DARLING WEST – COSMOS

Artiest info
Website
facebook
Label: Jansen Records
Distr.: Suburban

‘Darling West’ is de naam van een Noors echtpaar-duo uit Oslo met zangeres Mari Sandvær Kreken (gitaar, harmonica, omnichord en dulcimer) en zanger Tor Egil Kreken (akoestische en elektrische gitaar, basgitaren en banjo). Ze brengen eind maart hun vijfde studioalbum “Cosmos” op de markt, de opvolger van hun plaat “We’ll Never Know Unless We Try” die we hier in februari 2020 mochten recenseren. Daarna volgde eind 2021 ook nog een livealbum dat simpelweg “Live 2020” als titel kreeg en dat opgenomen werd tussen de verschillende lockdowns omwille van Covid-19 door. Het duo debuteerde in 2014 met een eerste plaat “Winter Passing” die een vervolg kreeg in 2016 met het album “Vinyl And A Heartache” en het in 2018 verschenen album “While I Was Asleep”.

De liedjes van ‘Darling West’ behoren tot het folk-, country- en Americana-genre maar er is ook vaak een vlotte poppy sound terug te horen in de nummers. Voor de opname van de tien nieuwe tracks op “Cosmos” kregen ze instrumentale bijstand van Christer Slaaen op akoestische en elektrische gitaar en piano, Thomas Gallatin op drums en percussie en nog enkele andere specialisten op pedal steel, keyboards, synthesizer en trompet. Daarenboven werden er ook nog een paar goede stemmen in de studio gehaald voor de backing vocals op enkele nummers. De Texaanse singer-songwriter en frontman van de indierockformatie ‘Delta Spirit’ Matthew Logan Vasquez levert zo bijvoorbeeld een zeer gesmaakte vocale bijdrage af op het catchy popnummer “Light Ahead”.

‘Darling West’ brengt enkel zelfgecomponeerde songs op dit album waarvan er enkele samen werden geschreven met de twee andere permanente bandleden Christer Slaaen en Thomas Gallatin. Daar zijn een paar heel leuke nummers bij zoals o.a. de twee tracks die we voor de bijgaande video’s hebben weerhouden: “Wild Dreams” en “Still Here”. Voorafgaand aan de release van deze plaat werden er al drie nummers uit het album op single uitgebracht met de intimistische ballad “Old Man” en de songs “Oh Love” en “Wild Dreams”. Andere favoriete tracks zijn voor ons de in harmonie gezongen albumafsluiter “Echoes” en zeker ook nog het door de vioolklanken van Rob Moose mooi gekleurde nummer “Till Night Turns To Day”. Deze New Yorkse vioolvirtuoos speelde in het verleden ook al mee op platen van o.a. Paul Simon, ‘Bon Iver’, Sufjan Stevens en Phoebe Bridgers.

Als geliefden of huwelijkspartners samen in een groep spelen loopt dat niet altijd even goed af, denk maar aan wat er allemaal gebeurde in o.a. ‘Fleedwood Mac’ of bij ‘The Walkabouts’ en recent zelfs nog bij ons met het popduo ‘Portland’. Voor engelenstemmetje Mari en haar echtgenoot Tor Egil van ‘Darling West’ lijkt dat momenteel echter geen enkel probleem op te leveren, dus kunnen ze met deze nieuwe 5e plaat en de daarop gebrachte positieve en optimistische muziekstijl rustig doorheen de “Cosmos” blijven zweven.

(valsam)