interview met 
THE BLUES GIANTS

Als we een simpel rekensommetje maken dan staat Sugaray Rayford + Nick Schnebelen + Albert Castiglia + Jimi Bott + Willie J. Campbell gelijk aan een ware superband waarbij de naam 'The Blues Giants' misschien nog wel een understatement is! De heren van dit All Stars kwintet hebben hun naam echter niet gestolen, dat staat wel vast na hun passage in Moulin Blues, waar deze heren hun enige show in Nederland en laatste van hun Europese tour kwamen geven. De organisatie van dit tweedaagse festival mogen dit zeer geslaagde concert in gouden letters bijschrijven op het intussen al rijk gevulde palmares. Er was een tijd dat je voor ‘supergroepen’ moest opletten omdat die zelden het niveau haalden van de individuele grootheden. Maar die tijd lijkt voorbij. Op de afsluitende dag van dit festival vaagden twee bands die bedenkingen weg. Eerst was er The Proven Ones, het samengaan van zanger Brian Templeton, stergitarist Kid Ramos, toetsenvirtuoos Anthony Geraci, bassist Willie J. Campbell en drummer Jimi Bott, en enkele uren later waren The Blues Giants aan zet. Vooraf aan hun geweldige concert later die avond wisten we Sugaray, Nick, Jimi en Albert voor de camera te halen. Albert Castiglia kwam toen het interview al gestart was even later erbij zitten, want hij moest nog bekomen van uitzonderlijk nieuws dat hij even ervoor vernam in Spanje, hetgeen hij dan ook meteen vertelde toen hij aan tafel kwam aanschuiven. Benieuwd? Kijken maar!

zie hier het interview 

interview met 
THE PROVEN ONES

The Proven Ones zijn een echt All Star kwintet, met als zanger de Boston blueslegende Brian Templeton. Op gitaar de stergitarist Kid Ramos (dertien BMA nominaties en een lifetime Archievement Award), toetsenvirtuoos Anthony Geraci (drie BMA nominaties en één grammy nominatie), bassist Willie J. Campbell (5 BMA nominaties) en drummer Jimi Bott (19 BMA nominaties en BMA award als beste drummer in 2015). Dus een samenwerkingsverband van artiesten die zeker niet de minsten zijn in het vak. Een ieder heeft een bak aan ervaring in huis, ervaring die ze nu gebundeld hebben in The Proven Ones. Alle bandleden hebben hun sporen al lang verdiend door hun jaren lange verbintenis aan toonaangevende bands als The Fabulous Thunderbirds, Ronnie Earl and the Broadcasters, The Radio Kings, The James Harman Band, Rod Piazza and the Mighty Flyers, The Mannish Boys en Sugar Ray and the Bluetones en hun bijdrages aan artiesten als John Lee Hooker, Big Mama Thornton, Chuck Berry, Big Walter Horton, Big Joe Turner, Otis Rush, Bo Diddley en Pinetop Perkins. Wanneer je deze heren samenvoegt en hiermee een band vormt, dan weet je dat het gaat knallen, hetgeen ze bewezen met hun vorig jaar verschenen debuutalbum 'Wild Again', hetgeen meteen een veelbelovende start was van deze uitstekende band. Reden genoeg voor de organisatie van Moulin Blues om dit vijftal naar Ospel te halen, en wat we nog meer mogen verwachten hoor je in het geprek dat we hadden met Brian, Kid en Anthony vooraf aan hun concert later de avond, en waarbij de band wel degelijk bewees een groot potentieel te hebben en dit ook live waar te maken. The Proven Ones is met hun "America's Most Trusted Soul Treatment" in ieder geval een band om in het oog te houden, en wat ons betreft een samenwerking die nog lang mag blijven duren!

zie hier het interview 

interview met 
ERIC LINDELL

Authenticiteit. Sommige muzikanten hebben het van nature, anderen denken het zich toe te eigenen door een roots- of bluesplaatje op te nemen, maar blijven ten eeuwigen dage doen wat ze graag willen zijn. Eric Lindell, geboren in 1969 in San Mateo, California, maar al ettelijke jaren geleden verhuisd naar New Orleans, behoort onmiskenbaar tot de eerste categorie. De man werkt al meer dan twintig jaar gestaag aan een discografie die je op zijn minst indrukwekkend kunt noemen, niet zozeer qua omvang maar wel vanwege de constante kwaliteit die Lindell levert. Zijn platen zijn overheerlijke cocktails van blues, rhythm-and-blues en soul met nu en dan een fikse geut New Orleans funk, wars van aanstellerij en dikdoenerij. Relaxed, of zoals Amerikanen dat zo mooi uitdrukken: laid back, sfeervol, tijdloos en vertrouwd ... zijn adjectieven die van toepassing zijn op het werk van Lindell. Na zijn gedenkwaardige optreden tijdens Moulin Blues 2010, waar we tevens ook een interview hadden was dit jaar Lindell terug in Ospel, en waren we blij om onze rootsrocker na zeven jaar niet alleen op het podium maar ook achteraf backstage te zien en even met hem een leuk geprek te hebben, ook achteraf bleven we heel relaxed aan de babbel.

zie hier het interview 

interview met 
STUDEBAKER JOHN

'Studebaker’ John Grimaldi (°1952) is een Amerikaanse Chicago bluesgitarist en mondharmonicaspeler. Zijn bijnaam dankt hij aan de nu al legendarische Studebaker Hawk, waarmee hij nog altijd rijdt. John stamt uit een muzikale familie. Zijn vader vond je vaak in Maxwell Street in Chicago. John leerde jong harmonica spelen en kreeg van Hound Dog Taylor het advies, om ook slide gitaar te spelen. In de jaren ‘70 formeerde John zijn band The Hawks. De naam The Hawks is ook een eerbetoon aan zijn vriend J.B. Hutto, wiens band ook The Hawks heette. John debuteerde met The Hawks in 1979 met “Straight No Chaser’, daarna volgde “Rockin’ The Blues” (1985). “Nothin’ But Fun” uit 1988 is in Europe uitgebracht door het Belgische Double Trouble label. Ondertussen bracht John zijn zestiende studio album “Eternity’s Descent” uit. Hij nam het album op in Illinois samen met bassist Bob Halaj en drummer Earl “King of the Money Beat” Howell. Howell, vervoegt na tien jaar opnieuw John Studebaker & the Hawks. Alle dertien tracks, zijn originele John Grimaldi songs. De nummers zijn geïnspireerd door de blues, maar er zijn ook andere invloeden als van o.a. Peter Green, Mississippi Fred McDowell, Hound Dog Taylor, Jimmy Page en John Lennon te horen. In Ospel was Studebaker John met als begeleidingsband Joe Fink (drums), Rick Kreher (gitaar, ex Muddy Waters) en Mike Scharf (bas) en kregen we op zaterdag vroeg in de namiddag reeds een dampende Chicago Blues set van jewelste! Even later hadden we een aangenaam en gemoedelijk gesprek met deze songwriter en muzikant die nog steeds een belangrijke factor in de hedendaagse blues is.

zie hier het interview 

interview met 
JOE LOUIS WALKER

De op 25 december 1949 in San Francisco, California geboren Joe Louis Walker is naast gitarist, zanger en songwriter ook een verdienstelijk producer. JLW is ook opgenomen in de Blues Hall of Fame en won vier keer een Blues Music Award. JLW komt uit een muzikale familie en begon al op zeer jonge leeftijd met gitaar spelen. Op zijn 16de was hij al een bekend gezicht in de muziekscene van San Francisco. In 1968 deelde hij een huis met de blanke bluesvirtuoos Mike Bloomfield (1943-1981), bekend van The Electric Flag en gastmuzikant achter Bob Dylan. Uiteindelijk debuteert Walker in 1986 op overtuigende wijze met het album "Cold is the Night". Na dit debuutalbum behoort hij meteen tot de toonaangevende Amerikaanse bluesartiesten, niet alleen in de San Francisco Bay Area maar ook ver daar buiten. En daartoe behoort JLW tot op de dag van vandaag. In het verleden speelde Walker met grootheden als Jimi Hendrix, John Lee Hooker, Muddy Waters, John Mayall, Steve Miller, Nick Lowe, Buddy Miles, Mike Bloomfield, Otis Rush en Thelonious Monk. Ook werkte JLW samen met onder meer Bonnie Raitt, Buddy Guy, Taj Mahal, Ike Turner, Branford Marsalis, James Cotton, Tower of Power en Clarence “Gatemouth” Brown. Daarmee is duidelijk dat Joe Louis Walker een enorme staat van dienst heeft. Naast de vele samenwerkingen en het uitbrengen van tientallen albums heeft JLW ook altijd intensief getourd. Zo speelde hij op nagenoeg alle grote festivals ter wereld waarmee hij in al die jaren een grote schare trouwe fans heeft opgebouwd. In een ver verleden speelde hij reeds op Moulin Blues, te weten in het jaar 1998 samen met Billy Branch en Matt Guitar Murphy. Door de jaren heen is hij eigenlijk alleen maar beter geworden. Zo genoten we van JLW in 2015, waar hij deel uitmaakte van de indrukwekkende line-up van het Ramblin’ Roots Festival in Tivoli Vredenburg, Utrecht, waar we toen ook de kans kregen om deze veelzijdige artiest te kunnen interviewen. Voor Rootstime reden genoeg, om nu vier jaar later, in Ospel tijdens het Moulin Blues fest. terug te praten over zijn verleden en vooral de toekomst.

zie hier het interview 

interview met 
DAVE HERRERO

Gitarist/zanger zanger Dave Herrero is opgegroeid in Tampa, Florida en was op jonge leeftijd al geobsedeerd door de Amerikaanse blues en rock and roll uit de jaren 50 en 60. Daar maakte hij kennis met de lokale en nationale muziekscene en speelde o.a. met de legendarische Johnny Winter en Lucky Peterson. Herrero verhuisde in 1996 naar Austin, TX en terwijl hij de Blues Society of Austin oprichtte met vrienden, Mark ‘Kaz’ Kazanoff, Nancy Coplin en Nicole Shiro speelde hij veelvuldig met Gary Clark Jr., Arc Angels, Charlie Sexton, Lazy Lester, Matt Powell en Seth Walker. Na Austin TX verhuisde Herrero naar Chicago en werkte Dave samen met zijn zijn oude vriend en talentvolle songwriter, Felix Reyes. Sinds zijn verhuizing van Austin naar Chicago heeft Dave talloze keren door Europa gereisd, tourde hij veelvuldig met Nikki Hill en speelde hij mee op haar debuutalbum, "Here’s Nikki Hill" (2013). Velen zullen Dave misschien wel kennen omwille van zijn optredens met de Texas Cannonballs enkele jaren geleden toen ze hier in de Lage landen op tournee waren, maar met een mix van blues, gospel, rock en texmex wist Dave dit jaar in Ospel aan het begin van de eerste festivaldag de tent op zijn kop zetten, al deden dit feitelijk al onze Belgen, Black Cat Biscuit en Boogie Beasts, dit even voordien ook al met veel verve. Het is goed te horen dat Herrero door te touren door heel Amerika inspiratie heeft opgedaan, van Florida tot Texas en Chicago. In Ospel maakte deze vriendelijke bluesman grote indruk en hierbij gaat het zeker niet blijven, neem dat gerust van ons aan. Vooraf aan dit optreden spraken we even met hem in zijn hotel.

zie hier het interview 

interview met 
WILLE & THE BANDITS

"Easily the best support I can remember us playing with". Het zal je maar gezegd worden door niemand minder dan Ian Paice van Deep Purple. Het Britse bluesrock trio Wille & The Bandits timmert hard aan de weg en heeft inmiddels een indrukwekkende live reputatie opgebouwd. Ze toerden met Deep Purple, Jon Butler Trio en hun unieke benadering van rock en blues werd geprezen door grootheden als Joe Bonamassa en Francis Rossi. Wille and the Bandits zag in 2010 het levenslicht. Het trio bestaat uit zanger/gitarist Wille Edwards, bassist Matthew Brooks en drummer Andrew Naumann. Als inspiratiebronnen noemen zij Pearl Jam, Ben Harper en Jimi Hendrix. Met hun frisse benadering van blues, roots en rock hebben de mannen een vaste plaats in de Britse blues scene weten te veroveren. Toen zij in 2014 op het beroemde Glastonbury festival speelden werd Wille and the Bandits door BBC Radio 1 gebombardeerd tot één van de 10 ‘must see’ bands. In 2018 sleepten ze verschillende Blues Awards in de wacht: ‘Innovation in the Blues 2018’ en ‘Blues Act of the year England 2018’. Hun album "Living Free" (2018) kreeg lovende recensies en geeft de sfeer van een concert van dit trio geweldig weer. Maar pas verscheen ook hun vijfde studioalbum "Paths", en om dit album te promoten waren onze Engelse rootsrockers vorige maand op tour door Europa en spelen ze later in juli ook nog op Bospop. Wij waren in Verviers waar we met zanger en gitarist Wille Edwards een aangenaam gesprek hadden in de catacomben van de Spirit of 66.

zie hier het interview 

Nieuwe album
MATT T MAHONY

Enkele jaren geladen sloegen enkele muzikanten en enkele horeca kenners in Gent de handen in elkaar met de bedoeling om in het centrum terug een muziek club te openen. In Klein Turkije op nummer 16 is er sinds maart 2015 de Missy Sippy Blues & Roots Club voor hen die houden van blues, rhythm 'n’ blues, rootsmuziek, jazz en swing. Elke maand passeren enkele jams en talrijke concerten de revue. Zowel ronkende internationale namen als fris Gents talent bestijgen er het podium. De Missy Sippy is de thuis voor de Gentse bluesscene en een haven tot ver daar buiten, waar wij ons als Limburgers altijd thuis voelen. Een van de gasten op de éérste-zondag-van-de-maand- sessies, was in het voorbije jaar zanger / gitarist Matt T Mahony. Matt studeerde jazzgitaar aan het conservatorium in Gent en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Hoewel jazz zijn hoofddoel werd, was en is blues zijn eerste liefde. Matt woonde veel blues- en jazzsessies bij met geweldige muzikanten van Gent tot Groningen tot New York. In zijn composities horen we veel verschillende invloeden, van oude traditionele jazz- en bluesspelers tot recentere musici die op verschillende niveaus grenzen overschrijden.

09/06/2019 @ COMPTOIR DES ARTS, BRUGGE
28/07/2019 @ MISSY SIPPY, GENT
16/08/2019 @ SWING WESPELAAR
25/08/2019 @ BEGIJNHOFFEESTEN, GENT
18/10/2019 @ DEN LANGEN AVOND, GISTEL

Nieuw album
HAZMAT MODINE

De Amerikaanse band Hazmat Modine maakt muziek die lastig te omschrijven is: gebaseerd op prewar-blues, maar onbekommerd gemixt met een scheut Memphis, klezmer, gospel, jazz, Amerikaanse roots en wat er ook maar in het straatje van de geniale frontman Wade Schuman past. Pakkende, soms bijna verslavende melodieën en vooral die onweerstaanbaar zompige, broeierige laid-backsfeer, die perfect past bij de karakteristieke stem van Schuman zijn essentieel voor Hazmat. Op de nieuwe cd ‘Box of Breath’ pakt de band thema’s als menselijkheid en sterfelijkheid op. Dat klinkt loodzwaar, maar onderschat de band niet. Op de openingstrack ‘Crust of Bread’ bijvoorbeeld wordt echt brood (‘high quality whole grain’) gebruikt als percussie. Humor is nooit ver weg bij Hazmat. De cd komt op 17 mei uit, maar je kan deze nu al winnen zodat u alle songs uit volle borst kan meezingen in Duvel Blues.

23 mei Nijmegen - Doornroosje
25 mei Duvel Blues - Puurs
19 juni Groningen - Oosterpoort

Nieuw album
SUGAR QUEEN LIVE

Michele Denise, bekend als Eerste Paasdag is Rhoon aan de beurt om betoverd te worden door haar charme en vocale kwaliteiten., zingt de blues met haar onmiskenbare gruizige en rauwe emotie. Met een nieuwe album onder de arm – Sugar Queen Live – trekt de Amerikaanse en haar band langs vele podia in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk om haar blues aan de man te brengen. Michele zelf is afkomstig uit het noorden van Florida en raakte daar voor altijd beïnvloed door de blues en gospel. Ze studeerde klassieke piano, leidde en zong in klassieke koren, maar bleef haar ‘roots’ altijd trouw. In 2006 volgde een verhuizing naar Azië, waar ze in Maleisië en China werkte. Na een verhuizing naar België ontstond in 2016 de band Sugar Queen, die zich tot doel stelt om de Chicago Blues te vertolken. De bijzondere muzikanten die bekend staan als The Straight Blues Band spelen met grenzeloze energie en passie. De band bestaat uit doorgewinterde bluesmuzikanten uit de Low Lands van Belgie en Nederland zoals Andy Aerts (gitaar), Thierry Stievenart (drumms), Jean Raven (gitaar) en Erwin Huigen (bass). Sugar Queen & The Straight Blues Band spelen muziek wat een breed scala aan emoties en bluesstijlen raakt. Straight blues! Sugar Queen en haar band willen het publiek op reis nemen van onrechtvaardigheid, verloren liefdes tot een feestje van plezier en succes. Straight blues. Sugar Queen nodigt je uit om mee te gaan, achterover te leunen en te genieten, maar je zult snel merken dat je de heupen moeilijk stil kan houden. En dit kan je allemaal beleven op haar nieuwe cd "Sugar Queen Live" of op een van haar volgende concerten.

Nieuwe album
LITTLE
JIMMY

The Original Belgian Blues Tiger stelt nieuw album voor.

In 2019 wordt hij 75, viert hij zijn 60 jarige bestaan als muzikant en brengt hij zijn nieuwe album ‘Blues Rebel’ uit. You got to know this guy! Bluescoryfee Roland Van Campenhout was begin jaren 60 eerst getuige van een optreden van Little Jimmy vooraleer hij zelf muziek begon te maken. Little Jimmy om die reden omschrijven als The Godfather Of Belpop doet de man allerminst oneer aan. Het klopt ook wel aangezien Little Jimmy een pionier pur sang is. Als één van de eerste Vlamingen leerde hij overzeese muziek kennen. In ’58 kocht hij een elektrische gitaar en anno ’66 speelde hij in Schaarbeek in het voorprogramma van The Rolling Stones. Ondanks de boeiende voorgeschiedenis mag Little Jimmy op zijn 75ste toch nog gezien worden als een ware ontdekking. De bluesman geniet tot dusver een eerder obscure reputatie, wars van trends en commerciële belangen. In die zin voelt ‘Blues Rebel’ aan als een fris, hedendaags debuut. Muziek is voor Little Jimmy een way of life waarbij bezieling centraal staat. De pasteibakkerszoon uit Ledeberg die nu al jaren in Brussel woont, heeft eerder een rebels karakter en voert al decennia een muzikale koers op zijn geheel eigen wijze. Voeg daar ’s mans kleine gestalte en flamboyante uitstraling bij en er ontstaat een bepaalde onvoorspelbare gekheid die inspireert. Dat vond ook Tiny Legs Tim en hij spoorde Little Jimmy aan om een nieuw album op te nemen. Het resultaat is een authentieke garagebluesplaat met een aangename crappy sound. Volledig analoog op tape opgenomen én gemixt. 11 tracks: 8 songs van Little Jimmy zelf, een cover van Leroy Carr (‘Blues Before Sunrise’) en twee traditionals (‘Baby Please Don’t Go’, ‘Were You There’). Verder weinig franjes behalve enkele spaarzame arrangementen die voor extra sfeer zorgen (tuba, sax, viool, Afrikaanse drums). Little Jimmy gaat binnenkort live de hort op in duo met drummer Frederik Van den Berghe en houdt ook halt in da maand mei in De zeilclub in Grimbergen en even later in de Missy Sippy in Gent, waar hij natuurlijk zijn nieuwe album ‘Blues Rebel’ komt voorstellen.

20/05/2019 @ MISSY SIPPY - Gent

 

 

 

 

Mud Morganfield (USA)
Whitney Shay (USA)
Kirk Fletcher (USA)
Shemekia Copeland (USA)
Tinsley Ellis (USA)
Jamiah Rogers (USA)
Stef Paglia Trio (B)
Watermelon Slim (USA)
Lucky Peterson Feat. Tamara Tramell (USA)
Dany Franchi (IT)
Dave Warmerdam Band (NL)
Johnny Burgin & Quique Gomez (USA)
Bobby Radcliff (USA)

De selectie voor de Belgian Blues Challenge 2019 is achter de rug. Artiesten kregen dit jaar opnieuw de mogelijkheid om zich via vi.be (Poppunt) te registreren. Vertegenwoordigers van de Belgische leden van de European Blues Union hebben de 21 kandidaten gewikt en gewogen en de volgende acht finalisten (in alfabetische volgorde) zullen het tegen elkaar opnemen op 12 oktober in OC Rooierheide in Diepenbeek, in een productie van Hookrock:

EXTRA NAPKINS - K-PAX BLUESBAND - LEE HIDES
LUCIFER MO BLUES - RAW BLUES EXPERIENCE
RED GASOLINE - STEVEN TROCH BAND - UP YOUR MULE

De winnaar zal België vertegenwoordigen op de 10de European Blues Challenge in Zaandam in Nederland op 17 en 18 april 2020.

WALTER TROUT
22.10.19 - DE ZWERVER - LEFFINGE

INFO ---_____________________TICKETS

interview met 
STEF PAGLIA

Op 12 jarige leeftijd neemt Stef voor het eerst een gitaar in de handen en liet deze nooit meer los. Zijn vader laat hem kennis maken met de blues en hij had onmiddellijk de blues microbe te pakken. Je kent hem hoogst waarschijnlijk van The BluesBones met dewelke hij in 2016 de Belgian Blues Challenge wint en de 2de plaats verovert op de European Blues Challenge! Met The Bluesbones speelde hij in kroegen en op festivals in binnen- en buitenland, zo stond hij o.a. op Blues Peer, Swing Wespelaar. Na 5 platen en een dikke 6 jaar ‘on the road’ was hij klaar om uit de schaduw van deze band te treden en begon Paglia vorig jaar met zijn eigen trio op te treden. Hij heeft al een paar keer het podium mogen delen met internationale toppers o.a. Laurence Jones, The Nimmo Brothers, Eric Steckel, Danny Bryant,…. In november 2018 duikt hij met zijn trio de Superfly studio’s (UK) in, om zijn eerste album op te nemen. Hij strikte de Engelse producer Wayne Proctor (King King, Ben Poole,...) om een killer plaat neer te zetten met uitsluitend eigen geschreven materiaal. Stef Paglia laat zich graag beïnvloeden door verschillende muzikale richtingen en probeert hiermee zijn eigen blues stijl te creëren. Wij schreven een tijdje geleden: "Stef Paglia heeft in het verleden al bewezen dat hij uit het juiste hout gesneden is om een grootse gitarist te worden zowel in de blues als in de rock scene en het zingen gaat hem ook heel goe af. Hier gaan we zeker en vast nog veel van horen". En het is zover 28 maart verschijnt zijn album "Never Forget" en is meteen ook de release party @ the Mod in Hasselt. Inkom is gratis, zorg dus dat je er zeker bij bent in de Muziekodroom ! We nodigde Stef een tiental dagen vooraf aan de releasedata uit op ons hoofdkwartier in Halen om gewoon te weten te komen wat de toekomst zal gaan brengen en het werd een fijne babbel.

zie hier het interview 

interview met 
GUY KING

De blues van de in Israël geboren Guy King klinkt fris en vernieuwend, maar onderhuids broeit er een sterke link met de bluesgiganten die King als jonge gitarist inspireerden om naar de VS te emigreren. Guy is een uitmuntende gitarist en een excellent vertolker van de nieuwe generatie bluesmuzikanten, die vele invloeden toelaten in hun spel. Zijn gitaarspel is oogverblindend en vooral beïnvloed door T-Bone Walker, Albert King, Albert Collins, BB King en Wes Montgomery, maar hij heeft een persoonlijke stijl ontwikkeld. Bovendien is Guy een geweldige zanger, met een diepe en goed gecontroleerde stem. Via Memphis en New Orleans belandt Guy King op 21-jarige leeftijd in Chicago waar hij bandleider en sologitarist wordt van Willie Kent And His Gents. Na Kent’s dood in 2006 gaat Guy solo verder. Hij vestigt zijn naam met optredens in de betere bluesclubs, zoals Buddy Guy’s Legends, House of Blues en The Green Mill. Zijn in 2009 verschenen eerste soloalbum "Livin" markeert de start van een grote internationale carrière met 250 tot 300 shows per jaar. Hij staat op alle grote bluespodia en -festivals van de wereld en krijgt de eervolle taak om de show van de King of Blues, B.B. King, te openen. Daarnaast had het genoegen en de eer om shows van Buddy Guy te openen en over de ganse wereld op te treden. Montreal Jazz Festival, Chicago Blues Festival, King Biscuit Festival (Helena, Arkansas), Blues on the Fox, The Paramount Theatre, Polanco Blues Festival (Mexico City, Mexico), Mississippi Delta Festival (Caxias Do Sul, Brazil), Basel Blues Festival (Switzerland) en zoveel meer. In 2015 neemt Guy bij Chicago's Delmark Records zijn derde cd "Truth" op en Guy King’s bezoek aan Heerlen maakt nog steeds deel uit van deze TRUTH-tour. Met dit album stoomt hij in 2016 door tot #1 in de Contemporary Blues Chart en #5 in de Living Blues Chart. Het album levert hem bovendien een nominatie voor de Blues Music Award 2017 op in de categorie Best Emerging Artist Album. De muziek van Guy King is gewoon fris en uniek, hij brengt een mix van blues, jazz, soul en R & B, zeg maar Guy King is een groot talent! Rootstime is dan ook vereerd dat we deze sublieme bluesman even voor zijn optreden op de Southern Blues Night in Heerlen konden interviewen.

zie hier het interview 

interview met 
TONY TC COLEMAN

Een van de grote namen op het podium van de Southern Bluesnight 2019 was dit jaar wel Tony TC Coleman. De zanger en drummer zat vanaf midden jaren 80 achter de drumkit bij niemand minder dan de King of Blues, B.B. King. Coleman is, zoals hij het zelf zegt 'geboren als drummer'. Maar ook zijn stem is er een uit duizenden: opzwepend, dwingend en soulvol. Behalve met B.B. King, die hij tot aan diens dood in mei 2015 begeleidde, tourt hij de wereld over met blueslegendes als Otis Clay, Albert King, Etta James en Buddy Guy. Naast zijn drukke tourschema brengt hij maar liefst drie prachtige soloalbums uit, waarop hij speelt met gastartiesten als Lucky Peterson, Kenny Neal en de blazerssectie van Earth, Wind & Fire. Zijn laatste album "Take Me As I Am" gooide in 2017 hoge ogen op de internationale blues-hitlijsten. Op het Heerlense podium ontmoet The Best Blues Drummer van 2015 en 2016 het kwintet rondom The Best European Blues Player van 2005, Henry Carpaneto. Henry Carpaneto is een Italiaans pianist, die we het best kennen als bandlid van Guitar Ray & The Gamblers, maar als site man is hij helemaal geen onbekende, want hij werkte al vanachter zijn Roland RD 700 Gx, samen met Otis Grant, Bryan Lee, Tony Coleman, Nima, Jerry Portnoy, Umberto Porcaro… om er enkelen te noemen. Enkele jaren was hij ook te zien tijdens het Hookrock Blues & Rootsfestival in Diepenbeek, waar Carpaneto samen op het podium stond met Big Pete Pearson. Dat Tony TC Coleman samen met het Henry Carpaneto 5-tet in Heerlen een gouden combinatie was leek meteen duidelijk bij de eerste klanken van hun concert. Even vooraf hadden we een té gek interview met beide heren en vertelt Coleman over zijn samenwerking met B.B. King en zoveel meer bluesgepingel...

zie hier het interview 

Hoe gaat het nu verder met
ERIKSSON DELCROIX

Na hun debuut 'Forever' uit 2014, de opvolger 'Heart Of Its Mind' uit 2016 en het een jaar later verschenen 'Magic Marker Love' voelen Bjorn Eriksson, Nathalie Delcroix en hun vijfkoppige orkest de onbedwingbare behoefte om de melancholie, die de rode draad van deze drie albums vormde, even op te bergen en een zwierig dansje te placeren op hun nieuwe album 'Riverside Hotel'. Want het was tijdens een uit de hand gelopen opnamesessie dat de band plots in een vreemde, aangename en bovenal zéér dansbare groove terechtkwam. Het spelplezier spatte van de snaren, de zon verdreef de schaduw en een driest plan was geboren. Opgewekt stappen Eriksson en Delcroix nu uit het donker, zelfverzekerd verlaten ze hun natuurlijke omgeving, hun muzikale comfortzone. Nog altijd met een been in het Amerikaanse moeras, vastgezogen in de bluegrass, rockabilly en de cajun, maar het andere been in de zompige Belgische klei. Op 14 maart stond Eriksson Delcroix in De Roma voor de première van hun nieuwe tour, en aldaar kregen we dan ook deze nieuwe nummers te horen (zie titeltrack), naast een aantal uitgebeende songs uit het Eriksson Delcroix repertoire. Voor ons was het een bloedstollend en onvergetelijk concert, maar voor Rootstime ook de gelegenheid om Bjorn en Nathalie te polsen van hoe moet het nu verder?

zie hier het interview 

interview met
TINY LEGS TIM

Op zijn vijfde studio-album 'Elsewhere Bound' ruilt de Gentse bluesman Tiny Legs Tim de akoestische intimiteit van voorganger 'Melodium Rag' in voor een veelkleurige sound met stomende blazers en broeierige percussie. Op de achtergrond stampt een honky-tonk piano en briest een harmonica, terwijl zang en gitaar een onverbloemd universeel verhaal vertellen. De sfeer is gemoedelijk en feestelijk, maar de zilte geur van zweet en tranen verraadt een sluimerende onrust. Tiny Legs Tim etaleert zich met deze nieuwe plaat, als een artiest in blijvende ontwikkeling. De inspiratie voor 'Elsewhere Bound' zocht hij onder meer in New Orleans. De nummers zijn energiek, ademen een warme bluessfeer, en bevatten tegelijkertijd een flinke knipoog naar de oude jazz en de actuele Nola-funk. Tiny Legs Tim die duidelijk niet stil zit, een bluesman die veel positieve aandacht in de sociale media en goede quota in recensies op diverse muziek websites en magazines krijgt, verdient ook Rootstime’s aandacht en opvolging. Op 1 maart was hij in de AB voor zijn eerste CD-release concert met een uitgebreide bezetting. Denk stomende blazers, broeierige percussie en honky-tonkpiano, al blijft hij zijn authenticiteit behouden. De muzikale indrukken die hij verzamelde tijdens een reis naar New Orleans zijn duidelijk hoorbaar. Hij versmelt blues, soul, rumba en americana met het originele bluesgevoel en puurt meer en meer zijn eigen stijl uit. Wij van Rootstime spraken af om kort bij te praten en keken (en genoten) van zijn optreden.

zie hier het interview  

interview met
DAWN BROTHERS

Alhoewel de Rotterdamse band, The Dawn Brothers, geen bloedverwanten zijn, zijn het wel degelijk broeders in de rock 'n roll. Geïnspireerd door grote classics als The Band, Creedence Clearwater Revival, The Rolling Stones en Otis Redding, brengen ze pure rootsliedjes met de dwingende cadans van een locomotief. Hun debuut "Stayin’ Out Late" (2017) was al een erg fijn plaatje. Met hun tweede album "Classic" (2018) zetten de heren een volgende stap. Opnieuw zijn er allerlei bands uit de jaren zestig en zeventig terug te horen in de verschillende nummers, maar ook het eigen geluid is duidelijk. The Dawn Brothers brengen wederom een smeltkroes van muziekstijlen die tijdloos klinken en lekker in het gehoor liggen en waarmee de titel van het album gerechtvaardigd is. De band klinkt op deze plaat als het ware als een klassieke bolide, maar wel eentje met een moderne motor. Op 19 april maart komt hun nieuwe album "Next Of Kin" uit waarvan de eerste single "Let’s Be Together" binnenkort zal te horen zijn. Na op 1 maart in het voorprogramma van Tiny Legs Tim in de AB te hebben gestaan, zal de band haar kunsten terug komen vertonen in De Casino in St- Niklaas op 3 mei, waar ze dan het voorprogramma van The Weight Band zullen doen, ook weer zo'n band die best met The Band te vergelijken is. Hun concert van 1 maart was tevens hun eerste op Belgische bodem, reden genoeg om met deze jonge twintigers even voor hun optreden een gezellige babbel te doen.

zie hier het interview  

 

interview met
BLACK CAT BISCUIT

Black Cat Biscuit, de winnaars van de Belgium Blues Challenge 2018 hebben hun onderdak gevonden bij Big D Bookings het nieuwe boekingskantoor van Nico De Cock, die als frontman en zanger van The BluesBones met al zijn ervaring goed weet wat een bluesband nodig heeft om Europees te kunnen doorbreken. Voordat ze volgend jaar op 5 en 6 april ons land zullen vertegenwoordigen tijdens het 9de ‘European Blues Challenge in Portugal, kunnen we nog op verschillende podia van hun muziek genieten. Tevens ook om hun nieuwe cd ‘That’s How the Cookie Crumbles’ te promoten die op 22 februari 2019 uitgegeven wordt, zijn deze graag geziene heren volgend jaar te zien tijdens de Hageland Blues & Roots Night op zaterdag 2 maart in Glabbeek, en waren ze op 13 december jongstleden in de MOD, Hasselt waar onze vrienden van move2blues voor een goed opkomend publiek deze Limburgers hadden geprogrammeerd en waar we ook reeds mochten proeven van deze nieuwe nummers. Reden genoeg voor Rootstime om deze heren een aantal vragen te stellen over hun toekomstplannen en als afsluitend toemaatje bracht deze leuke bende voor Rootstime een akoestische versie van hun eigen 'I Don’t Know'.

zie hier het interview  

 


CD's TE WINNEN

CATFISH – BURNING BRIDGES

10 CD's TE WINNEN

Catfish, opgericht in 2015, is de Britse blues/rockband rond de fenomenale jonge frontman/zanger en gitarist Matt Long (hij maakte deel uit van de band van Buddy Whittington en Walter Trout). Catfish, die bekend staat van zijn live reputatie, werd in 2 jaren 5 keer genomineerd tijdens de British Blues Awards en won 1 award. Vorig jaar won Catfish tijdens de UK Blues Awards 2018 de “Blues Act of the Year” (England) award en was tweede in 3 andere categorieën. Catfish was in 2018 geselecteerd als één van de 5 bands die tijdens de UK Blues Challenge 2018 (Kyla Brox Quartet won de UK-selectie!) konden dingen voor deelname aan de EBC 2019 in Ponta Delgada, Azoren. In Ponta Delgada won het Kyla Brox Quartet, België (Black Cat Biscuits) eindigde vierde. Hun debuutalbum 'So Many Roads' [2015] was in januari, in de maand dat het verscheen, in een adem nummer één op de Independent Blues Broadcasters Association (IBBA) Blues Airplay Charts en, werd in februari door de IBBA verkozen tot “Album of the Month”. In januari 2016 verscheen de EP 'When BB Sings The Blues'. Deze hommage aan BB bestond uit vier nummers van de King en één eigen geschreven song. Ook met deze EP scoorde de band erg hoog op de IBBA Blues Airplay Charts.

Lees meer

 

CHARLIE KARP – BACK TO YOU

10 CD's TE WINNEN

In het voorjaar van 2016 plande singer-songwriter/multi-instrumentalist Charlie Karp in de Horizon Music Studio’s in West Haven, CT, om een album op te nemen met producer Vic Steffens, die net als “Connecticut Producer of the Year” genomineerd was. Beiden kenden elkaar al jaren, maar hadden nog nooit samengewerkt. Hun doel was om een ​​album te maken op basis van Amerikaanse roots muziekstijlen, waaronder blues, country, rock’n’roll, rhythm & blues en gospel. Dit resulteerde in Karps's nieuwste solo-release ‘Back To You’, die bij Red Parlor Records uitgebracht wordt. Het bleek uiteindelijk Charlie Karp’s laatste studio-project te zijn want Karp stierf 3 maanden voor de release. Charles Karp was een Amerikaanse muzikant en een Emmy Award-winnende documentarist. Een voormalig student aan de Coleytown Middle School en Staples High School, beide in Westport, Connecticut. Hij verliet de school als senior om muziek te volgen. Karp had een professionele carrière die bijna 50 jaar duurde.

Lees meer

 

CARLA OLSON & TODD WOLFE - THE HIDDEN HILLS SESSIONS

10 CD's TE WINNEN

Dit duo behoeft eigenlijk geen voorstelling meer. Enfin, dat denk ik toch. Als je Carla Olson bent en samengewerkt hebt met Ry Cooder, John Fogerty, Mick Taylor en Gene Clark, om slechts die te noemen, dan hoort je naam te klinken als een klok. Als je Todd Wolfe bent en samengewerkt hebt met Sheryl Crow, Stevie Nicks, Faith Hill en Deborah Coleman, dan hoort de klank van je naam nauwelijks minder duidelijk te zijn. Beiden hebben ook een verleden samen: Wolfe was drie jaar lang de vaste gitarist van Olson en hij speelde mee op zeker vier van haar platen, zodat je met enige stelligheid kunt zeggen dat het duo elkaar al een tijdje kent. Bij een van de ontmoetingen begon het plan te rijpen om samen een plaat te maken, deels eigen nummers, deels covers en op puur akoestische leest geschoeid en kijk, dit is ze en laat ik vooraf al maar zeggen dat ze alles heeft om een klassieker te worden. Dat heeft alles te maken met de verhouding eigen werk / covers, maar vooral met de manier waarop het duo samen speelt en zingt: van Carla kennen we de gitaarstijl, ook van bij The Textones en hoe Todd kan klinken weten we vooral van zijn concerten met Sheryl Crowe.

Lees meer

 

MARK LUCAS - PRISONERS OF THE HEART

10 CD's TE WINNEN

Als ik even achterom kijk, merk ik dat we in de voorbije tien jaar over zes van de platen van deze Australische singer songwriter schreven en dat die recensies steevast gunstig waren. Meer zelfs, naarmate de jaren vorderden, werden de recensies lovender, of het nu over solowerk van Mark Lucas ging, dan wel over werk met zijn “vaste” band The Deadsetters. Als Mark dan vandaag komt aanzetten met een overzichtsplaat, waarop hij teruggaat tot 1996, dan kunnen we daar alleen maar blij om zijn en tegelijk zorgt het voor wat frustratie: de helft van de twintig songs kennen we en hebben we in huis, de eerste acht komen uit platen, die we nooit zagen of hoorden en wie ons een beetje kent, weet dat zoiets genoeg is om er achteraan te gaan.

Lees meer

 

CUT CAPERS – METROPOLIS

10 CD's TE WINNEN

Zangeres Jane Thomas en zangers Eloy Sinser en Mark Pearce (tenorsaxofonist) zorgen voor het vocale werk bij de Britse hip hop- en swingformatie ‘Cut Capers’ uit de bekende Engelse badplaats Brighton. Ze zijn echter met z’n negenen want Tom Taylor (saxofoon en piano), Nick Van Tinteren (gitaren en toetsen), Matt Sunderland (drums), Gareth Bailey (trombone), Elliot Phelps (trompet) en Zak Bedaida (bas) completeren dit pretensemble. In 2016 lanceerde het in 2011 opgerichte collectief hun debuutalbum “Say What” waarop de groovy en swingende nummers elkaar met rasse schreden opvolgden. Dat is nu alweer het geval met de opvolger voor die eerste plaat. Het nieuwe album heet “Metropolis” en bestaat uit tien nieuwe nummers die allemaal door de bandleden zelf werden gecomponeerd.

Lees meer

 

MATT T MAHONY – LIVE AT MISSY SIPPY

10 CD's TE WINNEN

Enkele jaren geladen sloegen enkele muzikanten (waaronder Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim en Guy Verlinde) en enkele horeca kenners in Gent de handen in elkaar met de bedoeling om in het centrum terug een muziek club te openen. In Klein Turkije (het straatje tussen de Korenmarkt en de Stadshal, naast de Sint-Niklaaskerk) op nummer 16 is er sinds maart 2015 de Missy Sippy Blues & Roots Club voor hen die houden van blues, rhythm 'n’ blues, rootsmuziek, jazz en swing. Elke maand passeren enkele jams en talrijke concerten de revue. Zowel ronkende internationale namen als fris Gents talent bestijgen er het podium. De Missy Sippy is de thuis voor de Gentse bluesscene en een haven tot ver daar buiten, waar wij ons als Limburgers altijd thuis voelen.

Lees meer

 

THE MALLETT BROTHERS BAND – LIVE IN PORTLAND MAINE

10 CD's TE WINNEN

‘The Mallett Brothers Band’ werd in 2009 opgericht in Portland, Maine door de broers Luke en Will Mallett die beiden zingen en op de gitaren spelen. De zeskoppige Amerikaanse country- en rock’n’rollformatie werd nadien aangevuld met Nick Leen op basgitaar, Wally op dobro en gitaar, Andrew Martelle op fiddle en mandoline en Chuck Gagne op drums. Deze groep heeft al zes studioalbums op hun palmares staan met “The Falling Of The Pine” uit 2017 en “Vive L’Acadie!” uit 2018 als meest recente verwezenlijkingen. Voor dit jaar opteerde ‘The Mallett Brothers Band” voor de release van een livealbum met de registratie van een optreden in de ‘Port City Music Hall’ in hun thuisbasis Portland, Maine waarbij ze een selectie van hun beste songs uit de gehele muzikale carrière voor een enthousiast lokaal publiek hebben gespeeld.

Lees meer

 

HAZMAT MODINE - BOX OF BREATH

10 CD's TE WINNEN

Vier lange jaren hebben de fans erop moeten wachten, maar nu komt hij eraan, de nieuwe Hazmat Modine. De crowdfunding-campagne, die de komst van deze plaat aankondigde werd opgestart in maart 2018 en de release was oorspronkelijk voor de herfst van vorig jaar bedoeld, maar werd, om mij onbekende redenen, telkens weer verschoven. Maar: geduld wordt dus beloond en we kunnen vanaf nu volop oefenen om de songs van deze nieuweling uit het hoofd te leren tegen de dag van Duvel Blues, waar ze het geweldige idee hadden Hazmat Modine op de affiche te plaatsen. Ik heb zo’n stil vermoeden dat het concert van die gasten, in juni 2017 in de Roma, beslissend is geweest voor de programmator van Duvel blues en gelijk heeft-ie: dat geweldige concert was namelijk niet veel minder dan een soort podium-repetitie van de tracks die vandaag op de nieuwe plaat staan en dat was best wel een verrassende ervaring. Doorgaans ga je een groep bekijken nadàt ze een (nieuwe) plaat uit heeft, hier verliep het dus omgekeerd: de eerste keer dat ik de plaat hoorde, ging me bij elke track een soort lichtje-van-herkenning op, wat dan weer betekent dat het Roma-concert serieus wat indruk moet nagelaten hebben. Dat ik, twee jaar na datum, de nummers herken, als ik de plaat draai, dat vind ik redelijk bijzonder, al zegt dat meer over de songs dan over mijn geheugen…

Lees meer

 

ADAM KLEIN – LOW FLYIN’ PLANES

10 CD's TE WINNEN

Adam Klein is een Amerikaanse folkzanger en songschrijver uit Athens, Georgia die voor zijn liedjes grasduint in allerlei muziekgenres, gaande van Americana over countryfolk, folkrock tot rootsmuziek. We kennen hem van enkele vorige platen waaronder het uitstekende “Sky Blue DeVille” uit 2013 en “Archer’s Arrow” uit 2015 en ook van eerdere albums die stuk voor stuk hier bij ‘Rootstime’ op lovende kritieken werden onthaald. De in 2013 gestarte platentrilogie wordt nu compleet gemaakt met zijn nieuwste, zevende album “Low Flyin’ Planes” waarop Adam Klein tien splinternieuwe eigen composities heeft verzameld. Dat zijn nummers die hij met de hulp van Eric Carlton op toetsen, gitaristen Crash Cason en Kell Kellum, bassist Matt Patton (van ‘Drive-By Truckers’) en contrabassist Stuart Cole, Hank West op blaasinstrumenten en drummers Will Mc Carley en albumproducer Bronson Tew in de opnamestudio van ‘Dial Back Sound’ in Water Valley, Mississippi heeft ingespeeld. Mooie harmony vocals worden in twee songs verzorgd door zangeressen Anne Freeman en Schaefer Llana en ook de bijdrage van Parisa Sarfehjoo op viool verdient een aparte vermelding.

Lees meer

 

SUGAR QUEEN & THE STRAIGHT BLUES BAND – SUGAR QUEEN LIVE

10 CD's TE WINNEN

Sugar Queen & the Straight Blues Band is een verzameling van Amerikaanse, Belgische en Nederlandse muzikanten, met als frontdame, singer-songwriter Michele Denise “Sugar Queen”. De roots van Michele liggen in Noord-Florida, wat aanvankelijk haar natuurlijke interesse voor gospel en blues verklaart. Aan het begin van haar muzikale carrière studeerde ze klassieke piano en trad ze op in kerken in het zuiden van de VS. Michele werd uitgekozen om op te treden tijdens het historische "Mandela Released" evenement. Na haar verhuis naar Maleisië, vormde ze in 2006 de blues/classic rockband Deuces Wild. In 2007 werkte ze als jazz-zangeres samen met jazzpianist Yiang Yi Sock. In 2009 nam Michele in Beijing, China, een nummer op met blues/rockartiest Wang Wei (Rock Rhino) voor zijn cd ‘Wang Wei’.....

Lees meer

 

HAOLE KID LOCAL BLUES PROJECT – NO BETTER PLACE TO BE

10 CD's TE WINNEN

“Haole” is een term uit Hawaii voor individuen -meestal blanken van buitenlandse origine- die niet van Hawaii of Polynesië zijn. Het woord komt voor in verschillende liederen uit de oudheid en wordt als louter beschrijvend tot scheldwoord en tegenwoordig als mild-pejoratief beschouwd. De Haole Kid Local Boy Blues Project is de naam van een vierkoppige band uit Honolulu, HI, rond singer-songwriter/gitarist Kelly “the Haole Kid” Howerton, drummer Marino “the Local Boy” Regalado, harmonicaspeler Danilo “O Gringo” Maziero & bassist Aaron “the Counselor” Loeser. Hun muziek omschrijven op hun Facebook pagina als “dirty blues” wat zeker met de energieke gruizelige stem van de Haole Kid en zijn agressieve slide-gitaarspel te maken heeft. Sommigen linken HKLBP daarom aan het rauwe en ongepolijste van de Rolling Stones in hun eerste jaren als rock band.

Lees meer

 

LITTLE JIMMY -  BLUES REBEL

10 CD's TE WINNEN

Als ik wat meer vertel over muzikant Marc Claeys, een icoon van de Belpop, dan gaat bij sommigen zeker een belletje rinkelen. Als ik hem noem als Little Jimmy aka Don Croissant en/of zeg dat hij de frontman was van Litlle Jimmy & The Sharks en dat hij het voorprogramma van The Who, The Kinks, Led Zeppelin, The Small Faces en zelfs van de Rolling Stones (Velodroom, Schaarbeek - 1966) speelde... Zitten we dan al bijna op dezelfde golflengte? Claeys was ook de man die Roland Van Campenhout inspireerde om blues te gaan spelen en die samen met Amerikaanse gitarist Chris Whitley (1960-2005) -hij ontmoette in Gent zijn vrouw Hélène, met wie hij later een dochter / muzikante Trixie kreeg- naar Amerika trok. De productie van ‘Blues Rebel’ was in handen van Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim (TLT), die over hem het volgende zegt: “Jimmy is een van de weinige blanke bluesmannen die qua sound en sfeer dicht in de buurt komt van de oerblues van R.L. Burnside en John Lee Hooker. Iemand als Jimmy kan en mag je niet teveel coachen, maar als producer van dienst wou ik hem in de Yellow Tape Studio (in Gent) vooral de best mogelijke omstandigheden aanbieden om hem zijn geloofwaardige zelve te laten zijn. Verder mag je Jimmy vooral niet producen...”. De nummers werden volledig analoog op tape opgenomen én gemixt. M.a.w. het kon wel eens fout gaan, wat rammelen en gaat charmeren omdat het zo echt klinkt.

Lees meer

 

KING OF FOXES – SALT & HONEY

10 CD's TE WINNEN

‘King Of Foxes’ is een Canadese indierockformatie uit Edmonton, de hoofdstad van de provincie Alberta en de vijfde grootste stad in Canada. Het is de thuishaven van de vijf leden van deze groep rond zangeres, gitariste en songschrijfster Olivia Street. Samen met gitarist Brandon Baker, bassist Reid Thiel, keyboardsspeler Brennan Cameron en drummer Stew Kirkwood werd er in 2016 een debuutplaat gelanceerd onder de titel “Golden Armour”. Daarvoor werd er nu een opvolger uitgebracht in de vorm van een ep-tje dat “Salt & Honey” heet. Olivia Street heeft alle zeven tracks op deze plaat gecomponeerd en ‘King Of Foxes’ gaat hier vlekkeloos verder op de gesmaakte wijze van hun eerste album. We horen stuk voor stuk vlot in het gehoor liggende melodietjes met poëtische songteksten, knappe orkestraties en mooi gezongen liedjes.

Lees meer

 

BOB LIVINGSTON – UP THE FLATLAND STAIRS

10 CD's TE WINNEN

Laat u niet misleiden door de lange tracklijst van zeventien nummers op het nieuwe album ”Up The Flatland Stairs” van countryzanger Bob Livingston uit Austin, Texas. Een wat nadere analyse van die tracks leert ons namelijk dat er vier nummers tussen staan die minder dan één minuut duren en dus eigenlijk als muzikale intermezzo’s dienen gezien te worden. 17 - 4 = 13 liedjes dus die over blijven en wel degelijk als volwaardige songs gehonoreerd kunnen worden. Daar zijn trouwens enkele heel mooie liedjes bij, want Bob Livingston is naast een uitstekende zanger ook een zeer getalenteerde songschrijver. En ook bij de selectie van de songs die hij op deze nieuwe plaat covert kunnen we vaststellen dat de man zijn muziekgeschiedenis door en door kent. Hij opent deze plaat al meteen met een gesmaakte cover van de song “Shell Game”, een liedje van Jerry Jeff Walker uit diens album “Driftin’ Way Of Life” uit 1969.

Lees meer

 

KENNY “BEEDY EYES” SMITH - DROP THE HAMMER

10 CD's TE WINNEN

De combinatie van zanger en drummer is niet iets dat je iedere dag tegenkomt. Van Kenny “Beedy Eyes” wisten we het, omdat hij ook met anderen (ik denk aan Bob Stroger: ‘Keepin’ It Together’ [2015]) opnam. Dan was er ook de wat excentrieke Amerikaan Robert E. Ebersole Jr. aka Max Bangwell (1952-2015), die frontman was bij Luke & the Locomotives, 2000 lbs of Blues en The Max Bangwell Band. Ook hij was, net als deze "Beedy Eyes”, een muzikaal buitenbeentje. Kenny "Beedy Eyes" Smith kan ongetwijfeld bij de beste blues drummers gerekend worden. Hij leerde het allemaal van zijn vader Willie “Big Eyes” Smith (1936-2011), die naast drummer ook zanger en harmonicaspeler was. Willie was (begin jaren zestig) achttien jaar actief als drummer van de Muddy Waters band. Kenny groeide op in een muzikale omgeving. Hij woonde in Chicago, in het huis waar ook Muddy Waters en zijn vrienden woonde. Kenny is als drummer te horen op meer dan vijftig albums van collega muzikanten. Kenny zoekt zijn inspiratie verder bij andere drummers als Odie Payne, Fred Below, Earl Phillips, S.P. Leary, Francis Clay en Arrt Blakey.

Lees meer

 

LARRY GRIFFITH PROJECT - BONAFIDE

10 CD's TE WINNEN

Larry Griffith groeide, samen met nog negen andere broers en zussen, arm op in de binnenstad van Cincinnati, Ohio. In de vervallen, drie verdiepingen tellende woning, was er altijd muziek te horen. Het was in deze muzikale omgeving dat de negenjarige Larry voor het eerst teksten van Willie Dixon, Bob Dylan, Laura Nero, Billy Strayhorn en talloze anderen kopieerde. Het leidde hem uiteindelijk om zijn eigen verhalen te schrijven. Omdat twee broers het leger verlieten met geld van de GI Bill of Rights, kon de familie Griffith verhuizen naar de Walnut Hills buurt van Cincinnati, waar de legendarische King Records gehuisvest waren. Dit verbeterde hun situatie wezenlijk. Het zien van grote artiesten in die buurt zoals Freddie King, Bill Doggett, Hank Ballard, Ivory Joe Hunter en zelfs de “Godfather of Soul” James Brown, was voor Larry een buitengewone gebeurtenis. Het was trouwens Wesley Hargrove van de Hank Ballard’s Midnighters die de zestienjarige Larry voor het eerst vroeg om in de opnamestudio van Federal Records op verschillende demo's te drummen. Dit leidde tot opdrachten als sessiedrummer en weekendtours.

Lees meer

 

MICHAEL HANSONIS – SHARK WEEK

10 CD's TE WINNEN

Michael Hansonisis een rock muzikant, songwriter en toneelspeler uit Keulen. Zijn vroegste muzikale invloeden zijn Marc Bolan (T. Rex), John Lee Hooker en Bob Dylan. Hij startte als straatmuzikant en was in de vroege jaren '80 sessiemuzikant. In 1985 werd hij de zanger van de popband Les Immer Essen. De band bracht slechts één album uit, ‘Tally Ho’. In 1988 richtte Hansonis de rockband King Candy op. Tot 1994 brachten ze vier albums uit. De band tourde enkele keren met de Australische indie band Go-Betweens. In de jaren negentig zocht Hansonis, na een privé acteeropleiding, zijn soelaas in theater. Tot 2002 was hij permanent lid van het Keulse Horizon Theater. In 2004 bracht hij zijn veelgeprezen album 'Drink And Drive With Dylan Thomas' uit, met teksten van Dylan Thomas (1914-1953), een dichter uit Wales. Thomas wordt beschouwd als één van de belangrijkste dichters van de 20ste eeuw. Michael Hansonis spreekt ook boeken in. Een van die digitale audioboeken is ‘Jack Kerouac’ [2007].

Lees meer

 

FOG BLUES & BRASS BAND - INTO THE FOG

10 CD's TE WINNEN

De FOG Blues & Brass Band is uit Canada afkomstig. Dit sixtet o.l.v. frontman en zanger Hilliard “Hills” Walter heeft zijn thuisbasis in Kitchener, Ontario. De band is in 2015 opgericht en bestaat verder uit Bobby Becker (keyboards), Al Hosack (bas), Pat Furlong (drums), Dan Jancar (sax) en Tim Palser (gitaren). Bobby Becker was (eind jaren ’60) een van de oprichters van de band Yukon. Al Hosack, geboren in London, Ontario, maakte deel uit van een Juno genomineerde en met een CASBY Award bekroonde band, Michaele Jordana & the Poles. FOG introduceerde hun nummer "Backwoods" op internet via INDI.com in een internationale onafhankelijke songschrijfwedstrijd en verzamelde vreemd genoeg al snel meer dan 1,7 miljoen Buzz Points. Het was voor de band duidelijk dat ze de studio in moest! Ze namen in het voorbije jaar met Juno-bekroond engineer / producer John “Beetle” Bailey hun debuut ‘Into the Fog’ op. Don Breithaupt (Monkey House, Breithaupt Brothers) schreef de arrangementen voor de blazers. Het eindresultaat, met een knipoog naar de pioneers van het genre, is een klassiek Blues / R&B album.

Lees meer

 

ORIT SHIMONI - LOST AND FOUND ON THE ROAD TO NOWHERE

10 CD's TE WINNEN

Wie deze Canadese vrouw al even volgt, weet dat Orit Shimoni, vroeger een beetje bekend als “Little Birdie”, geen alledaagse vrouw is: ze leeft altijd onderweg en blijft eventjes waar mensen haar een bed aanbieden. In haar thuisland reist ze -per trein, dat spreekt oor zich- het hele land door om mensen te ontmoeten en inspiratie op te doen en om haar liedjes voor de mensen te zingen. Zo iemand noemen we “een troubadour” en dat is naar mijn gevoel de beste omschrijving voor een zangeres, die ik in de loop der jaren heel erg ben gaan volgen en appreciëren.

Lees meer

 

CLEMENTINE – LETTING GO / THAT’S FREEDOM

10 CD's TE WINNEN

De eerste plaat van de Nederlandse zangeres Clementine Volken uit Zeeuws-Vlaanderen verscheen in 2003 onder de titel “World Album”. Daarna volgde een ep “Chasing Memories” en een nieuwe full-cd in 2013 die “Special To Me” genoemd werd. Op haar eigen website laat zij zich ‘Miss Clementine’ noemen, maar op het hoesje van haar derde studioalbum staat enkel de naam ‘Clementine’ vermeld. Die nieuwe cd heet “Letting Go – That’s Freedom” en het is een plaat die geproduceerd werd door Wyatt Easterling na opnames in diens ‘Omni Sound Studios’ in Nashville, Tennessee. “That’s Freedom” en “Lost Child”, twee van de tien tracks op dit album, zijn eigen composities die in samenwerking met Wyatt Easterling tot stand zijn gekomen.

Lees meer

 

DAVID HAERLE - GARDEN OF EDENDALE

10 CD's TE WINNEN

Soms gaat het razendsnel. We hoorden bij toeval het razendsnelle ‘Finding Natalie’ van ene David Haerle, even illuster als onbekend, en die song blies ons van bij de intro van de sokken. We zochten meteen contact. David woont al zijn hele leven in Edendale, district van Los Angeles, ten noordwesten van Downtown L.A., home en decor van de meeste grote filmstudio’s uit de pioniersperiode, de tijd van de Keystone Cops en de eerste Charlie Chaplin, vlak vóór de uittocht naar Hollywood, tegen 1920 aan. Haerle was in de wolken met de interesse uit tiny Belgium en vroeg ons adres, waarna, amper een paar dagen later, onze bpostbode ons een groot pak met een full cd toestak, duidelijk te groot voor onze ruim bemeten postbus. Niet expliciet om gevraagd, wel gekregen, en, oh boy, zo mogen er wel naar ons toe komen zweven.

Lees meer

 

SUZIE VINNICK – SHAKE THE LOVE AROUND

10 CD's TE WINNEN

De singer-songwriter/gitariste Suzie Vinnick is een Canadese Roots en Blues muzikante, die al verschillende Maple Blues Awards won en JUNO Nominee was. In 2011 bezorgde ze een copy van haar éérste akoestische solo blues album ‘Me ‘n’ Mabel’ [2011] naar Bill Wax (BB King's Bluesville Sirius XM Radio) wat haar vleugels gaf en waarmee ze sterk aan populariteit won. Op haar album ‘Live At Bluesville’ [2012] draait alles ook rond Suzie en haar gitaar Mabel.

Lees meer

 

SISTER SPEAK – THE STAND (EP)

10 CD's TE WINNEN

Onder de groepsnaam ‘Sister Speak’ probeert de Canadese zangeres, gitariste en songschrijfster Sherri Anne zich een weg te banen in de jungle van de hedendaagse pop- en rockmuziek. Om aan haar muzikale carrière te werken reist ze regelmatig tussen het Amerikaanse San Diego, Californië en haar Canadese verblijfplaats in Victoria, British Columbia. ‘Sister Speak’ heeft in opvolging van haar debuutalbum “Rise Up For Love” uit 2014 net een eerste ep gelanceerd onder de titel “The Stand”, zo vernoemd naar de titel van één van de zes liedjes die op het schijfje werden verzameld. Openen doen ze echter met het stevig rockende “New York Sunrise” om daarna een serieuze tempoverlaging door te voeren voor de popballad “Fighter”.

Lees meer