LA RATTE – ASTRAY

Artiest info
 
facebook
Label: CRS

‘Swamp Blues, Roots Rock & Rock’n’Roll’ zijn de definities die in de vakpers worden toebedeeld aan het werk van de Nederlandse driemansformatie ‘La Ratte’ die samengesteld is uit zanger-gitarist en songschrijver Harm van Essen, de Duitse bassist Nikolas Karolewicz en drummer Jochem Jorissen. Onze kennismaking met het werk van ‘La Ratte’ komt er via de release van hun eerste full-cd “Astray” waarop de drie heren elf door Harm van Essen gecomponeerde nummers aan ons komen voorstellen. Dat album werd in amper zeven dagen opgenomen in de studio ‘De Krakeling’ in het Nederlandse Zeist met Harm van Essen eveneens aan de knoppen als producer. De elf tracks klinken behoorlijk rauw en worden in een mix van Texas Blues, Louisiana-achtige Swamp Bluesrock en countryrock gepresenteerd.

Geopend wordt er op dit album met een aan Jonathan Richman herinnerende song in “Gotta See About A Girl”. De daaropvolgende song “Love” heeft een ‘Bo Diddley’-riff die ons aan het nummer “Willie And The Hand Jive” van Johnny Otis doet denken. Wij worden daarna omvergeblazen door het zeer catchy nummer “Trouble” dat ons gedurende bijna zes minuten de broeierige dansvloer opjaagt. Het waarom daarvan kunt u ontdekken op de audiovideo die we hier hebben toegevoegd.

Het blijft doorheen het hele album duidelijk dat Harm van Essen bij het componeren geïnspireerd is geworden door heel wat artistieke grootheden en songklassiekers uit de muziekgeschiedenis maar hij heeft daarbij toch wel een eigen ‘La Ratte’-sound voor gecreëerd. Zo heeft de song” Ain’t My Business” een heerlijke Chuck Berry-achtige gitaarsolo en dito ritme die ook de Belgische rootsrockers van ‘The Seatsniffers’ zouden kunnen bekoren.

Het op de eerste video in een live-uitvoering te beluisteren nummer “I Want You” is een vettig smeulende bluesballad die ons gedurende vijf en halve minuut meeneemt naar de oevers van de Mississippi-rivier in Louisiana. “Loneliness” is dan weer countryrock en “Garden Facin’ West” heeft een groovy sound die ons aan het bluesrockwerk van John Fogerty en ‘C.C.R.’ doet denken. Naar het einde van het album toe gaat het songtempo behoorlijk stevig naar beneden voor de in balladvorm gebrachte nummers “Whiskey” en ”3 a.m. Again”.

We denken dat het trio ‘La Ratte’ een zeer aangename verrijking zal worden voor de ontwikkeling van de blues- en rootsrock-scène in de Benelux. Met zowel de uitstekende zangkwaliteiten als de talentrijke songschrijverscapaciteiten van Harm van Essen mag deze band hoopvol uitkijken naar een succesrijke toekomst op de vele podia in onze contreien. Hun eerste volwaardige plaat “Astray” zal daarvoor als een geschikte referentie dienst kunnen doen.

(valsam)