Chris Cain is een getalenteerde multi-instrumentalist en singer/songwriter uit Californië die, beïnvloed door B.B. en Albert King en verschillende jazzmuzikanten, met zijn muziek een amalgaam van blues, soul, jazz en funk brengt. Chris groeide op in een “mixed” gezin in de multiculturele Oostkant van San Jose, CA. Zijn vader was zwart en zijn moeder Grieks. Hij begon gitaar te spelen toen hij acht was en begin jaren zeventig startte zijn carrière als professioneel muzikant. Cain speelde midden jaren tachtig in meerdere clubs in Californië, kreeg een behoorlijke aanhang en tekende een platencontract bij Blue Rock’it Records, het label dat in 1983 door Patrick Ford in Upper Lake, CA, opgericht werd. Zijn 1987-debuut album ‘Late Night City Blues’ -dat hij opnam met (lead) tenorsaxofonist Noel Catura, bassist Ron Torbensen, saxofonist Mark Whitney en drummer Robert Higgins- kreeg vier Blues Music Award-nominaties. In 1988 kreeg de Chris Cain Band meerdere WC Handy Award nominaties, waaronder “Blues Band of the Year” & “Guitarist of the Year”. In 1990 tekende Cain een contract bij Blind Pig Records, waar hij zijn tweede studio album ‘Cuttin’ Loose’, ‘Can’t Buy a Break’ (1992) en ‘Somewhere Along the Way’ (1995) uitbracht. Zijn 15de album ‘Raisin’ Cain’ nam Cain opnieuw op in San Jose, o.l.v. Kid Anderson (producer, opname, mix, afwerking + gitaar, melodica) met Greg Rahn (keys), Steve Evans (bas), drummers Derrick “D’ Mar” Martin & Sky Garcia, Lisa Leuschner Anderson (b-vocs), Michael Peloquin (sax – horn arrangements), Mike Rinta (trombone), Jeff Lewis (trompet) & Doug Rowan (bariton sax). - recensie

Marco Z - nieuwe single 'Sounds Of The City',
voorloper van nieuwe album 'Lost Connections'.

Marco Z liet pas zijn nieuwe single op de wereld los: ‘Sounds Of The City’. Het is de voorloper van z'n nieuwe album 'Lost Connections', dat op 14 mei 2021 zal verschijnen. Bezieler Marco Zanetton zegt zelf : “‘Sounds of the City’ waren oorspronkelijk drie sobere piano-akkoorden die ik in een loop zette, ik voegde er synths aan toe, er borrelde een tekst op en dat alles inspireerde me om op zoek te gaan naar een vervolg. Aan de hand van dat proces heb ik eigenlijk het hele nummer afgewerkt." De productie is soberder, duisterder en vooral elektronischer dan Marco zijn eerdere werk. Met de strenge maatregelen, waren de verlaten straten om zes uur ’s avonds dan ook een onverhoopt geschenk om deze sfeer vast te kunnen leggen in de volgende videoclip.

 

KOWZI nieuwe album
‘WAY TO GO ’(release 21.05.2021)

Kowzi is het muzikale geesteskind van Olaf Janssens. Zowel tekst, muziek als productie neemt hij voor zijn rekening. Al sinds hun debuut ‘The Act’ (2009) staat Kowzi voor melodische en radiovriendelijke indiepoprock. Singles ‘Ugly Head’ en ‘Come Again’ schopten het eerder tot hoge rotatie in de playlist van Radio 1. Op hun recentste langspeler ‘Way To Go’ (release mei 2021) zet Kowzi hun inmiddels vaste handelsmerk weer maar eens in de verf. Weemoed in combinatie met een brok zelfrelativering en een knipoog zíjn en blíjven troef. De nieuwe single van deze Gent-Mechelse band ‘Uptight’ is de laatste single in aanloop van het nieuwe album, ‘Way To Go’, en komt nu aanstaande vrijdag 16 april uit en dit na de eerdere verschenen singels "Wired" en "Home".

ZON 18 APRIL OM 20U SPELEN
THE BLUESBONES
LIVE STREAM CONCERT VANUIT
THE HYPE STUDIO’S IN MECHELEN

Graag willen we deze muzikanten een duwtje in de rug
geven, maar ook rekenen ze op steun van hun fans:
Live stream link youtube :
https://youtu.be/Ghqt3b9-sBU
tip jar link :
paypal.me/thebluesbones
en hun merchandise page :
https://www.thebluesbones.com/shop
Donation aan Hype Studio :
BE27979990473873
Bookings : www.bigdbookings.com

 

ROOTSFESTIVAL GOEZOT IN’T HOFKE
LATER DIT JAAR NAAR
24-25-26 SEPTEMBER 2021

De bekroonde singer/songwriter/harmonica-artiest Curtis Salgado levert al meer dan 40 jaar soulvolle muziek. ‘Damage Control’ is een opzwepende mix van old-school rock and roll, gospel getinte soul en vlijmscherpe R&B. Salgado's enorme, expressieve zang levert weemoedige, oprechte teksten op die hard aankomen op een dozijn nieuwe originele nummers en een frisse cover van Larry Williams' "Slow Down". - recensie

BLIND RACCOON NOLA BLUE COLLECTION
VOLUME THREE

Opnieuw heeft Blue Heart Records een prima verzamelaar uitgebracht waarop dit label een overzicht geeft van haar artiesten. Op deze digitale release "Blind Raccoon & Nola Blue Collection, Volume 3" staan dit keer 32 nummers verspreid over 2 discs. Je krijgt een zeer gevarieerd overzicht aangeboden met uiteenlopende bluesstijlen. meer info

The BluesBones
Nieuwe single "Demon Blues
"

uit het recente succesvolle live album “Live on Stage”
Enkele wapenfeiten:
Nr.1 Blues/Rock Charts Top 50 RMR USA (Dec 2020)
Nr.1 Blues Charts Top 40 IBBA UK (Dec 2020)
Nr.4 powerblues list Collectif des radios Blues FR (Dec 2020)
Nr.8 Blues Charts top 50 RMR USA (Dec 2020)

"Demon Blues" wereldwijde release op 29 januari
op alle platformen: Spotify, iTunes,
Apple Music, YouTube, Amazon, Deezer, …

Waarom Demon Blues op single?
Nico De Cock (zanger): “We puren uit het album een single, die iets wat verschilt van de andere tracks. De band wordt steeds onder blues rock gecatalogeerd, maar ik denk dat er meer in ons schuilt en dat we verschillende genres beheersen. Voor mij is Demon Blues gewoon een ander facet van The BluesBones”

 

Corona krijgt Duvelblues niet klein. Na een genoodzaakt sabbatjaar staat het hele team van het meest sympathieke festival van roots, blues en soulmuziek te popelen om er op een veilige manier in te vliegen. Hun openluchtpodium maakt op zaterdag 29 mei plaats voor Tiny Legs Tim & The Elsewhere Bound Orchestra, Bai Kamara Jr. & The Voodoo Sniffers, Irish Coffee en Paris Texas, vier spetterende live-acts van eigen bodem. Plaats van gebeuren van de 19de editie van Duvelblues is het festivalterrein in de Kaardijkstraat in Ruisbroek-Puurs. Het verloop van de dag wordt de komende maanden vastgelegd. Afhankelijk van de situatie zal bekeken worden op welke manier het festival veilig kan verlopen én het festivalgevoel behouden kan blijven.

Naked Song Walk Along wordt verplaatst van 12 december naar 15 mei 2021. Er wordt uitgeweken naar een andere datum, omdat de oorspronkelijke in de periode valt waarbinnen de aangescherpte coronamaatregelen van kracht zijn. Fink, David Keenan en Jordan Mackampa zijn en blijven de headliners van het festival en voor wat betreft de rest van het programma vindt er slechts één mutatie plaats: Meskerem Mees is verhinderd op de nieuwe datum, in haar plaats treedt Mooneye op. De lijntjes zijn kort, want momenteel hebben zij in eigen land België een gezamenlijke hit met het nummer ‘Bright Lights’. Naked Song Walk Along is een door de coronamaatregelen ingegeven speciale editie van het Naked Song festival, dat normaal gesproken en al meer dan tien jaar plaats vindt in Muziekgebouw Eindhoven. Omdat de 1.5 meter-maatregel beperkingen op bezoekerscapaciteit tot gevolg heeft, zijn er met Dynamo en K-19 twee extra optreedlocaties op loopafstand betrokken, om daarmee de mogelijkheden te kunnen vergroten. Omdat bleek dat FIFTH op de nieuwe datum geen onderdak kan bieden aan het festival, is het eveneens nabijgelegen K-19 als vervangende locatie in de routing opgenomen. K-19 is als live-eventlocatie onderdeel van culturele broedplaats LAB-1, gevestigd in de voormalige Zien Bioscoop. De genoemde hoofdacts spelen zowel in de middag als in de avond een set in het Muziekgebouw. Daarnaast treedt ieder dagdeel een viertal acts op, verdeeld over Muziekgebouw, Dynamo en K-19. Overdag zijn dat Iris Penning, Daniel Docherty, Alexandra Alden en Mooneye en ’s avonds Winnie Raeder, This Is The Kit, Benedict en Robin Kester. Ten behoeve van de spreiding kunnen bezoekers bij aanschaf van een ticket kiezen uit verschillende vooraf vastgestelde routes die ze te voet langs de optredende artiesten leidt. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website, waar tevens meer informatie te vinden is.

 

ANNIE KEATING – BRISTOL COUNTY TIDES

Ze zijn dezer dagen vrij zeldzaam, de nieuwe platen waarop vijftien tracks worden geplaatst. “Bristol County Tides” van de Amerikaanse zangeres en songschrijfster Annie Keating uit Brooklyn, New York is zo’n album waarvan we gedurende vijftien liedjes in totaal een uurtje kunnen genieten van begin tot einde. Wij hebben een exemplaar van deze nieuwe cd in de bus gekregen maar we vernamen heel recent dat de voorziene release van het album op 16 april werd uitgesteld tot 4 juni wanneer u deze plaat zelf in de betere platenzaak zal kunnen aanschaffen. We wachten echter niet tot dan om u wat meer over “Bristol County Tides” en over Annie Keating te informeren. Zij heeft ons in de voorbije jaren namelijk meermaals verblijd met haar platen. Bij ‘Rootstime’ vond ik in ons rijke archief lovende recensies terug van haar albums “Belmont” uit 2008, “Water Tower View” uit 2010, “For Keeps” uit 2013, “Make Believing” van eind 2014, “Trick Star” uit de zomer van 2016, de vijf songs op de EP “Ghost Of The Untraveled Road” uit 2018 en de zes songs tellende EP “Can’t Stand Still” van eind 2019. De muziekvakpers spreekt al jaren over een vergelijking tussen het werk van Annie Keating met dat van toppers als Gillian Welch, Bonnie Raitt, Patty Griffin, Lucinda Williams en Emmylou Harris. Dat de lat der verwachtingen daarmee wel heel hoog gelegd wordt voor haar nieuwe plaat “Bristol County Tides” zal dan ook wel niet echt verbazen.

Lees meer

 

JIMMY BURNS – THE CHICAGO SESSIONS

Chicago blues & r&b artiest en legende Jimmy Burns is er al 78! Burns is een elektrische bluesgitarist, zanger en songwriter en, hoewel hij in Dublin -ook gekend als de Hopson Bayou- in de Mississippi-delta werd geboren, heeft Burns bijna zijn hele leven in Chicago doorgebracht. Zijn oudere broer, Eddie "Guitar" Burns, was een Detroit-blues muzikant. Jimmy speelde gitaar op het 2002-album ‘Snake Eyes’ van zijn broer Eddie. Jimmy groeide op op de Hilliard Cotton Plantation, waar hij leerde gitaar spelen op één en twaalf snaren. Hij was de jongste van elf kinderen. Hij zong in een kerkkoor en hij werd beïnvloed door de blues die hij op straat hoorde. Zijn favoriete blues muzikant was Lightnin 'Hopkins (1912-1982). De vader van Jimmy was een sharecropper (een landbouwer die een deel van de opbrengst kreeg van het land dat hij huurde en bewerkte) die optrad als zanger in medische shows, die door genezers/sjacheraars opgezet werden. Op 12-jarige leeftijd verhuisde Jimmy Burns met zijn familie naar Chicago en vier jaar later trad hij toe tot The Medallionaires, die een paar doo-wop nummers opnamen. Hun bekendste single was “Magic Moonlight” / “teen-Age Caravan”. ‘The Chicago Sessions’, een album dat vorig jaar verscheen, is Jimmy Burns’ voorlopig meest recente solo release die hij opnam o.l.v. producer Laust 'Krudtmejer' Nielsen (Trainman Blues), die verder hier ook op bas, rhodes en gitaar te horen is.

Lees meer

 

STRUNG LIKE A HORSE – WHOA!

Een debuutplaat van een jonge Amerikaanse alt.rockgroep uit Chattanooga, Tennessee heeft onze redactie bereikt met als doel wat promotie te maken in Europa voor het muzikale werk van de formatie ‘Strung Like A Horse’. Centrale figuur van de groep is Clayton Maselle, songschrijver en leadzanger-gitarist. De andere bandleden zijn bassist Dan Pinson, gitarist en toetsenist Tyler Martelli en drummer-percussionist Eric ‘Crispy’ Crisp. Met hun eerste volwaardige album “Whoa!” laten ze ons genieten van twaalf zelfgecomponeerde country- en Americana-nummers, aangevuld met “Forget What They Think”, een gekuiste ‘radio edit’-versie van de akoestische openingstrack “Fuck What They Think”, een muzikale oproep tot rebellie tegen de politieke betweters in Washington DC. De tweede track op de plaat is de aan werk van ‘Kings Of Leon’ herinnerende single “Till The Wheels Fall Off” die u op de tweede video kunt beluisteren. Maar eerst kunt u op de eerste video genieten van het al even mooie catchy nummer “Crazy Like Me”. Eigenlijk kunnen we geen enkele track van deze plaat een wat mindere kwotering geven want er zijn naast de twee net vermelde songs nog andere pareltjes terug te vinden op dit schijfje.

Lees meer

 

WREN – PINK STONE (SONGS FROM MOOSE LODGE)

‘Wren’ is de artiestennaam van de Amerikaanse singer-songwriter Laura Adrienne Brady uit Seattle, Washington. Zij is een heus multitalent als schrijfster, muzikante, lesgever en communicatiespecialist en ze heeft een opleidingsachtergrond in vreemde talen, internationale relaties en ontwerpen. Haar nobele objectieven in het leven liggen in het positief bijdragen aan de evolutie van een meer duurzame samenleving. Voor haar muzikale ambities opteert ‘Wren’ voor zelfgeschreven folkliedjes die geïnspireerd zijn op Keltische traditionele folk. Met het album “Pink Stone (Songs From Moose Lodge)” brengt ze haar derde plaat op de markt na debuutalbum “Bone Nest” uit 2012 en “Stitch An Ocean” uit 2016. Haar filosofisch en spiritueel getinte songteksten handelen over dromen, de natuur en de mythologie maar ook over eenzaamheid en intimiteit. Het schrijven van de liedjes voor deze nieuwe plaat begon eind 2016 nadat zij door vrienden was uitgenodigd om bij hun afwezigheid op hun huisje te komen passen dat ze ‘Moose Lodge’ noemen. Dat huis staat in Methow Valley nabij Washington, een oord gelegen temidden grote bergtoppen en wildstromende rivieren. Laura was lange tijd ziek geweest en had al een tijdje geen nieuwe songs geschreven. De vier seizoenen die ze in ‘Moose Lodge’ doorbracht inspireerden haar tot het componeren van de tien nummers die op het album “Pink Stone (Songs From Moose Lodge)” staan.

Lees meer

 

ZED MITCHELL – ROUTE 69

De 70-jarige Joegoslaaf Zlatko Manojlovic aka Zed Mitchell is een bandleider, zanger, gitarist en componist. In Belgrado in 1970 werd hij beroepsmuzikant en in 1974 verscheen bij Polydor Europe zijn single “Shoshana”, die Zed met zijn band Land opnam. Door het succes van de single mocht hij openen voor bands als Focus, Deep Purple en Ian Gillan Band. In 1988 trok hij naar Duitsland om er te gaan werken in de Arco Studios in München. Daar werkte hij samen met producer Malcolm Luker en filmcomponist Nick Glennie-Smith, de rechterhand van tweevoudig Oscar winnaar Hans Zimmer. In die periode was Zed ook studiomuzikanten werkte zo in de studio samen met Eros Ramazotti, Natalie Cole en Udo Lindenberg. Van de cd 'Pop Goes Classic Vol. 5' van het bekende Munich Symphonic Sound Orchestra werden meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Al het akoestisch en elektrisch gitaarwerk op dat album is van Zed Mitchell. Met zijn band speelde hij in het voorprogramma van Joe Cocker (1993), Santana (1993) en B.B. King, tijdens diens laatste tournee in Duitsland 2006. Zijn zoon Todor Manojlovic is ook een echte gitaarvirtuoos. Hij speelde zo’n 10 jaar samen met zijn vader in diens band. Tussen 2010 en 2018 bracht Zed Mitchell vijf studio en één live album uit. Eind 2020 verscheen #7, 'Route 69', met daarop twaalf nieuwe originele nummers, waarvan de bekende muziekpromotor en radiostem Pete Feenstra voor vier songs de teksten schreef. 'Route 69' werd opgenomen in de Zed Mitchell Studio in Düsseldorf met Zed als producer. De band bestond verder uit zoon Todor Manojlovic op gitaar, David Haynes op drums, Sascha Kuhn op keys & Max Schurakowski op sax.

Lees meer

 

JEREMY PARSONS – THINGS TO COME

In deze tien regels en zinnen werden de titels verwerkt van de tien songs uit het album “Things To Come” van de Texaanse country- en Americana-zanger en songschrijver Jeremy Parsons uit San Antonio. Deze gitaarspelende muzikant timmert al sinds een tiental jaren aan zijn weg in het Amerikaanse muzieklandschap en dit lijkt de laatste jaren alsmaar beter te gaan lukken, mede dankzij het succes van zijn laatste album “Things I Need To Say” uit 2017. Als een echte cowboy met hoed en lange outlaw-jas stond hij in 2010 afgebeeld op de hoes van zijn debuutalbum “Doggondest Feelin’” dat vanuit Nashville, Tennessee werd gelanceerd. De cowboyhoed en de lange jas zijn dezer dagen opgeborgen, maar zijn liefde voor de bij deze kledingstijl horende countrymuziek is bij Jeremy Parsons probleemloos overeind gebleven op zijn nieuwe plaat “Things To Come”. Zijn songschrijverstalent is door de jaren heen verder positief ontwikkeld en dat weerspiegelt zich in de verhalende songteksten die hij voor zijn nieuwe liedjes neerpende

Lees meer

 

RIDGE ROBERTS - LONE STAR FIDDLER

Nauwelijks zeventien is hij, deze Ridge Roberts, maar met deze “Lone Star Fiddler” komt hij wel meteen langs de hele grote poort binnen, tenminste bij mensen die, zoals ik, de typische Texas-muziek genegen zijn. Nu, als je er het nog korte levensverhaal van de jongeman op naleest, ben je al snel overtuigd: hij werd geboren in een gezin waar de papa redelijk bezeten was van de fiddle en de jongen al op zijn zevende de eerste beginselen van de swing en aanverwante bijbracht. Ridge was algauw helemaal in de ban van de fiddle en elk vrij moment ging op aan filmpjes kijken op Youtube en de deuntjes die hij zag te leren spelen. Al snel was de jongeman beter dan zijn vader en toen nam familiekennis “Uncle Robin” de fakkel over, maar ook hij zag al snel in dat Ridge hem met een razende snelheid voorbij zou steken en het toeval wilde dat hij en Ridge bij een regionale fiddle-wedstrijd Michelle Kuhlmann tegen het lijf liepen. Ook die dame was fiddle-lerares, maar, belangrijker nog, zij was bevriend met de legendarische ritmegitarist en fiddler Joey McKenzie en bracht Ridge met hem in contact, toen hij amper tien was. Van dat moment af, gingen de zaken pas echt een razende vlucht nemen. McKenzie -die we ook kennen als mentor van de Quebe Sisters, werd de mentor van Ridge, die het in de vier jaar die volgden, van regionaal tot nationaal kampioen schopte, tussendoor de Bob Wills-wedstrijd won en zich sinds 2018 ook wereldkampioen mag noemen. Daar kwam een jaar later de titel van “Grand Masters Champion” bovenop, het allerhoogste dat je in het wereldje kan bereiken..

Lees meer

 

TSCHEKY & THE BLUES KINGS – MEN OF BLUES

De vijf nog vrij jonge muzikanten van Tscheky & The Blues Kings namen recent hun tweede studio album ‘Men of Blues’ op. The Blues Kings zijn de Duitse band rond frontman Michael “Tscheky” Sedlatschek, een twintiger uit de regio Siegdorf. Hun mix van bluesrock, een vleugje r’n’r en country werkt heel aanstekelig. Tscheky richtte in 2011 samen met Christoph Voggesser op slaggitaar de band op. Toetsenist Andreas Schatz, drummer Markus Rehrl en Fender bassist Elijah Elija von Le Suire vervoegden hen. De aan hun toegekende prijs “Best Newcomer Band 2014” verzekerde hun toekomst. In 2016 brachten Tscheky & The Blues Kings hun debuutalbum ‘Hit the Ground Running’ uit. ‘Men Of Blues’ werd, met verschillende nieuwe zelf gecomponeerde nummers, de opvolger. Jong en met het nodige enthousiasme en weten wat je wil, dat is het motto van Tscheky & the Blues Kings. Hun ‘Men of Blues’ is de volgende zelfzekere stap, wetende dat de weg nog lang is.

Lees meer

 

TRAINMAN BLUES – SHADOWS AND SHAPES

The Kokomo Kings: ze kwamen -herinner ik me- uit Zweden en Denemarken, maar vooral het goede gevoel na hun optreden tijdens Hookrock 2019 komt opnieuw even bovendrijven en doet me terugdenken, aan de recensie van hun ‘Fighting Fire with Gasoline’ die ik toen schreef. Het viertal bestond uit frontman Martin Abrahamsson (zang, harmonica, producer), bassist Magnus Lanshammar, gitarist Ronni Audar-Boysen (Tim Lothar & Peter Nandle) en drummer Daniel Winerö. Ze zijn jarenlang de backing band geweest van vele internationale bekenden. In 2012 gooiden ze het roer en sloegen definitief een nieuwe weg in. Een jaar later werd Ronni Danish Blues Artist of the Year. Gitarist Ronni Audar-Boysen is de link tussen The Kokomo Kings en Trainman Blues, een andere Deense band en het geesteskind van twee blues brothers, de Ier Richard Farrell (zang, gitaar) ende Deen Laust “Krudtmejer” Nielsen (bas, producer), die recent hun album ‘Shadows and Shapes’ uitbrachten. Dit album is de opvolger van hun eerste titelloos album, dat in 2018 een Deense Blues Music Award won als “Best Album of the Year”. De opvolger is een album met enkel orginele composities van dit duo, een album vol blues en soul waarin het gaat om het uiten van verhalen en gevoelens, vanuit een geleefd en gevoeld leven. Het belichaamt de oude en rauwe elementen van de blues met hedendaagse songwriting en soundscapes. Rechtstreeks uit de straten van Kopenhagen…

Lees meer

 

ERIC WOODRING - JACKSON COUNTY LINE

Muziek die ergens in de Amerikaanse staat Texas wordt gemaakt heeft ons in het verleden al zo vaak weten te bekoren. Dat zal nu dus ook niet anders zijn voor het album “Jackson County Line” van de in Houston, Texas woonachtige singer-songwriter Eric Woodring. Hoewel het traditionele country- en Americana-songs bevattende plaatje al in 2019 werd opgenomen wist het ons nu echter pas via de gebruikelijke kanalen te bereiken. Eric Woodring begon aan zijn muzikale loopbaan in 1996 nadat hij naar Lubbock, Texas was verhuisd, het stadje dat in het verleden ook Buddy Holly en Joe Ely tot zijn inwoners mocht rekenen. Hij studeerde er aan de ‘Texas Tech University’ en trad tegelijkertijd op in de vele clubs en bars die zich in het stadscentrum bevonden. Eind jaren ’90 vormde hij er zijn eerste groep ‘The Texas Speedbump Band’. Daarna verhuisde hij enkele keren in de staat Texas via New Braunfels naar Austin en vandaar in 2006 naar Houston waar hij nu nog woont.

Lees meer

 

THE STIMULATORS – TRAVELOGUE

Er zijn op zijn minst twee muziekgroepen die The Stimulators heten. Er was een Amerikaanse punkrockband uit NYC -wiens originele line-up bestond uit twee vrouwen, een homoseksuele man en een kind- met in de originele line-up Denise Mercedes (gitaar), Anne Gustavsson (bas), Patrick Mack (zang), Nick Marden (bas) & Harley Flanagan (drums), met die naam. Hoewel ze een erg beperkte discografie (‘Loud Fast Rules!’, 1982) hebben, vallen ze op omdat ze consequent worden genoemd als een belangrijke overgangsband tussen de punkrockscene van eind jaren 1970 en de NYorkse hardcore. Harley Flanagan richtte na het einde van de NYC-Stimulators de Cro-Mags op. Kortbij, in München om preciezer te zijn, brengen onder dezelfde naam, The Stimulators -ik citeer- “die Lebensfreude zurück…”. Over hen en over hun nieuwe studio release, willen we het hier in deze donkere afstandsdagen wat uitgebreider hebben. De zeskoppige funk-reggae-Latino band rond zanger/songwriter en gitarist Oliver Stephan bestaat verder uit bassist Uli Lehmann, trompettist/co-producer Florian Sagner, (recent) drummer Hans Mühlegg, gitarist/co-producer Peter Schneider & saxofonist/fluitist Marcio Tubino. Op ‘Travelogue’, hun zevende studio album, laten ze opnieuw van zich horen. Dit reisverslag, want zo kan je het gezien de plaatsen in de songs waarheen ze ons meenemen wel noemen, is een Typisch Stimulators’ album, dat met een positieve ingesteldheid de zon wat meer doet schijnen

Lees meer

 

JOHN BLEK – DIGRESSIONS #2: GROUNDED

In 2019 maakten we bij ‘Rootstime’ kennis met een voor ons nieuwe Ierse folkzanger en songschrijver via het album “Thistle & Thorn” van John Blek. Dat bleek toen tot onze verbazing al de vierde plaat te zijn in de discografie van deze muzikant uit Clonakilty in het graafschap Cork. Begin vorig jaar verraste hij ons opnieuw met het album “The Embers” waarop een hele serie poëtische folksongs stonden met uit het leven gegrepen observaties en herinneringen vervat in de songteksten. De liefhebbers van traditionele Ierse folkmuziek kunnen ook nu weer hun hartje ophalen want de bijzonder productieve 33-jarige troubadour John Blek komt alweer met een nieuwe plaat op de markt onder de titel “Digressions #2: Grounded”. Daarop brengt hij tien nieuwe zelfgecomponeerde folkliedjes die als tijdloos kunnen worden omschreven. John Blek speelt zelf op gitaar, banjo, elektronische drums, basgitaar en orgel bij deze nummers. Op drie nummers nemen Davie Ryan en Peter O’Sullivan het drumwerk voor hun rekening en Brian Casey speelt mee op piano, synthesizer, basgitaar en elektrische gitaar. Hij is samen met John Blek ook verantwoordelijk voor het producen van deze plaat.

Lees meer

 

JAMES HOULAHAN – ORDINARY EYE

Voornamelijk donkere folkliedjes en Americana-nummers, dat is wat u mag verwachten van de songs op de nieuwste plaat van singer-songwriter James Houlahan, een gitaar spelende muzikant uit Los Angeles, Californië en indertijd medeoprichter van de bands ‘Dogs On Television’ en ‘The Jody Grind’, twee groepen met hun roots in Boston, Massachusetts waar hijzelf ook geboren en opgegroeid is. Enkele van zijn vroegere liedjes waren ook al te horen in commercials, films en televisieseries. Door de soms wat sombere songteksten klinken zijn liedjes af en toe nogal zwaar en troosteloos, maar ze zijn niet allemaal autobiografisch en soms gewoon ontsproten uit zijn rijke fantasie met het doel een bepaalde sfeer bij de luisteraar op te wekken. James Houlahan heeft intussen al vijf albums in zijn discografie en de laatste aanwinst “Ordinary Eye” willen we hier wat nader voor u toelichten.

Lees meer

 

ERIC HARRISON – GRATITUDE

“Anyone Can Fill Your Shoes” was in de zomer van 1990 de titel van de eerste song ooit opgenomen door de Amerikaanse singer-songwriter Eric Harrison uit Fanwood, New Jersey, toen nog uitgebracht met zijn groep ‘The Crash Chorus’. Hun allereerste full-cd verscheen echter pas in 1999 onder de titel “Breakfast”. Daarna volgden er nog twee andere platen van deze artiest die tijdens zijn muzikale loopbaan altijd heeft opgekeken naar zijn idolen Bruce Springsteen en Tom Petty. Zo verscheen het groepsalbum “A Little Bit Of Sickness” in 2005 en zijn eerste soloplaat “Mercy Road” pas in 2017. In de stijl van de twee vermelde legendarische rockperformers wou Eric Harrison zijn eigen carrière dan ook uitbouwen. In de loop van vorig jaar heeft hij tijdens de corona-lockdownperiode met het concept ‘Live From The Porch’ wekelijkse live-optredens verzorgd voor ‘Facebook’. Anno 2021 probeert hij het met de release van zijn vierde album “Gratitude” waarop hij tien nieuwe nummers heeft verzameld die allemaal op zijn akoestische gitaar werden gecomponeerd tijdens een bezinnende afzondering aan de oevers van de Jersey-rivier. Hij produceerde het in Woodstock, New York opgenomen album zelf, weliswaar met de hulp van studio-eigenaar en opnameleider Kevin Salem als co-producer, een man die eerder ook al heeft ingestaan voor producties van o.a. Rachael Yamagata en ‘Yo La Tengo’.

Lees meer

 

ROGER C. WADE & MARION WADE – COOKIN’ @ HOME

Om in de door de wereldwijde Covid-19 pandemie zwaar getroffen muzieksector te overleven en de weg te vinden die leidt naar andere mogelijkheden om met het publiek in contact te komen, is inventiviteit én daarbij zelf (de eerste) stappen zetten, één van de sleutelwoorden. Daarom kwamen in het voorbije jaar méér dan 30 blues muzikanten virtueel -vanuit hun kot- samen, om een bijzonder lockdown-dubbel-album ‘Lockdown Sessions, A Downhome Blues Revue’ (2020) op te nemen, dat door de onafhankelijke Duitse labels Bear Family & CrossCut Records uitgebracht werd. De “drijvende” krachten achter deze dubbel-cd zijn op de eerste plaats de in Keulen gevestigde Brit Roger C. Wade (Little Roger & the Houserockers, the Night Walkers) en de muzikale bezige bij uit Rheda-Wiedenbrück, Michael “the Bear” van Merwyk. Roger C. Wade, die al jaren een reputatie geniet als een van de beste mondharmonicaspelers in Europa, wisselde een paar ideeën voor liedjes uit met bevriende muzikanten in de Duitse scene, zonder enig idee te hebben waar zijn inspanningen toe zouden leiden. Voor het project wist hij snel de “Beste der Besten” van de lokale scene te winnen. Dit zijn -zonder in herhaling te willen vallen- onder meer multi-instrumentalist Michael van Merwyk, zanger en gitarist Kai Strauss, saxofonist Tommy Schneller, blues veteraan Abi Wallenstein en “last but not least” Andreas en Maddy Arlt van BB & The Blues Shacks.

Lees meer

 

STEVE TALLIS - WHERE MANY RIVERS MEET

Als er een vorm van blues is die specifiek is voor Australië, moet het de blues van Steve Tallis zijn, aangezien zijn blues geen kopie of variant is van de bekende vormen, die decennia geleden in de Verenigde Staten ontstonden. De charismatische en kleurrijke Steve Tallis kan al terugblikken op een carrière van bijna zestig jaar. Deze singer/songwriter van Down Under begon al te musiceren in 1962. Vanaf zijn jeugd is hij ondergedompeld geweest in de muziek van zijn Macedonische voorouders en etnische muziek uit Griekenland, Joegoslavië, Bulgarije en Turkije. Afrikaanse, Indiaanse en Islamitische muziek zijn altijd zijn inspiratiebronnen geweest. In zijn zoektocht naar de roots van de muziek die hij zelf graag hoort, belandde hij in Afrika. Tallis verbleef en trad op in de States, Europa, Mexico en Azië. Vorig jaar bracht Steve Tallis zijn achtste album ‘Where Many Rivers Meet’ op de markt, dat werd -om een ​​heel rauw geluid te krijgen- een mono album. Het werd in 2019 opgenomen met engineer/producer Rob Grant (Lenny Kravitz, Tame Impala, Jeff Martin, Death Cab for Cutie) in de Poons Head Studio. Het is een soloalbum waarop Tallis zingt en zichzelf op een 12-snarige akoestische Guild en elektrische Gibson SG-gitaar begeleidt. Van de 25 nummers zijn er 16 originele composities, die worden afgewisseld met door hem gearrangeerde nummers. ‘Where Many Rivers Meet’ is een zeer persoonlijk album, met mijlpalen in de carrière van een muzikant die al meer dan 40 jaar de wereld rondreist. Op de hoes staat een foto van schelp, een fossiel, die verwijst naar de oorsprong van zijn muziek die zijn wortels heeft in de blues. De schelp symboliseert ook vruchtbaarheid, wedergeboorte en liefde. Was het niet dat de Griekse godin Aphrodite zich materialiseert in de oceaan, die in een zeeschelp naar de kust wordt gedragen?

Lees meer