YONG YELLO – MARCEL & HET MAGNETISME VAN DE GOOT

Artiest info
 
facebook
Label: PIAS

Een zeer actueel fenomeen in de Belgische muziekwereld is het album “Marcel & Het Magnetisme Van De Goot” van de 30-jarige Antwerpse rapper ‘Yong Yello’ die in het dagelijkse leven de naam Yello Staelens op zijn paspoort heeft staan. Vier jaar geleden studeerde hij af aan het Gentse conservatorium als muziekproducer en amper één jaartje later werd hij al genomineerd als ‘beste producer’ voor de ‘Red Bull Elektropedia Awards’. Dat was mede te danken aan zijn productiewerk voor de eerste plaat “Antwerps Testament” van de populaire troubadour ‘Tourist LeMC’ en hij producete daarnaast ook nog platen van de Antwerpse hiphopband ‘Glints’ en van voormalig ‘Hooverphonic’-zangeres Noémie Wolfs.

De Nederlandstalige (of eerder Antwerpstalige) nummers van ‘Yong Yello’ vormen een mooie mix van pop, chanson en moderne hiphop en zijn rake en oprechte verhalende songteksten verdienen alle aandacht van de beluisteraars van zijn eerste album. In de diverse hitlijsten van 2021 vonden we al enkele nummers van deze debuutplaat “Marcel & Het Magnetisme Van De Goot” terug en vorige week nog vond de song ‘Super Mario” als nieuwe single zijn weg in de ‘Vox’-top 30 van ‘Radio 1’.

Uit zijn debuutplaat selecteerden we twee nummers voor de video’s bij deze recensie. De eerste song “Als Ge Slaapt” was ook de eerste single uit het album en daarna volgden de nummers “Cirkels” en “Waanzin” en het liedje “Luchtkasteel” waarin hij verwijst naar zijn voorbije relatie met zangeres Billie Leyers, het nummer dat u op de tweede audiovideo kunt beluisteren. Ook gaat hij songs met scherpe teksten over zijn hardnekkige problemen niet uit de weg. Zo vertelt hij over het vernietigende karakter van alcohol in het nummer “De Smet” en over zijn strijd met drugs in de song “Maandagmiddag”. Ook over zijn daaraan gekoppelde depressies komen we in enkele teksten meer te weten.

Het optimisme over het leven en over de wereld om hem heen is echter heel ver zoek in deze liedjes. We wensen ‘Yong Yello’ toe dat het hem in de nabije toekomst beter moge vergaan dankzij het succes van deze debuutplaat “Marcel & Het Magnetisme Van De Goot”. En jawel hoor, Yello is zijn echte voornaam die hij te danken heeft aan zijn vader die een grote fan was van de Zwitserse elektronicaformatie ‘Yello’ die beginjaren ’80 met enkele nummers in de hitlijsten wist te belanden.

(valsam)