RHYTHM & WESTERN VOL.8: OH LONESOME ME

Artiest info
Website
facebook
 

Lang voordat de markt overspoeld werd met goedkope copycat-releases van lage kwaliteit, stond ROCKSTAR Records samen met ACE Records en Bear Family Records bekend om hun heruitgaven van hoge kwaliteit en hun “Killer-No-Filler”-ideologie. RR slaagde waar grote labels faalden, door de muziekfans te voorzien van zowel uitgegeven als niet-uitgegeven muziek van klassieke R'n'R-artiesten. Atomatic en Koko Mojo Records zijn zelfstandige divisies van het bvba Rockstar Records Limited. Het Rockstar Records label werd opgericht in 1979 en is gevestigd in de UK in het Spindrift Records House in Clacton-on-Sea in het graafschap Essex. De zetel van KM Records is gevestigd in de tweede grootste stad van Ierland, Cork.

De huis DJ die heelwat cd’s voor KM compileerde is Victor Mac, beter bekend als “Little” Victor, The Beale Street Blues Bopper en ook DJ “Mojo” Man. Mac is een Italiaans-Amerikaanse blues en roots zanger, gitarist en mondharmonicaspeler. Daarnaast ook vinyl verzamelaar, musicoloog, entertainer, dj, songwriter en producent. Hij is vooral bekend door zijn samenwerking met Louisiana Red op de albums ‘Back to the Black Bayou’ (2009) en ‘Memphis Mojo’ (2011).

RHYTHM & WESTERN VOL.8: OH LONESOME ME

Volume 8 van de reeks ‘Rhythm & Western’ met als titel ‘Oh Lonesome Me’ is opnieuw een mix van gekende en minder gekende songs, met vaak een herkenbaar Country randje. Als ik “bekend” zeg, is Lead Belly’s “Irene Goodnight” er zeker een. Het is een Amerikaanse folkstandaard, voor het eerst opgenomen door Huddie “Lead Belly” Ledbetter in 1933. Een versie, opgenomen door het kwartet The Weavers (Lee Hays, Pete Seeger, Ronnie Gilbert & Fred Hellerman), was een # 1 hit in 1950. De teksten vertellen over het getroebleerde verleden van de zanger met zijn liefde Irene en drukken zijn verdriet en frustratie uit. Ook Chuck Berry’s “Thirty Days” behoort in deze groep. Berry schreef het nummer als tribute aan de country muziek van Hank Williams. Cliff Richard & The Shadows coverden het nummer in 1961. Verder ook nog: “Got You On My Mind” van Cookie & His Cupcakesen “Lil’ Liza Jane” van Fats Domino. Van de “minder gekenden” onthield ik “Come a Little Bit Closer” van Will & Ruth, “We Need Love” van Ray Scott en “Watcha Gonna Do About Me” van Jimmy Sweeney.

‘VOL.8: OH LONESOME ME’ is een compilatiealbum met 28 originele nummers voornamelijk uit de jaren vijftig/zestig, die staan voor typische soms stevige, rauwe rockende r&b. Het album archiveert een deel van de muziekgeschiedenis die aan de basis ligt van wat nu wereldwijd vele muzikanten aanvuurt om te spelen en die vele muziekliefhebbers boeit…” (ESC for Rootstime.be)

Eric Schuurmans