GWIL OWEN – THE ROAD TO THE SKY

Artiest info
Website
facebook
Label: Rambler Records/ CRS

De Welshe roots van de in Syracuse, New York geboren 62-jarige Amerikaanse singer-songwriter Gwilym Emyr Owen III klinken nog steeds waarneembaar door in zijn liedjes, ondanks zijn meer dan 40 jaar durende verblijf in Boston, Massachusetts en sinds 1983 in Nashville, Tennessee. Vooraleer aan zijn solocarrière te beginnen was Gwil Owen zoals hij wil genoemd worden een actief spelend lid van de formaties ‘The Detonators’ en ‘The Thieves’. Hij schreef ook songs voor andere artiesten zoals ‘Little Feat’ en Irma Thomas en zijn nummer “Deuce And A Quarter” werd door Keith Richards en Levon Helm opgenomen voor het album “All The Kings Men”. Naast zijn hoofdactiviteit in de muziek is Gwil Owen ook nog de trotse eigenaar van een florerende boekenwinkel in Nashville.

Zijn solocarrière begon hij in 1991 met het uitbrengen van enkele cassettes en singles maar pas in 1999 bracht hij zijn debuutalbum “Magnetic Heaven” op de markt. Daarna volgden nog drie andere full-cd’s en vorig jaar verscheen zijn vijfde officiële plaat “The Road To The Sky” die we hier wat nader onder de loep zullen nemen. Daarop brengt hij een mix van twaalf alt.country- en folksongs in onvervalste Americana-stijl. Twee van die tracks hebben we op de bijgaande audiovideo’s voor u ter kennismaking toegevoegd. Het is de vlotjes swingende albumopener “When The Songwriter’s Gone” en het nummer “Sweeping The Road To The Sky”.

Bij de opname van deze plaat die plaatsvond in de herfst van 2021 werd hij in de studio in Nashville bijgestaan door producer Joe McMahan op elektrische gitaar, lap steel- en pedal steelgitaar, naast bassist Dave Jacques, keyboardsspeler Tony Crow en drummer Bryan Owings en backing vocalisten Rick Schell, Kevin Gordon, Jeff Finlin en Shannon MacNally. Ook zijn begin 2020 aan een hartaanval overleden vriend en muzikant David Olney droeg zijn steentje bij via een instrumentaal gitaarstukje aan het einde van het door hem samen met Gwil Owen gecomponeerde nummer “She Does It All With Her Eyes”. De twee liedjes ‘Where The West Wind Blows” en “Change” componeerde Gwil Owen samen met de onvolprezen singer-songwriter en multi-instrumentalist Will Kimbrough uit Nashville.

Bij de volgens beste songs op “The Road To The Sky” rekenen wij naast de twee songs op de video’s ook nog “You Leaning On Me”, de verhalende folkballad “Magic Child”, het van knap gitaarwerk voorziene nummer “So Much” dat ook samen met David Olney werd geschreven, de pianoballad “Heaven In Our Hands” en het volgens ons mooiste liedje op deze plaat zijnde de afsluiter “She Does It All With Her Eyes”. Deze vijfde soloplaat van Gwil Owen is misschien wel zijn allerbeste omwille van het perfecte geluid, het professionalisme in de zang en de orkestratie en natuurlijk ook de hoeveelheid aan ijzersterke nummers die hij voor dit album heeft verzameld.

(valsam)