JOHN MARTYN BAND – THE SMILING STRANGER IN BREMEN (LIVE AT SCHAUBURG 1983)

Artiest info
Website
facebook
Label: MiG-Music

‘De tijd gaat snel, gebruik hem wel’ is een spreekwoord dat in onze omgeving vaak wordt uitgesproken om aan te geven dat we onze kostbare uren en dagen best niet moeten verprutsen aan onbenullige dingen. We proberen die goede raad dan ook niet in de wind te slaan en zullen dan maar in ijltempo verder gaan met het schrijven van recensies over al die goede cd’s die alsmaar door blijven verschijnen. Zoals bijvoorbeeld het dubbelalbum “The Smiling Stranger In Bremen”, een door het Duitse platenlabel ‘MiG-Music’ uitgebrachte live-plaat met de registratie van een concert op 10 juni 1983 van de ‘John Martyn Band’ in de Bremense ‘Schauburg’.

John Martyn’s echte naam was Iain David McGeachy, geboren op 11 september 1948 in New Malden nabij Londen en muzikaal beroemd geworden als folkzanger, songschrijver en virtuoos gitarist. Zijn carrière begon al op 17-jarige leeftijd als busker in de ‘streets of London’. Hij werkte samen met o.a. Eric Clapton, Ringo Starr en Phil Collins en hij inspireerde bands als ‘U2’ en ‘Portishead’. Tijdens zijn 40-jarige muzikale loopbaan nam hij in totaal 23 studioalbums op en een tiental live-platen. In 2003 moest hij zijn rechterbeen laten amputeren hetgeen hem voor zijn optredens in een rolstoel deed belanden. Veel te vroeg overleed John Martyn op 60-jarige leeftijd op 29 januari 2009.

Tijdens dit concert uit 1983 in Bremen brengt de ‘John Martyn Band’ in totaal 18 nummers uit de tien albums die in de periode van 1967 tot 1983 werden uitgebracht. Daarbij zit een bijna 12 minuten durende medley van de nummers “Dealer” uit het album “One World” van 1977 en “Outside In” uit het gelijknamige album van 1973. Een van zijn meest succesrijke albums was “Glorious Fools” uit 1981 waaruit hij tijdens dit concert de nummers “Amsterdam” en “Couldn’t Love You More” brengt.

Zijn album “Grace And Danger” uit 1980 dat net na zijn echtscheiding verscheen leverde voor dit optreden de nummers “Some People Are Crazy”, “Lookin’ On”, “Sweet Little Mystery” en de aangepaste coverversie van de reggaesong “Johnny Too Bad” op. Ook de op de plaat “Grace And Danger” meespelende drummer Phil Collins zat terzelfdertijd in een vechtscheiding verwikkeld en de emoties laaiden dan ook hoog op in de songs op deze plaat.

16 van de 18 nummers uit de setlist voor dit liveconcert zijn eigen composities van John Martyn en de gecoverde songs zijn “Johnny Too Bad” en de traditional “Cocain”, een song die voor het eerst op plaat werd gezet in 1957 door Blind Gary Davis en een jaartje later ook in een versie van Jack Elliott op de markt kwam. Tot slot willen we nog even meegeven dat de op akoestische en elektrische gitaar spelende John Martyn tijdens dit twee uur durende concert op het podium werd bijgestaan door bassist en keyboardsspeler Alan Thomson en drummer Jeff Allen.

(valsam)

 

TRACKS:
CD1

1. Some People Are Crazy
2. Amsterdam
3. Solid Air
4. Sunday's Child
5. Couldn't Love You More
6. Bless The Weather
7. Sweet Little Mystery
8. Medley: Dealer / Outside In

CD2
1. The Easy Blues
2. Cocain
3. One Day Without You
4. May You Never
5. Could've Been Me
6. Root Love
7. One World
8. Lookin' On
9. Johnny Too Bad
10. Smiling Stranger