DOWNPILOT – THE FORECAST

Artiest info
Website
facebook
Label: Tapete Records
Info: Sonic RendezVous

“The Forecast” oftewel ‘de voorspelling’ is de nieuwste plaat van de Amerikaanse indierockgroep ‘Downpilot’, een muzikaal project van singer-songwriter Paul Hiraga die de groep in 2000 in Seattle, Washington heeft opgericht. Hun door Tucker Martine geproducete debuutplaat “Leaving Not Arriving” verscheen in 2003 en werd nadien nog opgevolgd door vijf andere studioalbums die voorafgingen aan de release van het hier nader onder de loep genomen nieuwe album “The Forecast” dat vijf jaar na de laatste cd “This Is The Sound” uit 2018 op de markt verschijnt.

De muziek van ‘Downpilot’ kan omschreven worden als een mix van indie rock, pop, folk en slowcore. “Black Eye” - de eerste song op het album - is eveneens de eerste single die uit deze plaat wordt getrokken en die we u ter kennismaking meegeven op de video bij deze recensie. Frontman Paul Hiraga is naast leadzanger eveneens een begenadigde multi-instrumentalist en producer van dit nieuwe ‘Downpilot’-album.

Ook zijn songschrijverskwaliteiten mogen er zijn zoals blijkt uit een aantal nummers op “The Forecast” waarvan we vooral de volgende songs onthouden hebben: het ritmische “Totems”, de dromerige popsong “Red Desert”, de akoestische ballad “Balancer” die herinneringen oproept aan bands als ‘Buffalo Springfield’ of ‘Crosby, Stills, Nash & Young’ en de Beatlesque of ‘Crowded House’-achtige pianoballads “On The Way” en de wat depressief klinkende titeltrack “The Forecast”.

(valsam)