro Saints’.

In 2013 kwamen ‘Milagro Saints’ dan op de proppen met hun ep-tje “Mighty Road Songs” dat ‘Rootstime’-collega (RON) in september 2013 tot de volgende bewierrokende woorden inspireerde:

‘Milagro Saints’ is een band uit North Carolina, die ons op hun (korte) cd "Mighty Road Songs" laat kennismaken met hedendaags klinkende Americana, versies van een zestal songs, ooit geschreven door Woody Guthrie. Voorheen verschenen reeds zeven andere releases sinds het debuut "Midnight America", nu 12 jaar geleden.

Door hun ‘Americana’-aanpak worden songs als het overbekende "Do-Re-Mi" en "Vigilante Man" opnieuw voorzien van een frisser, hedendaags kleedje, en krijgen zo nieuw leven ingeblazen. Wereldschokkend is het natuurlijk helemaal niet, maar als eerbetoon aan deze grote legende van de Amerikaanse folk is het een mooi initiatief, dat lovenswaardig is.

De zeskoppige band, die opgericht werd in New York door de Britse gitarist, songwriter en leadzanger S.D. Ineson, verhuisde uiteindelijk naar North Carolina, toen ze getekend werden door het plaatselijke indie label ‘MoodFood’, die onder meer ook het debuut van ‘Whiskeytown’ uitbrachten (met Ryan Adams), één van de eerste belangrijke platen in het zogenaamde ‘alt.country’-genre.

Hoogtepunt op deze mini-cd (vijf korte songs plus een extra kort sfeerbeeldje van 32 seconden) is zonder twijfel het sterke "Pastures of Plenty", een prachtige bewerking van deze Guthrie-compositie. Deze song laat horen wat ‘Milagro Saints’ echt in zijn mars heeft en zoals we ze ook kennen van eerdere platen als "Change & Circumstance" en het sterke "Blue Halo Valentine".

Daarom zien we deze cd eerder als een tussendoortje, een waardig eerbetoon aan de grote Woody Guthrie en wachten we met ongeduld op een nieuwe volwaardige full-cd.

Die nieuwe en tiende officiële cd van ‘Milagro Saints’ wordt nu dus in 2015 op de wereld losgelaten onder de titel “Tupelo”.

Het is een door drummer Jick wins-Low geproduceerde album met tien nieuwe composities van leadzanger S.D. Ineson. De stad Tupelo ligt aan de Mississippi-rivier in Lee County tussen Nashville, Tennessee en Birmingham, Alabama. Het oord verwierf eeuwige roem als geboorteplaats van muzieklegende Elvis Presley die er in 1935 het levenslicht zag dat later abrupt werd gedoofd in 1977. ‘Milagro Saints’ hebben de albumtitelsong “Tupelo” (zie video) dan ook centraal geplaatst op hun nieuwe plaat.

De tien tracks op deze cd zijn opnieuw een muzikale rondreis doorheen de boeiende wereld van de Amerikaanse muziekgeschiedenis, waarbij blues, country, alt.country, folk en rock allemaal aan bod komen. ‘Americana’-muziek dus die tot zijn volle uiting komt in songs als “Carried Away”, “American Radio”, “Blue Guitar” en “Mama Lou”.

De laid back gebrachte bluestrack “Blind Love Blues” begint met een ‘Toots Thielemans’-mondharmonica-deuntje en het instrument speelt naast het Hammondorgel eveneens een belangrijke rol in de instrumentatie bij het nummer “Down To The Wire” en bij “Revelation Day”.

Onze favoriete song op deze plaat is het zachtjes voortkabbelende “Stay With Me” dat ik graag over me heen laat komen bij een glaasje wijn en wat schemerlicht dat een troebele schaduw werpt over mijn geliefde. Misschien is de tijd dan wel rijp om op de proppen te komen met “Lovin’ Tree”, het slotnummer van deze alweer uitstekende cd van ‘Milagro Saints’.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Moon Caravan Records

video