THE FURYS – AGAIN

Artiest info
Website
facebook
Label: Arcane Alley Records

Het was 44 jaar geleden in 1977 toen de eerste single “Hey Ma” van de Amerikaanse new wave- en punkformatie ‘The Furys’ uit Zuid-Californië op de markt is verschenen. Deze groep werd door leadzanger Jeff Wolfe opgericht als tegenreactie tegen al het smaakloze lawaai dat in die tijd op de radiostations te horen was. “Hey Ma” werd niet meteen een groot succes maar de één jaar later uitgebrachte single “Say Goodbye To The Black Sheep” en ook het daaropvolgende “Moving Target” waren wel goed voor een schot in de hitroos in de USA.

Het laatste dat we van ‘The Furys’ gehoord hebben dateert al van 2016 toen ze hun album “The Sound Of The Furys” uitbrachten. Er was toen het vermoeden dat de band had besloten om er mee op te houden, maar dat klopte toch niet helemaal want midden september van dit jaar kwamen er ineens twee nieuwe singles van de groep op de markt met “New Wave Girl” en “Action Reaction” die u beiden op de bijgevoegde audiovideo’s kunt beluisteren.

Diezelfde nummers maken nu ook deel uit van een splinternieuw studioalbum van ‘The Furys’ dat op 8 oktober van dit jaar werd uitgebracht en de toepasselijke titel “Again” heeft gekregen. Anno 2021 bestaat de groep uit zanger-frontman Jeff Wolfe en Dave Lewty die het bespelen van basgitaar, keyboards en gitaar voor zijn rekening neemt. Beiden krijgen ook de credits voor het componeren van de elf nummers op deze plaat. Verdere vocale medewerking kwam er van Momo McKellop op zes tracks en van Kelly Fair op vier nummers en Jonathan Sheldon speelde op violen en piano bij twee songs op “Again”.

Helemaal in lijn met de sound die ‘The Furys’ tijdens hun lange carrière hebben gehanteerd brengen ze ook nu weer een mix van melodieuze poëzieteksten die door Jeff Wolfe worden geschreven op powerpop- en krachtige punkmuziek die voornamelijk door multi-instrumentalist Dave Lewty werd gecomponeerd. De stemvastheid van Jeff Wolfe is dezer dagen nog even instabiel als vier decennia geleden maar de sound van de groep is nog steeds even aanstekelijk als in het verleden.

Dat kunnen we op dit album horen in de openingstrack “Tightrope Walking”, het punkrockende “Anna, Come Home”, de twee reeds vermelde singles, het met een Gary Glitter-achtige intro gebrachte “Gotta Grow Up” en het aan de surrealistische auteur Franz Kafka opgedragen nummer “Please Mr. Kafka”. De afsluitende track “Afraid” gaat over de sociaal-politieke beweging ‘Black Lives Matter’ die zich in de Verenigde Staten en nu ook meer en meer ver daarbuiten hevig afzet tegen het brutale gewelddadige optreden van de politie en tegen de racistische benadering van de zwarte burgergemeenschap.

(valsam)