LOW LILY – ANGELS IN THE WRECKAGE

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
 

Leadzangeres en gitariste Liz Simmons, haar echtgenoot zanger, gitarist en mandolinespeler Flynn Cohen en zangeres-violiste Natalie Padilla vormen samen een akoestisch folktrio uit de Amerikaanse staat Vermont, New England dat enkel op snaarinstrumenten speelt en zich ‘Low Lily’ heeft genoemd. Vooraleer ze elkaar gevonden hadden voor de vorming van dit trio werd er door alledrie reeds een lange weg afgelegd in de wereld van de folkmuziek.

De release van hun debuutalbum “10,000 Days Like These” dateert intussen al van maart 2018 toen Lissa Schneckenburger nog deel uitmaakte van de groep als violiste in de plaats van de later toegetreden vervangster Natalie Padilla. Voor die eerste plaat met twee covers van Gillian Welch’s liedje “Rock Of Ages” en de ‘Dire Straits’-hit “Brothers In Arms” hebben ze nu een opvolger klaargestoomd die de titel “Angels In The Wreckage” heeft gekregen en die 14 tracks bevat.

Ook nu werden er weer twee songs geselecteerd voor een akoestische coverversie in ‘Low Lily’-stijl: het als eerste single uitgebrachte nummer “Round Of Blues” (zie video), een song van Shawn Colvin uit haar “Fat City”-album van 1992, en het nummer “Wond’ring Again”, geschreven door Ian Anderson en voor het eerst te horen op het album “Aqualung” uit 1971 van de Britse progressieve rockformatie ‘Jethro Tull’.

Daarenboven schreef de Amerikaanse cellospeler Rushad Eggleston het nummer “Long Distance Love” als een verjaardagsgeschenk voor zijn goede vriend Flynn Cohen. De resterende elf nummers op de plaat zijn composities van de drie ‘Low Lily’-leden zelf, inclusief drie songs die ex-bandlid Lissa Schneckenburger nog voor de groep heeft geschreven: “Aren’t I Good Enough”, “What’ll You Do” en “Could We Ever Be Great”. Naast de drie permanente leden van ‘Low Lily’ zijn er bij de plaatopname ook bijdragen te horen van gastmuzikanten Dirk Powell op contrabas, banjo, accordeon, piano en elektrische gitaar, Drake LeBlanc op trompet en Stefan Amidon op drums. Multi-instrumentalist Dirk Powell nam eveneens de honneurs waar als albumproducer van “Angels In The Wreckage”.

Hun afwisselende zangpartijen, zelfs in één en hetzelfde nummer, en de virtuoze samenzang zijn kenmerkend voor de stijl waarin ‘Low Lily’ hun liedjes brengen, daarbij begeleid door akoestische gitaren, mandoline, banjo en viool en de ritmesectie van contrabas en drums. De folksongs op deze plaat klinken vaak alsof het om stokoude traditionals gaat alhoewel ze stuk voor stuk nieuwe composities zijn. Het zijn de moderne arrangementen die van “Angels In The Wreckage” een heel mooie hedendaagse folkplaat hebben gemaakt.

(valsam)