JIMMIE VAUGHAN
THE PLEASURE’S ALL MINE

Als het gaat om de Blues van vandaag, zijn er maar een handvol artiesten die eer doen aan de Blues uit het verleden. De uit Texas afkomstige gitarist / zanger Jimmie Vaughan heeft zijn leven gewijd aan het zorgen dat de Blues zowel levend als een inspiratiebron voor iedereen blijft. Hij doet dat al meer dan 50 jaar en is ook nu niet van plan om te stoppen. Vaughan mag dan ook een levende blueslegende worden genoemd. Een gitarist met een unieke sound en een groot voorbeeld voor veel collega’s. Zet een heel leger aan gitaristen naast elkaar, vraag ze een stuk te spelen en je haalt Jimmie Vaughan, de broer van de veel te vroeg overleden Stevie Ray, er zo uit. Zijn cd 'Plays Blues, Ballads & Favorites', een liefdevolle verzameling covers, werd in 2010 een onverwacht groot succes. En dus was er, nauwelijks een jaar later, "Plays More Blues, Ballads & Favorites", met wederom een fantastisch gespeelde verzameling covers. De heruitgave 'The Pleasure’s All Mine' (recensie) van deze 2 cd's zal bij velen een gevoelige snaar raken. Voor ons is Jimmie Vaughan alvast een groot icoon die volgend jaar 70 jaar mag worden.

Mocht je in het overweldigende bluesrock aanbod van de laatste tijd vergeten zijn hoe de blues in zijn meeste elementaire vorm ook al weer klonk, dan heb ik hier de perfecte albums voor je! Bob Corritore uit Chicago heeft namelijk, eerder niet beschikbare en nog niet vrijgegeven juweeltjes uit zijn uitgebreide master tape-archief, op de markt gebracht. De eerste drie albums in deze 'FROM THE VAULTS' serie zijn geproduceerd door Bob zelf voor zijn Southwest Musical Arts Foundation, en uitgebracht via de VizzTone label. Momenteel zijn het moeilijke tijden, en we realiseren ons dat velen niet de middelen zullen hebben om te doneren, maar houd er rekening mee dat uw pre-order van deze CD's ook echt zal helpen! Als u wel de middelen heeft, gaat elk stukje van uw donatie naar de voorbereiding van de volgende 'From The Vaults' opnames. Want er zijn nog vele master tapes van meer dan 100 sessies opgenomen over drie decennia die ze graag nog willen uitbrengen. Veel van deze artiesten waarmee opnames gebeurden zijn echter niet meer bij ons, zo zal denkelijk bij een nieuwe worp opnames, Louisiana Red er zeker al bij zijn. Zelfs is er genoeg sterk materiaal aanwezig om van deze opnames twee cd's van deze sessies uit te brengen! Maar zo is er ook nog veel nog niet uitgebracht materiaal van Pinetop Perkins, Big Jack Johnson, Robert Bilbo Walker, Honeyboy Edwards, Sam Lay, Magic Slim en nog veel meer!

Fink, David Keenan en Jordan Mackampa zijn de headliners van het Naked Song Walk Along festival in Eindhoven op zaterdag 12 december. Het is een door de huidige coronamaatregelen ingegeven speciale editie van het Naked Song festival dat normaal gesproken en al meer dan tien jaar plaats vindt in Muziekgebouw Eindhoven. Deze keer zijn de op loopafstand gelegen Dynamo en FIFTH ook als optreedlocaties betrokken, om bezoekerscapaciteit en programmamogelijkheden binnen de geldende richtlijnen te kunnen vergroten. Ook wordt het festival opgesplitst in een middag- en avonduitvoering. Dit alles met als uitgangspunt om zoveel mogelijk muziekliefhebbers een kwalitatief volwaardig festival te bieden. De genoemde hoofdacts spelen zowel in de middag als in de avond een set in het Muziekgebouw. Daarnaast treedt ieder dagdeel een viertal acts op, verdeeld over Muziekgebouw, Dynamo en FIFTH. Overdag zijn dat Iris Penning, Daniel Docherty, Alexandra Alden en Meskerem Mees en ’s avonds Winnie Raeder, This Is The Kit, Benedict en Robin Kester. Ten behoeve van de spreiding kunnen bezoekers bij aanschaf van een ticket kiezen uit verschillende vooraf vastgestelde routes die ze te voet langs de optredende artiesten leidt. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website, waar tevens meer informatie te vinden is.

SHEMEKIA COPELAND - UNCIVIL WAR

Alligator's nieuwe release, "Uncivil War", van de gepassioneerde, bekroonde blues / R&B / Americana zangeres Shemekia Copeland komt op 23 oktober uit. Dit album is meteen de laatste gewaagde stap in de artistieke evolutie van 's werelds meest soulvolle zangeressen. De laatste tien jaar heeft Shemekia haar muzikale visie verbreed. Sinds haar Alligator-debuut uit 1998, "Turn The Heat Up", uitgebracht toen ze juist 18 was, werd ze meteen een headliner op bluesfestivals en -clubs over de hele wereld. De titeltrack is een moedige uitspraak die pleit voor eenheid in een tijd van verdeeldheid, en is anders dan alles wat Copeland eerder heeft opgenomen. 'Uncivil War' kiest geen kant en spreekt tot ieders verlangen om veilig en vrij te zijn. Met de iconische mandolinespeler Sam Bush, dobromeester Jerry Douglas en met achtergrondzang van de populaire alternatieve band The Orphan Brigade, is het nummer tegelijkertijd troostend en uitdagend, zoals Copeland zingt: "Same old wounds we've opened before / Nobody wins an uncivil war". Shemekia brengt deze song met passie en inzicht over de chaos en onzekerheid in de wereld, terwijl ze toch licht vindt in de duisternis en hoop voor de toekomst.

recensie

DAVE SPECTER & BILLY BRANCH
The Ballad of George Floyd

"The Ballad of George Floyd" is Dave Specter's nieuwe nummer, met Billy Branch op zang en harmonica (al zingt en speelt Specter ook gitaar op het nummer), John Kattke op keyboards en Danny Shaffer op akoestische gitaar. Bij het horen van dit nummer is wel duidelijk dat de burgerzin van deze bluesmuzikanten veel verder dan hun muziek gaan. Dave Specter zegt hierover: “I wrote the song a few days after George Floyd was murdered and the lyrics pretty much wrote themselves. George Floyd didn’t die in vain. He helped spark a worldwide movement for justice and change. I’m proud to collaborate with the great Chicago bluesman Billy Branch on this tune. We share the same vision and are inspired by the words of John Lewis: ‘If it hadn’t been for music, the civil rights movement would’ve been like a bird without wings.'”.

 

ELVIN BISHOP & CHARLIE MUSSELWHITE
100 YEARS OF BLUES

25 september verschijnt het album "100 Years Of Blues", het allereerste album van Rock And Roll Hall Of Fame gitarist Elvin Bishop en Grammy-winnende harmonicaspeler Charlie Musselwhite. Kid Andersen deed met deze bluesmuzikanten een interview dat u hier kan bekijken.

 

TINY LEGS TIM
'Going Down South'

'Call Us When It’s Over' —het 6de studio album van Tiny Legs Tim— is een spontane uitbarsting van energie. Een ode aan het ‘samen muziek maken’ na drie maand muzikaal braakland tijdens de lockdown. We zullen de lente en de zomer van 2020 nooit vergeten. In maart werd de wereld getroffen door de Covid-19 pandemie. Overal ter wereld gingen steden en landen in lockdown, werden bars en podia gesloten en verstomde elke vorm van livemuziek. Na drie maanden van totale isolatie —zonder jamsessies of optredens in Missy Sippy Blues & Roots Club in Gent of eender welke plaats— besloten Tiny Legs Tim en enkele vrienden eind juni een weekend door te brengen in de The Yellow Tape recording studio. Het doel: vastleggen van de emotionele ontlading en de energie van die eerste keer opnieuw samen spelen. Een eenvoudige live-opstelling, een 60’s Faylon mengtafel en een oude 24-track tapemachine werden gebruikt om deze uitbarsting van muzikale vreugde op te nemen. Tijdens het weekend bereikten Tim en zijn muzikanten de aanstekelijke flow die ze al zo vaak mochten ervaren tijdens de nachtelijke jams in een volgepakte en stomende Missy Sippy. Vier muzikanten die tot één geheel versmelten in een energieke dans met het publiek, geleid door de zwoele beats van de drums (Bernd Coene), de dirty grooves van de bas (Mattias Geernaert) en de opzwepende dialoog van de gitaren (Toon Vlerick & Tiny Legs Tim). Op dit moment lijken dit soort scènes en zorgeloze uitbarstingen van levensvreugde iets uit een lang vervlogen tijd, maar zoals Tim het zegt: “We’re always ready to roll, call us when it’s over.” In afwachting van die betere tijden kan de luisteraar vanaf 27 november genieten van zes spontaan gearrangeerde songs die bol staan van positieve energie en spelplezier. De eerste single 'Going Down South' (een cover van R.L. Burnside) is er nu al.

STEVEN TROCH - NIEUW ALBUM

"Leftovers" is een nieuw digitaal album van Steven Troch met 13 niet eerder uitgebrachte nummers en alternatieve mixen afgewerkt tijdens de corona crisis, songs die allemaal opgenomen werden tussen 2017 en 2020 in verschillende studio's, maar songs die net geen plaatsje vonden in zijn vorige albums. Een resem van muzikanten als Bird Stevens, Bill Barrett, Michaela Gomez, Franky Gomez, Lon Eldridge, Filip Vandebril, Nele Paelinck, Matti De Rijcke, Jef Van Den Broeck, Gerald Clark, Jody Van Ooijen, Richard Van Bergen, Steven Van Der Nat, Bernd Coene, Liesbeth Sprangers, Erik Heirman, Bruce James, Nicolas Talbot, David Loos, Steve Ceulemans, Dennis Meentz, Mathias Moors, Kid Andersen, Nico Leonard & Pieterjan Coppejans werkten mee aan de opnames. Beluister deze songs op Steven's Bandcamp waar je
dit album via download kunt aankopen.

 

FABRIZIO POGGI ON TOUR

De Italiaan Fabrizio Poggi werkte samen met de allergrootste rootsmuzikanten ter wereld, waaronder Garth Hudson (THE BAND), The Blind Boys of Alabama, Charlie Musselwhite, Guy Davis, The Original Blues Brothers Band, Rob Paparozzi (Blood, Sweat & Tears), Augie Meyers (Tom Waits, Bob Dylan), Mickey Raphael (Willie Nelson), Steve Cropper (Booker T. & The M.G.’s, Otis Redding), Bob Margolin (Muddy Waters Band), Robert Plant (Led Zeppelin), ... Maar Poggi maakt ook eigen muziek. In 2008 bracht hij het album 'Mercy' uit. Een bijzonder emotionele plaat, die hij uitbracht na een jarenlange depressie. De opvolger 'Spirit & Freedom' uit 2010, werd in de pers zelfs getipt als 'a Grammy Award cd'. De plaat is erg intens, mede door de rits gastmuzikanten die er aan meewerken, zoals The Blind Boys Of Alabama, Flaco Jimenez, Charlie Musselwhite, Eric Bibb en Donnie Price. Nadien volgde de live-plaat 'Live in Texas' (uitgegeven met als extra een prachtige documentaire over de tournee) en verzamelaar 'Spirit of Mercy'. Fabrizio Poggi en zijn Italiaanse band Chicken Mambo werd bovendien ook gevraagd door Sony Music om deel uit te maken van de Bruce Springsteen hommage 'For You'. Begin 2015 bracht Poggi met zijn band Chicken Mambo 'Spaghetti Juke Joint' uit, een album dat een stuk ruiger klinkt dan de vorige. Nog dat jaar volgde Il Soffio della Liberta’ en een jaar later Texas Blues Voices. Op zijn palmares: nominaties voor de Grammy Awards 2018, Blues Music Award in 2014 en 2018 en Blues Blast Music Award, winnaar van de Jimi Award als ‘beste internationale album’, een Hohner Lifetime Award, …

24 nov 2020 cultuurcentrum de Brouckere (Torhout)
25 nov 2020 cultuurcentrum Mechelen
26 nov 2020 cultuurcentrum Mol
27 nov 2020 KAS Attenhoven (Kapellen)
28 nov 2020 Kultuurschuur (Wetteren)
29 nov 2020 cultuurcentrum MUZE (Heusden-Zolder)

Twee maanden geleden kondigde Clay Melton aan dat er een nieuwe album in de maak was, echter door de coronacrisis is het niet zover gekomen. Daarom besloten Clay en zijn band om een live video te maken van de single van het nieuwe album, maar niet zomaar een live video - Clay wilde de essentie van een rauwe en authentieke concertervaring vastleggen. Op 8 augustus ging Clay Melton samen met 5-voudige Grammy-winnaar en legende Malcolm Harper (Stevie Ray Vaughan, Kings of Leon, The Black Keys, Kid Rock) van ReelSound Recordings aan het werk. Bekijk HIER "Say That You Love Me".


AB PRESENTEERT EEN AB NORMAL NAJAAR
Vanaf september hervat AB voorzichtig haar concertwerking in een nieuw AB normal format.

Starten doen ze met Blanche op 11.9 in het AB Theater. Nadien nog meer gebubbel met o.a. An Pierlé ( x 2), High Hi, Mintzkov, Marble Sounds, School Is Cool, Liesa Van der Aa, Razen & Kaboom Karavan, Brihang, Brihang Op Kindermaat, Morgan + MEYY, Ozark Henry, Admiral Freebee en Coca-Cola Sessions met The Radar Station . In AB Club starten we vanaf 24.9 met David Edren & Miaux. Nadien volgen nog meer intieme concerten van SCHNTZL, David Edren & Miaux, Ben Bertrand & 64 Feet, Ignatz & Farida Amadou, Ameel Brecht & Karen Willems, Willem Ardui en Mathieu Serruys & Liew Niyomkarn .

"Homemade Disaster" is de eerste nieuwe muziek van Sugaray Rayford sinds zijn 2020 Grammy genomineerde album "Somebody Save Me". Dit jaar ontving Sugaray ook de Blues Music Awards voor 'B.B. King Entertainer of the Year' en voor het tweede achtereenvolgende jaar, 'Soul Male Blues Artist of the Year'. Bekijk HIER het interview dat we met Sug deden in Moulin Blues in 2014, of HIER in MOD, Hasselt in 2016, en HIER vorig jaar in Moulin Blues toen hij daar samen met The Blues Giants aldaar een geweldig optreden ten beste gaf !

 

MALFORD MILLIGAN
Nieuwe single - I'M SO TIRED

Malford Milligan ziet dat de verhalen vanuit de Black Lives Matter beweging in de Verenigde Staten en de rest van de wereld steeds meer steun krijgen en dat brengt ook bij hem herinneringen naar boven. Malford's nieuw nummer 'I'm So Tired' vertelt het verhaal over de pijn die hij als zwarte albino gedurende zijn leven heeft gevoeld. Malford groeide op in een gesegregeerd Texas en zoals deze tijden eens te meer illustreren is er nog een lange weg te gaan. 'I'm So Tired' gaat over de pijn die de zanger gedurende zijn leven voelde, en nog steeds voelt aangaande deze kwestie. Aan de andere kant gaat het nummer ook over de hoop dat het beter wordt en we elkaar beter leren begrijpen zowel als individu als mensheid.

 

CHRISTONE “KINGFISH” INGRAM
Nieuw nummer - ROCK & ROLL

Rock & Roll is een eerbetoon aan Ingram's moeder, wijlen Princess Pride, die in december 2019 overleed en is meteen ook Ingram's eerste originele nummer sinds zijn Grammy-genomineerde debuutalbum, "Kingfish".
She made a deal with the angels and they'll never let go
I'm gonna sell my soul to Rock and Roll
--Kingfish, Rock & Roll

 

interview met 
NICO en STEF (the BLUESBONES)
Versus Corona

In de huidige moeilijke Covid 19-dagen -waardoor heel wat voorstellingen en concerten zijn afgelast of uitgesteld- doet iedere creatieveling zijn best om te overleven en, als je beroepsmatig muzikant of artiest bent, om de weg te vinden die leidt naar andere mogelijkheden, om met je publiek in contact te blijven en zo alsnog ook wat cash te genereren. Een van deze omleidingen gaat via livestreams online die (o.a. via Facebook) mogelijk zijn en, waarmee een breed publiek de artiest live thuis kan volgen en virtueel “delen”. Ook Rootstime probeert hier iets aan bij te dragen door live vanuit zijn thuisbasis in Halen -vanuit vakantiewoning Bed ’n Blues- gratis concerten te organiseren, die live via de Facebookpagina van Rootstime te volgen zijn. Dit waren weekend twee Limburgse bands als eerste aan de beurt: het Stef Paglia Trio en het duo Big D & Captain Keys. De link tussen beide is de bluesband The Bluesbones, die in 2011 opgericht werd en waarvan o.a. Nico De Cock (zang) en Stef Paglia (gitaar) deel uitmaken. De band haalde in 2017 in Hell, NO, de finale van de Europese Blues Challenge. Hun (opgekropt) verhaal over de voorbije moeilijke corona-weken en hun toekomstplannen kan je horen in een interview dat we die namiddag met hen deden

bekijk hier het interview


LES COWBOYS FRINGANTS
vr. 16.04.21 - VORST NATIONAAL

 

JIMMIE VAUGHAN – THE PLEASURE’S ALL MINE
THE COMPLETE BLUES, BALLADS & FAVORITES SESSIONS (2CD)

De nu 69-jarige Texaanse zanger/gitarist Jimmie Vaughan mag ondertussen gerust al een levende blueslegende genoemd worden. Het is een gitarist met een unieke sound en een groot voorbeeld voor vele collega’s. Met meer dan 50 jaar ervaring door de jaren heen, gerijpt en alleen maar beter geworden, is de jongere “broer van” de veel te vroeg (in een helikopter crash) overleden Stevie Ray (1954-1990) met recht een icoon te noemen. In tegenstelling tot de flamboyante gespierde escapades van zijn jongere broer SRV leunt Jimmie’s gitaarspel op ritmische structuren, een inventieve variatie op de Texaanse roadhouse traditie. Jimmie Vaughan was in 1999 en 2014 tijdens BRBF/Blues Peer te gast in België, zijn broer SRV & Double Trouble in 1988. In het voorbije decennium bracht hij “slechts” drie albums uit. Naast ‘Baby, Please Come Home’ (2019) van de triologie zijn de ‘Blues, Ballads & Favorites Sessions’ uit 2010/2011 er hier twee van en behoren ze voor sommigen al bij de “klassiekers”. De nummers op de tracklists vormen een belangrijk deel van Stevie Vaughan’s touring repertoire. Deze heruitgave zal bij velen de gevoelige snaar zeker opnieuw raken!

Lees meer

 

JUSTIN HOWL – WANDERLUST

De akoestische blues en roots muzikant Justin Howl vond na zijn studies een thuis in Chicago. Als songwriter, zanger, gitarist en harpist wil hij ons -vier jaar na zijn 2016-debuut ‘Justin Howl and the Salty Dogs’- op zijn nieuwe release ‘Wanderlust’ letterlijk meenemen naar zijn roots, waar “hij uit het literaire en muzikale erfgoed van zijn geboorteland Mississippi put...”. Howl begon, voortgestuwd door de energie van de bluesclubs in de stad en de enorme verzameling oude opnames die hij had ontdekt in de filialen van de stadsbibliotheek, live op te treden toen hij studeerde aan de Universiteit van Chicago. Justin erkent dat hij veel te danken heeft aan de Chicago-blues, maar is, door het hypnotiserende en kwalitatieve, méér aangetrokken tot de North Mississippi stijl. Iets soortgelijks doet ook de literatuur van William Faulkner, die ook uit die regio komt, met hem. Toen hij in 2016, zonder direct uitzicht op een academische baan, afstudeerde en besloot naar Oxford te reizen om de jaarlijkse Faulkner-conferentie bij te wonen, werd de trip een lange en eindloze eerste tour.

Lees meer

 

NORMAN TAYLOR – MEDITATIONS ON THE BLUES

Bezige bij Norman Taylor uit de regio South Jersey, Philadelphia, is een singer-songwriter/akoestische bluesgitarist, part time activist en gevechtsinstructeur. Ondanks zijn stijl verankerd is in de countryblues van mensen als Robert Johnson en Skip James, is hij evenzeer beïnvloed door hedendaagse akoestische blues mannen als Keb Mo, Eric Bibb en Guy Davis. Ook invloeden uit country, 70's rock, soul, gospel en een verscheidenheid aan andere muzikale vormen vindt je in Norman’s muziek. Norman's ‘Blue Soul’ (Soul Stew Records) werd in 2014 genomineerd als “Best Acoustic Album”. Als opvolger van ‘Sing Your Blues Live Your Light’ (2018) verscheen eerder dit jaar Norman Taylor’s nieuwe studio album, ‘Meditations on the Blues’, en is zoals de titel het verraadt, een album waarin alle liefhebbers van akoestische blues zich vinden kunnen, maar dat ook aan velen heel wat geestelijke bevrijding zal bieden. Samengevat, een uitstekende akoestische blues album dat tot nadenken en mediteren zet.

Lees meer

 

THE BILLS – TIL THE BLUES HAVE GONE

Bill Booth en William “Bill” R. Troiani (aka Billy T) zijn twee muzikale Amerikanen. Ze verhuisden beiden, los van elkaar, naar Noorwegen en verenigden zich recent als duo als The Bills. Bill Booth (zang, gitaar, viool, banjo) en Billy T (zang, bas) treden solo op, met verschillende bands en sinds 2012 als een duo. Als duo combineren ze Billy T’s soul- en blues stijl met de Americana en folk van Booth, om zo hun eigen geluid te creëren. Ze brachten solo al albums uit, maar samen nog niet eerder. ‘Til the Blues Have Gone’ is hun eerste gezamenlijk project dat deze maand bij Wheeling Records werd uitgebracht. De dertien songs die ze opnamen met drummer/percussionist Alexander Pettersen en die Booth opnam en mixte in zijn Anneks Studio, schreven ze (op één na) zelf. Wat The Bills op hun debuut ‘Til the Blues Have Gone’ zo uitstekend doen is opzich geen verrassing. Als twee muziek veteranen met jaren ervaring hun individuele kwaliteiten in de studio samengooien, dan krijg je nog meer moois en genietbaar. Goede wijn wordt na jaren immers ook nog beter. Klopt hé?

Lees meer

 

RICH KRUEGER – THE TROTH SESSIONS

Richard Charles Krueger Jr. werd op 27 januari 1960 geboren in Brooklyn, New York. Na een lange periode als briljante leerling studeerde hij in 1988 af aan de universiteit van Chicago met een diploma ‘Bachelor Of Arts’ en een doctoraatsdiploma in biochemie. Daarmee was hij nog niet rond met zijn studies want hij behaalde ook nog een titel in de pediatrie in Illinois en een postdoctoraatsdiploma in neurologische wetenschappen aan de unief van Chicago waar hij sinds 2012 actief is als klinisch afgevaardigde in de pediatrie en neonatologie. Rich Krueger is dus een heel slimme kerel die naast al dat studiewerk ook nog het schrijven en spelen van eigen songs als extra hobby heeft. Toen hij nog een kind was vertaalde hij al graag liedjes van Jacques Brel en dat inspireerde hem om later ook zijn eigen liedjes te gaan componeren. Zijn geliefde muziekstijl vond hij in de folk- en rockmuziek en hij begon in 1985 op te treden met zijn eerste groepje ‘The Dysfunctionells’, een akoestische folkrockformatie waarin hij leadzanger en songschrijver was.

Lees meer

 

JOHN NÉMETH – STRONGER THAN STRONG

John Németh sleet aanvang jaren ’90 zijn jeugd in Boise in het Noord-Westen van de VS, in de slijkerige aardappelvelden van de Gem State, ook vaak Potato State genoemd. Het gebied dat sinds 1890 Idaho heet, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen als de Nez Percé. In de staat bevinden zich nu nog enkele grote reservaten. Schrijver Ernest Hemingway (1899-1961) pleegde zelfmoord in Ketchum in Idaho. Waar John Németh eerst nog aangetrokken werd door de harde hiphopgeluiden en rockbands van de dag, was het via Tom Moore, een vriend dat hij bluesgitarist Buddy Guy en zijn Delmark debuutalbum ‘Hoodoo Man Blues’ (1965) leerde kennen. Guy nam het album op met de Chicago bluesband van blueszanger en mondharmonicaspeler Junior Wells. En nu zovele jaren later is ‘Stronger Than Stronger’ opnieuw een mooie toevoeging aan de carrière van de onvermoeibare werkende bluesman. Het is opnieuw een staaltje van de kwaliteiten van de onvermoeibare en hard werkende bluesman John Németh. Hij is niet alleen een goede muziekkkenner maar weet ook hoe hij moet zingen en meesterlijk op de harp blazen moet.

Lees meer

 

VAN DARIEN – LEVEE

In deze niet zo leuke coronatijden is het altijd plezant om eens de muziek van een nieuwe artieste te mogen ontdekken. Dat de uit Weatherford, Texas afkomstige Van Darien zo’n ontdekking mag genoemd worden bewijst deze jongedame met de tien liedjes op haar eerste volwaardige album “Levee”, folk- en alt.country-songs die recht vanuit het hart geschreven werden en op een sfeervolle en vaak emotionele wijze door haar werden ingezongen voor deze plaat. Voor de opname van deze songs trok ze naar de ‘Glass Onion Studio’ van producers Steven Cooper en JD Tiner in Nashville, Tennessee, ‘the home of country music’ waar ze sinds 2015 een nieuwe thuis heeft gevonden. In deze liedjes reflecteert ze op de positieve en minder leuke gebeurtenissen uit haar nog prille leven. Dat zorgt er voor dat de luisteraar al snel wordt meegezogen in de wereld van deze als Vanessa Darien geboren zangeres.

Lees meer

 

DANNY BROOKS & LIL MISS DEBI – ARE YOU REDAY?

De uit Canada afkomstige R&B-muzikant, singer-songwriter, auteur Danny Brooks is muzikaal actief vanuit zijn huidige thuisbasis Llana in Texas. Brooks groeide op met Hank Williams, Solomon Burke, Taj Mahal, John Lee Hooker, de Allman Brothers, Blind Boys of Alabama en Rev. Jumpin' Jim Jericho. Via zijn ouder broer ontdekte hij de platen van Joe Tex, Bobby Blue Bland en Sam Cooke. Met Brooks haal je meteen twee muziekstijlen in huis. De Blues afkomstig van de drassige Mississippi Delta en de warme Soul van Memphis, waaraan hij de artiestennaam “Texassippi Soul Man” dankt. Brooks treedt op met verschillende volledige bands als Danny Brooks & The Rockin' Revelators (met wie hij de Soulsville trilogie opnam), Danny Brooks & The Austin Brotherhood en met Danny Brooks & The Memphis Brothers. Verder maakt hij ook deel uit van het Northern Blues Gospel Allstar koor. Tussendoor ziet hij het ook zitten met zangeres / percussioniste en partner “Lil Miss” Debi (Middlebrook). Brooks en Lil Miss Debi identificeren zich als Texanadians.

Lees meer

 

JONAS CARPING – STRANGERS

De Zweedse zanger en songschrijver Jonas Carping en gitarist Michiel Oskam vormen samen met producer Simon Larkin het trio dat verantwoordelijk mag worden geacht voor het zeven liedjes tellende minialbum “Strangers” van Jonas Carping dat in eigen beheer werd uitgebracht. Carping woont in Lund, Skåne en “Strangers” is zijn derde album na debuutplaat “All The Time In The World” uit 2012 en “Cocktails & Gasoline” uit 2015. De zeven nummers op deze plaat werden live in de studio opgenomen en bestaat uit vier eigen songs van Jonas Carping en het liedje “Fault In Your Stars” dat geschreven werd door Michiel Oskam en als eerste single uit deze plaat zal verschijnen. Dan resteren er ter vervollediging nog twee coverversies van zorgvuldig geselecteerde songs die zijn muzikale carrière hebben beïnvloed. De eerste cover is een zeer laid back gebrachte versie van de funky hit “When Doves Cry” uit het album “Purple Rain” van Prince uit 1984 (zie 2e video). De andere gecoverde song is een al even intimistische versie van het rocknummer “Rockin’ In The Free World” van Neil Young, een nummer uit zijn album “Freedom” van 1989.

Lees meer

 

DUDLEY TAFT – COSMIC RADIO

Singer-songwriter en blues/rock gitarist Dudley S. Taft Jr. is de frontman van de Dudley Taft Band, songwriter en bandlid van de hardrock bands Sweet Water en Second Coming én gitarist van Omnivoid. Als tiener groeide Dudley op in Minnesota. Hij volgde muziekles in Boston in het gekende Berklee College of Music en werd muzikaal begeleid door de plaatselijke gitaarheld en instructeur uit Indianapolis, IN, Rob Swaynie. Dudley’s muzikale carrière startte op de middelbare school in de band Space Antelope, die hij met zijn vriend Trey Anastasio oprichtte. Sweet Water, een rock band uit Seattle, Washington, werd in 1990 opgericht en debuteerde in 1993 met het titelloos album ‘Sweet Water’, dat door Don Gilmore (Linkin Park, Pearl Jam) geproduceerd en door Tim Palmer gemixt werd. En na nog wat meer bands en zovele platen is er nu zijn nieuwste, ‘Cosmic Radio’, waarvan de songs werden geschreven tussen herfst 2019 en de lente van 2020. De COVID-19 pandemie gaf iedereen en dus ook aan Dudley de onverwachte “extra” tijd om dingen af te maken. Achter de drums zat voor de helft van de nummers Jason Patterson uit North Carolina, de originele drummer van Cry of Love. De andere helft van de nummers werden gedrumd door Walfredo Reyes Jr., die we van zijn vorige album kennen en, die een lange lijst met credits heeft, waaronder Santana, Traffic, Steve Winwood en momenteel de drummer van Chicago is. Bassisten waren (nog twee oude bekenden) Kasey Williams en (op twee nummers) Dudley’s Seattle partner-in-crime John Kessler.

Lees meer

 

JESUS ON A TORTILLA – WHAT IS WRONG WITH YOU?

In 2011 begonnen in Saronno in het zuidwesten van de Noord Italiaanse provincie Varese, Lorenzo “Mumbles” Albai (zang, harmonica), Kevin “Blind Lemon” Clementi (gitaar), Matteo “Evans” Ferrario (drums) & Massimiliano “Ximi” Chiara (staande bas) met de Jesus on a Tortilla bluesband. In 2014, dankzij hun eerste album in ‘Gone to Main Street’, speelde het viertal in vele clubs en op festivals in Noord-Italië, Frankrijk en Zwitserland. De opvolger ‘Tonite is the Night’ (You’ve Never Met this Kind of Music) verscheen in 2017. Het werd een album met een mix van originele nummers en populaire covers van o.a. BB King, Billy Boy Arnold en Sonny Boy Williamson II. De nummers gebeurden bewust in "mono”, om “door de keuze van instrumentatie en opnametechnieken het typische geluid van de vroege elektrische blues opnamen getrouw weer te geven”. Henry Carpaneto nam toen als gast plaats achter de piano. Het was enkele jaren wachten op ‘What is Wrong w/You? (An Explosive Mix of Roots Music, Chicago Blues & Boogie!)’, de nieuwe, de derde release van JOAT.

Lees meer

 

NIKKI O’NEILL – WORLD IS WAITING

Nikki O’Neill, een singer-songwriter/gitariste, trok de studio in voor de opnames van ‘World is Waiting’, het vervolgalbum op haar 2018-EP ‘Love Will Lead You Home’. Eerder dat jaar bracht ze ook al de single “When Do I Tell Him” uit, die behoorlijk wat radiozendtijd kreeg op de Americana/Blues stations. Nikki treedt solo akoestisch en met band op. Nikki heeft Europese roots, maar zit met haar muziek diep in Amerika geworteld. Als gitariste is haar stijl geïnspireerd door soul icoon Pops Staples, maar ook Prince, evenals Carlos Santana beïnvloedden haar. Qua zang is ze favoriet van Aretha Franklin, Dinah Washington en Mavis Staples. Mijn songwriting, zo zegt ze zelf “is altijd geïnspireerd geweest door soul, gospel, rock, kleurrijke harmonieën en geweldige melodieën. Mijn favoriete schrijvers zijn o.a. Jerry Ragovoy, Dan Penn, Paul McCartney, Carole King, Sly Stone, Burt Bacharach en zelfs ABBA's Bjorn en Benny... Hey, Ik ben tenslotte in Zweden opgegroeid!...”

Lees meer

 

JOHNNY RAWLS – WHERE HAVE ALL THE SOUL MEN GONE

Ook in muziek bestaan er enkele onweerlegbare zekerheden. Als je spreekt over de onweerstaanbare ouderwetse soul/blues man, singer-songwriter & gitarist & Blues Music Awards winnaar & producer/arrangeur dan kom je uit bij de nu bijna zeventiger “Ace of Spades”, “the Spadille” Johnny Rawls. Ooit werd de term “soul blues” -de bekende mix van r&b, afgekruid met wat gospel- uitgevonden om Rawls’ muziek te beschrijven. Beïnvloed door de soul uit de jaren ’60 en na samengewerkt te hebben met O. V. Wright (1939-1980), James Carr (1942-2001) en Z. Z. Hill (1935-1984), is Rawls steeds de moderne soul man gebleven. Rawls bracht meer dan al zo’n 20 studio albums uit en werd in zijn carrière ondertussen al meer dan tien keren genomineerd voor een Blues Music Award.

Lees meer

 

NORMAN BEAKER – RUNNING DOWN THE CLOCK

Norman Beaker (geboren in 1950 in Manchester, UK, als Norman Hume) is een bluesgitarist, zanger, songwriter, bandleider en producer die vanaf het begin van de jaren zeventig actief is in de Britse blues scene. In januari 2017 werd Beaker (pas de achtste Britse legende) in San Diego, Californië als "Legendary Blues Artist from England" -gezien betekenisvolle bijdragen aan de bluesmuziek- opgenomen in de lijst van de Blues Hall of Fame, waar hij schittert tussen artiesten als Eric Clapton, Jack Bruce, Mick Jagger, Keith Richards, Peter Green, John Mayall en Jeff Beck. Beaker is ondertussen ook lid -een soort van “ambassadeur” van de blues- van de Blues Federation UK. Als frontman tourde hij met de Norman Beaker Band en stond hij in de studio met vele blues artiesten, waaronder Graham Bond, Jack Bruce, Chuck Berry, Jimmy Rogers, Alexis Korner, Buddy Guy, Lowell Fulson, Fenton Robinson en B. B. King. Beaker toerde zelf regelmatig (ondertussen al zo’n 20 jaar!) met Chris Farlowe, Larry Garner en Van Morrison. Hij heeft als sessiegitarist meegewerkt aan vele opnames, waaronder Jack Bruce, Lowell Fulson, James Booker en Van Morrison.

Lees meer

 

THE HARMED BROTHERS – ACROSS THE WAVES

Ondanks hun groepsnaam ‘The Harmed Brothers’ zijn er geen echte broers te bespeuren in de huidige samenstelling van deze uit Cottage Grove in de Amerikaanse staat Oregon afkomstige indie rock-formatie. Deze in 2009 door zanger, gitarist, pianist en banjospeler Alex Salcido en zanger-gitarist Ray Vietti opgerichte band bestaat momenteel verder uit bassist Matthew McClure, elektrisch gitarist Ben Knight, pedal steelgitarist Steve Hauke en drummer Ryan Land. Tien jaar geleden brachten ‘The Harmed Brothers’ hun debuutplaat “All The Lies You Wanna Hear” op de markt, een album dat al gauw werd opgevolgd door de plaat “Come Morning” uit 2011 en het in 2013 uitgebrachte “Better Days”. Het vierde album dat gewoonweg “The Harmed Brothers” als titel kreeg verscheen in 2017 en zonet ontvingen wij “Across The Waves”, album nummer vijf uit de toch al indrukwekkende muzikale carrière van deze indierockers.

Lees meer

 

THE FURIOUS SEASONS – LA FONDA

‘The Furious Seasons” is een akoestisch folkpoptrio uit Los Angeles dat bestaat uit zanger-gitarist en songschrijver David Steinhart, zanger-gitarist en dobrospeler Paul A. Nelson en bassist en keyboardsspeler Jeff Steinhart, David’s broer en medeoprichter van de groep in 1984. De in hun songs vertelde poëtische verhalen handelen over de mensen en de gebeurtenissen in het hedendaagse L.A. Het was pas na de release van hun vijfde album “Look West” in 2016 dat wij bij ‘Rootstime’ kennis maakten met dit trio en collega Eric Schuurmans mocht in de zomer van 2018 ook nog een recensie schrijven naar aanleiding van hun laatste studioalbum “Now Residing Abroad”. Nu is er opnieuw een plaat van ‘The Furious Seasons’ op de markt gebracht onder de titel “La Fonda” en live opgenomen en geproduceerd door vijfvoudig ‘Grammy Award’-winnaar Alfonso Rodenas.

Lees meer

 

COREY LEGGE – SOME DAYS

De 27-jarige Corey Legge is een zanger en songschrijver uit Bega Valley aan de zuidkust van Nieuw-Zuid Wales in Australië. Vorig jaar bracht hij zijn solodebuutalbum “Driving Out Of Eden” op de platenmarkt. Na een verhuis naar het industriestadje Wollongong komt hij nu al met een opvolger voor die eerste schijf. Net als bij dat debuutalbum trad Ben Edwards op als producer van het in Lyttelton, Nieuw-Zeeland opgenomen album waarop tien nieuwe songs in alt.country-, rock- en folkstijl werden samengebracht. De eerste single die uit dit nieuwe album werd getrokken is het uptempo gebrachte nummer “Last Night I Dreamt Of You” dat u op de eerste video kan beluisteren. En er is ook al een opvolger op single verschenen met het op de tweede video te horen liedje “Fireball”, een knappe alt.countryballad waarin het zangtalent van Corey Legge mooi tot uiting kan komen. Andere kandidaat-singles uit deze plaat zijn het swingende openingsnummer “I’ve Bitten Off More Than I Can Chew” en de albumtiteltrack ”Some Days” die net als “I’m So Damn Sick & Tired” een prachtige countryballad is.

Lees meer

 

HAT CHECK GIRL – KISS ME QUICK

“Tenderness” in 2010, “Six Bucks Shy” in 2011, “Road To Red Point” in 2012, “Goodbye Butterfield” uit 2014, “At 2 In The Morning” uit 2015, “Two Sides To Every Story” uit 2016 en “Cold Smoke” uit 2018: dat zijn de titels en de releasejaren van de zeven albums die zangeres Annie Gallup en singer-songwriter Peter Gallway al samen hebben uitgebracht onder de groepsnaam ‘Hat Check Girl‘. Daarnaast kwam er elk jaar ook nog wel één of andere soloplaat van beide muzikanten op de markt, enkel even onderbroken door de ziekte van Lyme die Annie jammerlijk heeft getroffen en die hun vele touren definitief heeft doen stopzetten. Het moge duidelijk zijn dat door die grote hoeveelheid uitgebrachte platen hun songschrijverstalent ongelimiteerd is. Want nu is er alweer een achtste ‘Hat Check Girl‘-album in aantocht dat bedacht werd met de uitnodigende titel “Kiss Me Quick” in 2010. Het gaat hier echter niet om hun versie van de gelijknamige Elvis Presley-klassieker uit 1962, maar wel om twaalf nieuwe composities van beide artiesten-geliefden die een tijdje geleden vanuit Santa Barbara, Californië naar een voor Annie meer geschikte woning in Rockland, Maine zijn verhuisd.

Lees meer

 

THE REFUSERS – FREEDOM FIGHTER

‘The Refusers’ zijn een Amerikaanse rockgroep bestaande uit zanger-gitarist en songschrijver Michael Belkin, keyboardsspeler Eric Robert, bassist Steve Newton, drummer Brendan Hill en organist Joe Doria. Ze hebben in hun bestaansperiode al voorprogramma’s gespeeld voor grote namen uit de muziekwereld zoals ‘The Black Keys‘, ‘Kings Of Leon‘, ‘Black Crowes‘, ‘Alabama Shakes‘ en ‘The Flaming Lips‘. Er werden eerder ook al enkele platen uitgebracht met het in 2016 verschenen “Wake Up America“ en het in 2018 op de markt gekomen “Disobey“. Op hun nieuwste album “Freedom Fighter“ brengen ‘The Refusers’ tien nummers waarin ze een muzikale aanklacht formuleren tegen sociaal onrecht, politieke mistoestanden, corruptie, racisme, een falend Amerikaans gezondheidsbeleid en de vele leugens die als ‘fake news‘ in de media worden verspreid, zowel door hun dwaze president als door vele andere waarnemers en commentatoren in de huidige maatschappij.

Lees meer

 

J.T. LAURITSEN & THE BUCKSHOT HUNTERS – BLUE EYED SOUL VOL. 2

De Noor J.T. Lauritsen is dit jaar al 25 jaar de frontman van The Buckshot Hunters (de “jagers die schieten met grove hagel”…). Anno 2020 bestaat de line-up uit: Arnfinn Tørrissen: gitaar, Ian Frederick Johannessen: gitaar, Morten Nordskaug: bas & Jon Grimsby: drums. Als zesjarige was Jan Tore al in muziek en in blues geïnteresseerd. Zijn eerste optreden deed hij toen hij veertien was. J.T.’s eerste grote muzikale liefde was het orgel, maar hij vond het gemakkelijker om een trekharmonica te dragen. Sinds 1989 zijn de accordeon en de mondharmonica zijn handelsmerk geworden. In 1991 startte hij, samen met de nu bekende gitarist Vidar Busk, The Buckshot Blues Band op. In 1995 debuteerden ze met een titelloos album ‘Buckshot Hunters’. In 1999 volgde, op een eigen label Hunters Records, een tweede album ‘My Kind Of Blues’. In 2004 brachten ze al hun vierde album ‘Perfect Moves’ uit. ‘Sqeezeboxing’ werd in 2007 voor het eerst in Amerika (in Maryland, US) en met gasten opgenomen (Steve Gomes: bas, Robb Stubka: drums, Benjie Porecki: Hammond B3/ Wurlitzer). In 2009 brengen ze een live album uit.

Lees meer

 

RICHARD KOECHLI – THE REAL CHILL, REMEMBERING J.J. CALE

We trekken naar Zwitserland, naar het noordwestelijke uiteinde van het Vierwoudstrekenmeer, het economische en culturele centrum van Binnen-Zwitserland, op zoek naar Richard Koechli. Hij is een roots zanger, gitarist, songwriter en schrijver die actief is in de muziek scene van Luzern. Zijn geliefde bottleneck gitaar is de perfecte link naar de blues, waar hij al jaren compromisloos en met succes naar streeft. Koechli treedt solo op, of met zijn liveband Blues Roots Company (Fausto Medici: drums, David Zopfi: bas, Michael Dolmetsch: keys, Heini Heitz: ak- gitaar & Dani Lauk: harmonica). Zijn cd's werden bekroond met een Swiss Blues Award en zijn muziek werd gebruikt in films. In 2014 werd Koechli's muziek voor de succesvolle Zwitserse film "Der Goalie bin ig" van regisseur Sabine Boss als beste filmmuziek (de muziek was een coproductie met Peter von Siebenthal) bekroond met de Swiss Film Prize. Koechli was ook éérste Zwitser die met zijn liveband op het hoofdpodium verscheen van het gerenommeerde Lucerne Blues Festival. Hij bedankte de organisatie met het officiële 20-jarige jubileumlied “Lucerne is a Blues Town”.

Lees meer

 

DEBRA DEVI – A ZILLION STARS OVERHEAD (EP)

“Wat gebeurt er als de kleine zangeres/gitariste -lees: Debra Devi- de iconische Gov’t Mule bassist Jorgen Carlsson (na de eindejaar show in het Beacon Theatre in NYC van de band) backstage ontmoet?...”. Dat is de open vraag die er op de flyer gesteld wordt, die de Devi’s EP ‘A Zillion Stars Overhead’ begeleidt. Gov't Mule kennen we als de Southern blues/rock band die in 1994 werd opgericht door Warren Haynes en Allen Woody. Zij speelden dan al samen in de bekende rockband The Allman Brothers. Het muzikale project, dat naast Haynes en Woody bestaat uit drummer Matt Abts, werd Gov't Mule genoemd, naar het gegeven dat in sommige arme landen de boeren ter ondersteuning van de regering een ezel krijgen om te helpen het land te bewerken: een zogenoemde "Government-Mule". Van 2009 tot heden is Jorgen Carlsson (als opvolger van Andy Hess en Woody) de bassist en Danny Louis de toetsenist.

Lees meer

 

THE MYSTIX – CAN’T CHANGE IT

‘The Mystix’ is een Amerikaans blues- en Americana-muziek spelend kwintet uit Boston, Massachusetts dat in 2002 werd opgericht door R&B-zanger en songschrijver Jo Lily, de vroegere frontman van de formatie ‘Duke And The Drivers’ uit New England, en de jazz-gitarist Bobby Keyes uit Los Angeles. De andere drie huidige leden van ‘The Mystix’ zijn gitarist Duke Levine, pianist-organist Tom West en contrabassist Marty Ballou. Verder werd het drum- en percussiewerk verricht door Marco Giovino die de nieuwe plaat heeft geproduceerd en die vroeger ook heeft gedrumd bij o.a. Robert Plant, Emmylou Harris en Nora Jones. Het handelsmerk van deze groep is de subtiele integratie van oude blues- en gospelmuziek uit de jaren ’20 in hun eigen originele composities. Daarnaast brengen ze op hun platen en bij live-optredens ook meerdere muzikale eerbetonen via coverversies van topnummers van andere artiesten in dit genre. Voor hun nieuwste, zevende album “Can’t Change It” is dat niet anders. Van de dertien tracks op deze plaat zijn er acht covers en één traditional, naast de vier door Jo Lily gecomponeerde nummers.

Lees meer

 

VILMA – ANDRA STÄLLEN (EP)

We krijgen bij ‘Rootstime’ op zeer regelmatige basis cd’s toegestuurd door de Zweedse distributeur ‘Hemifran’ die met Peter Holmstedt een zeer gemotiveerde en geëngageerde muziekkenner aan het roer heeft staan. Hij vertegenwoordigt heel wat internationale artiesten en af en toe wijst hij ons ook op ontluikend Zweeds talent dat voor het eerst met een plaatje naar buiten treedt. Zo ligt hier nu een ep-tje van ‘Vilma’, een jongedame uit Borås die voluit Vilma Snygg heet en in Zweden als één van de laatste vijf finalisten deelneemt aan een populaire zangwedstrijd ‘P4 Nästa’ die door een nationale radiozender wordt georganiseerd. Het mini-debuutalbum heet “Andra Ställen” en bestaat uit zes sober georkestreerde, bijna geheel akoestische folkliedjes die de zangeres zelf heeft gecomponeerd.

Lees meer

 

JIM ISEMAN III – VIDUITY (EP)

Jim Iseman III is een Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist uit Brooklyn, New York. Hij is al sinds vele jaren constant bezig met gitaren, piano, drums en synthesizers in zijn eigen opnamestudio. Dat dit uiteindelijk tot het creëren van nieuwe nummers leidt, behoort dan ook tot de lijn der verwachtingen. Nu heeft Jim Iseman III vier van dergelijke composities samengebracht op de ep “Viduity”, zijn officiële debuutplaat als soloartiest. Op de knappe elektropoptrack “Unraveling” waarmee dit minialbum opent speelt hij zelf op alle instrumenten die in deze song te horen zijn.

Lees meer

 

SHOJI NAITO – WESTMONT TO CHICAGO

Shoji Naito is waarschijnlijk voor vele blues liefhebbers een onbekende. Hij maakte behoorlijk wat naam achter de schermen, sinds hij in 1996 van Japan naar de VS emigreerde om gitaar en bas te studeren aan het Columbia College in Chicago. Shoji begon als begaafd mondharmonicaspeler op 16-jarige leeftijd in Toyota thuis professioneel te spelen en al snel trad hij op in enkele van de beste clubs in de Windy City, Chicago. Tijdens zijn studiejaren zat hij bij John Primer, Carey Bell, Willie "Big Eyes" Smith, Lurrie Bell en anderen. Zijn grote doorbraak kwam er zo’n 12 jaar geleden, wanneer gitarist Eddy "The Chief" Clearwater hem uitnodigde om zich in zijn band te spelen. Daarnaast treedt Naito ook regelmatig op met Morry Shocat & The Special 20s. Als duo wonnen Shocat en Naito de Chicago Blues Challenge 2013. Verder werkt Naito sinds 1997 ook aan de Old Town School of Folk Music samen met de legendarische harmonica-instructeur en bouwer Joe Filisko, waarbij hij de meeste oefentracks vastlegde die Filisko in zijn lessen gebruikt. Via zijn website brengt Naito ook meespeeltracks voor harpspelers op de markt.

Lees meer

 

FRIED OKRA – DOING IT RIGHT

Fried Okra is vandaag de dag een blues/roots trio uit Kopenhagen, DN. De reis die hieraan voorafging… In 2003 vonden de Deense gitaristen Morten Lunn en Thomas Foldberg elkaar muzikaal en vormen ze een elektrisch/akoestisch roots duo. Hun gemeenschappelijke muzikale voorkeur gingen naar de rauwe en uitgeklede sound uit Deep South van o.a. RL Burnside en “T-Model Ford” (aka James Lewis Carter Ford). Het duo opende aanvankelijk vooral voor de grotere Deense blues acts. Nog geen jaar later in 2004, wordt een ritmesectie toegevoegd en werd het duo een kwartet. Tijdens een reis naar Chicago geeft Morten Lunn, terwijl ze in een restaurant de gebakken vruchten van de okra zitten te eten, de band de naam Fried Okra Band. De okra is de onrijpe vrucht de abelmoschus esculentus, een plant waarschijnlijk afkomstig uit Ethiopië, waarvan de jonge bladeren, maar vooral de jonge, onrijpe vruchten als groente gegeten worden. De naam “abelmoschus” is afgeleid van het Arabische “abu-l-mosk” (wat “vader van muskus” betekent), vanwege de naar muskus ruikende zaden.

Lees meer

 

OLE FRIMER BAND – LIVE IN EPPINGEN

De Deense singer-songwriter Ole Frimer was de frontman van de blues band Blue Junction. Met deze band behaalde Frimer een Deense Grammy Award. Frimer werkte ook enkele jaren samen met zanger/gitarist Peter Thorup (1948-2007) (Alexis Corner). In 2008 startte hij met zijn laatste project, de Ole Frimer Band. De band (Palle Hjorth: orgel, Jesper Bylling: bas & Claus Daugaard: drums) is een blues fusion band met rock en jazzinvloeden. Met zijn band stond hij al op meerdere grote (Scandinavische) festivals als het Blues Baltica Festival (DE), Notodden Blues Festival (NO), Skanderborg Festival (DK), Malmö Festival (SE), Roskilde Jazz Festival (DK) en Copenhagen Blues Festival (DK). Met de band debuteerde hij in 2014 het album ‘Blålys’. In de zomer van 2014 tourde Ole Frimer in Europa. In Duitsland in Eutin trad hij op tijdens het ‘Blues Baltica Festival’. Het concert werd opgenomen en is nu uitgebracht als live album. De keuze van de (acht) nummers is representatief voor zijn carrière. Ook het nieuwe live album ‘Live in Eppingen’ is “een overzicht” van Frimer’s songwriter carrière

Lees meer

 

SAM JOYNER – WHEN U NEED A FRIEND

Sam Joyner is geboren en getogen met Chicago Blues en staat internationaal bekend om zijn blues, r&b, jazz & reggae stijl. De Spirits on Bourbon bar in New Orleans’ French Quarter en Teddy's Juke Joint in zijn huidige woonplaats Zachary in Louisiana houden hem bezig, als hij niet met zijn band en/of andere groepen in de regio speelt. Zijn originele muziek is een combinatie van Chicago Urban Blues en New Orleans’ stijl met een mix van oud en nieuw. Hij toerde op de eilanden in de Stille Oceaan en Azië, en hielp bij het opzetten van de Micronesian Blues Society. Nu, gaat de muzikale reis verder...

Lees meer

 

LISA MANN – OLD GIRL (EP)

Lisa Mann is een singer-songwriter afkomstig uit West Virginia, maar nu woonachtig in Portland, Oregon, bassiste en frontvrouw van The Really Good Band. Voor Lisa was 2012 een belangrijk jaar: ze wint voor de derde keer op rij de Muddy Waters’ Award als “Bass Player of the Year”, de prijs van de “Female Vocalist of the Year” en wordt geïntroduceerd in de Cascade Blues Association’s Hall of Fame. In dat jaar wint ze ook de Portland Music Award als “Outstanding Achievement in Blues”. Lisa stond al op het podium samen met Paul Joseph Delay (1952-2007), Lloyd Jones, Kevin Selfe, Duffy Bishop, Karen Lovely, Ellen Whyte, The Insomniacs en Sonny “Smokin’” Hess. Lisa werkte eerder ook al samen met de Canadese blues master Bill Johnson als zangeres, op zijn met een Juno Award genomineerd album ‘Still Blue’ (2010). Lisa is ook de stem van de progressieve symfonische rockband Cry For Eden, met drummer Larry London, gitarist Don Graham, toetsenist James Borst, violist Teri Untalan & cellist Samantha Kushnic.

Lees meer

 

PATRIK JANSSON BAND – IV

Uit Zweden, zijn naam verraadt het een beetje, is Patrik Jansson afkomstig. Zanger, gitarist, drummer, componist en producer Patrik Jansson werd geboren in het kleine stadje Gävle in het midden van Zweden. Hij begon op jonge leeftijd met drummen. Als jonge twintiger verhuisde hij naar Stockholm om muziek te studeren en om aan een carrière in de muziek business te bouwen. Hij leerde ook piano, bas en gitaar spelen en raakte meer en meer in de ban van het spelen van de blues. Eind 2007 richtte Patrik in Stockholm, na jarenlang in verschillende bluesbands en jazzcombo's, hardrock- en metal acts gedrumd te hebben, de Patrik Jansson Band op. Daarnaast pakte hij de gitaar op en begon te spelen en te zingen, in de hoop zich te ontwikkelen als songwriter en muzikant.

Lees meer