ANDERS JORMIN / LENA WILLEMARK / KARIN NAKAGAWA / JON FÄLT - PASADO EN CLARO

Artiest info
Website
facebook
label: EMC
Distr. : Outhere Distr. Benelux

Anders Jormin (Zweden, 1957) is een belangrijke contrabassist in de Zweedse post-bop scene en vooral te horen op het iconische ECM label. Hij speelde in de groep Rena Rama van Bobo Stenson en Palle Danielson, met Charles Lloyd en Thomas Stanko. Hij toerde internationaal met diverse jazz grootheden, hij is professor aan het conservatorium van de Gothenburg University en heeft inmiddels zo’n 15-tal albums onder eigen naam uitgebracht en velen met anderen zoals Don Cherry, Charles Lloyd, Thoas Stanko, Mark Feldman en Bobo Stenson.

Het creatieve partnerschap van Anders en zangeres/violiste Lena Willermark ( Zweden, 1960) was voor het eerst te horen op het ECM album ”In Winds, In Light” uit 2004, in 2015 was er een nieuw project “Trees of Light” met koto speelster Karin Nakagawa. Met drummer Jon Fält (Zweden, 1979), lange tijd partner van Anders in het beroemde Bobo Stenson Trio, is het nu een quartet geworden. Fält is een van de nieuwe generatie Zweedse slagwerkers, inventief, creatief, swingend en expressief, hij is vooral actief buiten Scandinavië.

Lena Willemark, uit de streek Älvdalen in Zweden, wordt al vele jaren beschouwd als de belangrijkste zangeres/violiste in de Zweedse volksmuziek, talloze prijzen hebben haar artistieke belang bevestigd. Karin Nakagawa is een vertegenwoordiger van de duizend jaar oude Japanse culturele erfenis door haar excellente beheersing van de koto, een oorspronkelijk Chinees instrument, het is een zither, in de Japanse muziek is de koto net zo belangrijk als de piano in de Westerse muziek. Karin werkte samen met musici uit de Oosterse en Westerse tradities, zowel in jazz als eigentijdse muziek.

De muziek op “Pasado en Claro” is heel gedifferentieerd, muziek van Anders met poëtische teksten van dichters als Ouyang Xiu, Jörgen Lind, Tomas Tranströmer, Petrarca, Octavio Paz e.a., muziek en tekst van Willemark, alles voorgedragen en gezongen door Lena Willemark in het Zweeds (er is een Engelse vertaling in het cd boekje. Lena heeft een heerlijke heldere stem, het fraaie basspel van Anders en de drums van Jon geven het oeuvre de jazzy touch en de koto dompelt het geheel in Oriëntaalse sferen, heel fraai.

Jan van Leersum.