LISBETH QUARTETT - RELEASE

Artiest info
Website
facebook - bandcamp
Label : Intakt
 

Altsaxofonist/componist Charlotte Greve komt met “Release” met het lang verwachte nieuwe album van haar groep Lisbeth Quartett. Na 12 jaar en 5 albums heeft ze vertrouwd op haar intuïtieve gevoelens om nieuwe muziek te componeren voor dit album, ze heeft inmiddels de Duitse Jazz Prijs voor “Artiest van het jaar” in de wacht gesleept. Lisbeth Quartett bestaat uit Charlotte Greve op altsaxofoon, Manuel Schmiedel op piano, Moritz Baumgärtner op drums en Marc Muellbauer op contrabas. Het feit dat dit quartet al zo lang bij elkaar is en dus heel veel optredens achter de rug heeft, heeft ervoor gezorgd dat ze een hechte eenheid vormen waarin ze elkaar perfect aanvoelen en aanvullen als een soort natuurlijke chemie.

Het album begint met “Full Circling” geschreven door Greve evenals de meeste nummers, de muziek roept een beeld op van een rivier die traag stroomt op een warme dag in het voorjaar, aldus Jordannah Elizabeth in het cd boekje, een fraaie en rake omschrijving die ik dan ook graag aanhaal. De muziek straalt inderdaad een serene rust uit met vloeiende klanken van de saxofoon. “Bayou” is een ouder nummer dat het quartet al een aantal jaren speelt, het moest niet klinken als een ballad, het moest een rauwere klank hebben en Greve dacht aan het landschap in Louisiana met moerassen, vandaar de titel. “Le Mistral” is een nogal spooky nummer waarin de onderscheidene instrumenten hun verhaal vertellen en zo met elkaar communiceren. Het is geschreven door Marc Muelbauer die het opnam met een andere band, maar dit gezelschap speelt het dusdanig afwijkend dat hij toch wilde opnemen. Terecht dit nummer is het exacte voorbeeld van de hechtheid van deze groep als het ware functionerend als een instrument.

En zo rollen we van het ene superbe nummer in het andere, “Ellipsis” is een bijna verstild en romantisch klinkend nummer met het geluid van zachtjes gedruppel tijden een lichte regenbui, briljant. Het is genieten van het lichtvoetige pianospel van Manuel Schmiedel ! Er zijn eigenlijk geen mindere nummers te ontdekken op dit heerlijke album, met als hoogtepunt het met spanning opgebouwde titelnummer “Release”. Alweer een pareltje aan het rijke oeuvre van het iconische Intakt label.

Jan van Leersum.