OCEAN CAROLINA

Het album “Maudlin Days” van de formatie ‘Ocean Carolina’ uit Brooklyn, New York is naar onze mening één van de allerbeste platen die in 2015 op de markt zijn verschenen. Voor ons was deze release de aanleiding om een muzikaal portret van ‘Ocean Carolina’ te maken, een verhaal over het ontstaan en de uitbouw van de carrière van zanger, songschrijver en gitarist Michael Simone die als oprichter achter deze groepsnaam schuil gaat. Een portret met daarin aandacht voor elke plaat die hij heeft uitgebracht sinds de oprichting van ‘Ocean Carolina’ in 2011.

Michael Simone was amper 12 jaar oud toen hij al muziek maakte en speelde, daarbij vooral beïnvloed door zijn toenmalige grote voorbeeld ‘Prince’. Zijn favoriete instrumenten als kind waren piano, keyboards en de akoestische en elektrische gitaar die hij als jonge tiener van zijn ouders cadeau had gekregen, samen met een kleine versterker.

Hij sloot zich als gitarist aan bij een eerste bandje waarvoor hij al snel eigen nummers begon te componeren die hij al even snel zelf mocht gaan zingen. Hij vond er de kracht en de moed in om zich volledig op een carrière in de muziekwereld te storten, eerst in Raleigh en Chapel Hill, North Carolina waar hij als bassist bij de groep ‘The Veldt’ aantrad en wat later vanuit Brooklyn, New York waar hij rond zijn 20e naar toe was verhuisd en waar hij frontman en producer werd bij de lokale groep ‘Seems So Bright’.

Het was uiteindelijk daar dat ergens in 2009 het idee kiemde om met een artiest als Jeff Buckley voor ogen als singer-songwriter met zijn eigen groep ‘Ocean Carolina’ te beginnen. Een vaste vriend en bandlid is bassist Alex Cox die hij al sinds 23 jaar kent en beschouwt als zijn broer die hij in het echte leven nooit heeft gehad. Ook Jon Graboff, die indertijd naast o.a. Neal Casal deel uitmaakte van ‘The Cardinals’, de begeleidingsband van Ryan Adams, werd een goede vriend en medewerker en zou nadien al zijn ‘Ocean Carolina’-platen gaan produceren.

LEAVE ON (EP – 2011)

De eerste plaat van Ocean Carolina was een vijf songs tellend ep-tje dat onder de titel “Leave On” op de platenmarkt werd gelanceerd in 2011. Openingstrack “Blue” is een mix van elektronica en folk met mondharmonica en al meteen heerlijke zangwerk van Michael Simone. “Hot Lights” is dan weer een rustige, vol overgave en emoties gezongen ballad. We hebben twee video’s (weliswaar van een mindere kwaliteit) kunnen terugvinden met “Leave On” (video) in een akoestische live versie en de song “Night And Day” (video) die eveneens live werd gebracht. De songs op deze ep waren alleszins van een voldoende hoogstaande kwaliteit om naar de officiële debuutplaat van deze band uit te kijken.

Songs: Blue / Hot Lights / Repeat / Leave On / Night And Day

ALL THE WAY HOME (1st FULL CD – 2012)

De bevalling van de officiële debuutplaat “All The Way Home” van ‘Ocean Carolina’ verliep nogal moeilijk, want Michael Simone kon maar geen genoegen nemen met de mix en de sound van de meeste countrygetinte nummers op dit album. Het was initieel allemaal wat teveel geproduceerd en gekunsteld naar zijn aanvoelen en hij besloot na de nodige aanpassingen dat zijn volgende plaat veel meer geconcentreerd zou moeten zijn rond het pure singer-songwriterwerk.

Dat neemt echter niet weg dat de tien songs op deze cd opnieuw interessante composities zijn die zeker verrijkt werden dankzij de gewaardeerde bijdragen in de opnamestudio van o.a. de fantastische Caitlin Cary (ex-‘Whiskeytown’) op viool en backing vocals, Jon Graboff op pedal steel, Alex Cox op bas, Chris Buckle op leadgitaar en Peele Wimberley (van ‘The Connells’) op drums. Vergelijkingen met het singer-songwriterwerk van o.a. Ryan Adams en Jason Isbell in de pers zijn dan ook volkomen terecht.

Met een mix van folk- en countryliedjes en een alweer schitterend zingende Michael Simone kunnen we hier opnieuw van een geweldig mooie plaat spreken die al uw aandacht volledig zal verdienen. Sta daarbij vooral even stil bij de volgende warme aanbevelingen: opener “Don’t Break Your Promise” (zie live versie op video), pedal steel countrysongs “Should I?” en “Women And Wine”, het heerlijke liefdesliedje “Radio Song” en het over liefdesverdriet handelende “Tryin’ To Get Over You”.

Songs: Don’t Break Your Promise / Should I? / Women And Wine / Love Don’t You Haunt Me / Radio Song / I Might Break / Drink You Back Again / Do What I Do, Love Come Down / Tryin’ To Get Over You / This Time

HALF IN THE SHADOWS (EP- 2013)

Als voorbode voor de tweede full cd van ‘Ocean Carolina” werd in 2013 een zes songs tellend ep-tje uitgebracht onder de titel “Half In The Shadows”, met daarop het geweldig mooie nummer “Nobody Wants To Cry” (zie live versie op de video). Enkel dit hier akoestisch gebrachte nummer uit de ep zou later in een veel ruimer georkestreerde versie ook een plaatsje krijgen op het meest recentste album “Maudlin Days”.

Ook op dit minischijfje krijgen we een gebalanceerde mix van folk en countryliedjes aangeboden. Openingstrack “Maybe” en het daarop volgende “Letting Go” zijn emotievolle akoestische gitaarballads die net als de resterende vier tracks blijkbaar helemaal solo door Michael Simone werden ingespeeld en opgenomen. “Learn To Care” en de erg knappe ep-titeltrack “Half In The Shadows” zijn liedjes die eigenlijk even zo goed op de nieuwe plaat hadden kunnen staan.

Songs: Maybe / Letting Go / Nobody Wants To Cry / Now That Love’s Around / Learn To Care / Half In The Shadows

MAUDLIN DAYS (2e FULL CD – 2015)

Het was deze tweede plaat van ‘Ocean Carolina’ die onze volledige aandacht wist te verkrijgen en de aanzet gaf om ons intensiever in het vroegere werk van Michael Simone en zijn band te gaan verdiepen. Jon Graboff speelde weer op elektrische gitaren en pedal steel en nam de taak als producer van “Maudlin Days” opnieuw voor zijn rekening.

Naast bassist Alex Cox als onvermijdelijk bandlid, tekenden Dave Wanamaker en Chris Buckle voor het elektrische gitaarspel en nam Tony Leone achter de drums plaats. Akoestische gitaren, orgel en zang werden zoals gebruikelijk door Michael Simone afgeleverd. Alle nummers zijn eigen composities van Michael Simone, met uitzondering van een uitstekende cover van het nummer “Yer Feet”, in 1998 geschreven door Neil Halstead voor het album “Out Of Tune” van zijn folk- en indie rockgroep ‘Mojave 3’.

De door ons geselecteerde favoriete tracks uit “Maudlin Days” zijn de akoestische gitaarballads “Nobody Wants To Cry”, “Summersmile” en de lichtjes rockende liedjes “Something” en “Little Things”, vier heerlijke tracks waarin we hier en daar alweer wat elementen uit de muziek van Ryan Adams menen te herkennen. Single “If It Burns Out Bright” (zie video) is eigenlijk een herbewerkte 2015-versie van het liedje “Blue” dat op zijn allereerste ep “Leave On” stond. De allermooiste song werd voor het einde van deze cd opgespaard met het dromerige liedje “Someday Soon”.

Misschien heeft Michael Simone en ‘Ocean Carolina’ met dit schitterende album “Maudlin Days” wel een toekomstige instant klassieker afgeleverd, een album dat we ook binnen vijf jaar nog eens graag opnieuw in de cd-speler stoppen voor drie kwartier puur genot.

Songs: All I Can Do / Words / Once You’ve Done Me Wrong / Cry Baby Cry / If It Burns Out Bright / Nobody Wants To Cry / Don’t Carry On / Something / Summersmile / Little Things / Yer Feet / Someday Soon

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Old Hand Records

Ocean Carolina store

 

LEAVE ON (EP – 2011

ALL THE WAY HOME

 

 

ALL THE WAY HOME

MAUDLIN DAYS