ELLIOTT MURPHY – WONDER

Artiest info
Website
facebook
Label: Murphyland Records

Wat kunnen we u nog vertellen wat u niet wist over de Amerikaanse Parijzenaar en singer-songwriter Elliott Murphy? Misschien dat hij werd geboren in Rockville Centre, New York op 16 maart 1949 en dus volgende week zijn 74e verjaardag mag vieren. Naast een in 1989 naar Parijs uitgeweken singer-songwriter is hij ook nog actief als journalist, romanschrijver en platenproducer. Hij heeft in die vijf decennia muzikaal samengewerkt met grootheden als o.a. Bruce Springsteen, Mick Taylor, Billy Joel, Phil Collins, Shawn Colvin en Sonny Landreth.

Elliott Murphy werd in Parijs gelauwerd met de ‘Médaille de Vermeil’ van de stad en in 2015 werd hij gedecoreerd als ‘Chevalier dans L’Ordre des Arts et des Lettres’. Ook in zijn thuisland Amerika werd hij in 2018 opgenomen in de ‘Long Island Music Hall Of Fame’ met een lofrede door Billy Joel. In zijn lange muzikale carrière van zo’n 50 jaar nam hij in totaal 40 albums op waaronder 8 live cd’s. De eerste plaat in die lange reeks was “Aquashow” in 1973 en de laatste waren het in 2017 uitgebrachte studioalbum “Prodigal Son”, “The Middle Kingdom” uit 2020 en de in 2021 uitgebrachte live-plaat “Live In Bilbao”.

Maar er is nu al een schitterende nieuwe plaat klaargestoomd onder de titel “Wonder” met twaalf nieuwe composities van Elliott Murphy en zijn ‘compagnon-de-vie’, vriend en vaste podiumpartner Olivier Durand, een geweldige instrumentalist op mandoline, slidegitaar en vooral 6- en 12-snarige akoestische gitaar. Voor dit album werd er een beroep gedaan op een uitgebreide reeks van Franse instrumentalisten waaronder Elliott’s zoon Gaspard Murphy die ook de rol van producer van de plaat waarnam en backing vocalisten als de Australische violiste Melissa Cox en de in Brussel woonachtige Amerikaanse zangeres Beverly Jo (BJ) Scott.

Van de reeds in 2020 gecomponeerde albumopeningstrack “Hope (In You Eyes)” laten we u via een live gebrachte uitvoering genieten op de eerste video terwijl we voor de tweede video opteerden voor een audio-opname van het prachtige nummer “Children Of Children” uit deze alweer geweldige plaat van Elliott Murphy. In het nummer “That’s The Scene” brengt hij een muzikale ode aan de vele helden van de rock’n’roll-muziek en relativeert hij tegelijkertijd zijn eigen rol in die geschiedenis: ‘I’ve been blessed with anonymous fame, when I walk down the street, nobody knows my name’. Ook de inbreng van emoties in de songs van deze troubadour blijft steeds weer opvallen zoals hier het geval is in de nummers “Hope (In Your Eyes)”, “Sunlight Keeps Falling”, “Bystanders”, “Lonely”, “Lonely King” en “Children Of Children”: zijn songteksten zijn ronduit poëtisch en prachtig.

(valsam)