TIM GRIMM – THE LITTLE IN-BETWEEN

Artiest info
Website
facebook
Label: Cavalier Recordings

‘Rootstime’ is sinds meerdere jaren een trouwe recensent van platen van de nu 62-jarige Amerikaanse folktroubadour en songschrijver Tim Grimm uit Indiana. Dertien albums stonden tot op heden in zijn discografielijstje met als laatste worp zijn soloplaat “Gone” uit 2021 maar daar komt nu alweer een veertiende bij in de vorm van het negen nieuwe nummers tellende album “The Little In-Between”.

Het is de eerste plaat van de om zijn verhalenvertellende stijl gekende Tim Grimm die niet in Indiana werd opgenomen maar in de ‘Breathing Rhythm Studio’ in Norman, Oklahoma waar hij eigenaar werd van een 100 jaar oude ‘cottage’ en enkel zijn zangpartijen en akoestisch gitaarspel heeft opgenomen. Opvallend is echter dat de bijhorende instrumentatie werd ingeblikt in andere studio’s. Zo speelde celliste Alice Allen haar bijdrage in in de studio ‘Castlesound’ in Edinburgh, Schotland en werd het gitaarwerk van Sergio Webb, de basklanken van Justin Bransford en het drumwerk van Mark Clark opgenomen in studio ‘The Kitchen Sink’ in Santa Fe, New Mexico.

De songs voor “The Little In-Between” werden op drie maanden tijd in de tweede helft van 2021 in Oklahoma geschreven temidden de turbulente coronacrisis en de impact daarvan op de wereld krijgt ook een plaatsje in enkele nummers. Voor zijn songteksten grijpt Tim Grimm vaak terug naar gebeurtenissen uit zijn persoonlijk leven. Ook op deze nieuwe plaat doet hij dat in de openingstrack “The Leaving” waar hij vertelt over het moment dat hij wegging van de boerderij in het landelijke Zuid-Indiana waar hij opgroeide en waar hij een groot deel van zijn leven heeft gewoond.

In de songs “Lonesome All The Time”, “I Don’t Know This World”, “Stirrin’ Up Trouble” en “The Breath Of Burning” lijkt hij een pijnlijke scheiding van zijn vrouw en zijn twee zonen van zich af te schrijven met emotionele verhalen over het afscheid en zijn verhuis van Indiana naar zijn nieuwe liefde Alissa in Oklahoma tot gevolg. Helemaal aan het einde van dit album bezegelt hij die drastische ommezwaai in zijn leven met een liefdesliedje dat “Bigger Than The Sky” heet.

Voor de hieronder toegevoegde video’s hebben we gekozen voor twee live vertolkte versies van de albumtitelsong “The Little In-Between” en van het nostalgisch naar zijn kindertijd en zijn ouders terugblikkende nummer “New Boots”. Zoals het past voor een verhalende singer-songwriter zit er ook een mooi tekstboekje in het cd-hoesje met een aantal illustraties van kunstige schilderwerkjes die Tim Grimm zelf heeft gemaakt tijdens zijn verblijf in Oklahoma.

(valsam)