ROGUE JOHNSEN PROJECT - HOME

Artiest info
Website
facebook
 

 

Het alias van zanger/toetsenist STEVE JOHNSEN is ”ROGUE” JOHNSEN. “Rogue” -volgens de Cambridge Dictionary- betekent: “een persoon die zich slecht gedraagt, maar die je nog steeds leuk vindt…”.

“I moved west in the 80’s to become a musician…” zo begint Steve “ROGUE” JOHNSEN zijn verhaal op de binnenkant van de hoes van zijn 2021-album ‘20/20’. Johnsen, afkomstig uit Austin (TX) maar nu gevestigd in West Springfield (VA), verdiende jarenlang als sideman van Johnny Adams, Larry Davis, Sam Andrew (Janis Joplin) en Bo Diddley zijn brood. Op Johnsen’s CV staan Texaanse muziek giganten, evenals (met zijn trio) openen voor Albert King, James Cotton, Dave Mason, Robben Ford, The Blind Boys of Alabama en anderen.

Rogue Johnsen’s carrière werd bepaald door twee mentoren met wereldklasse: Ron Thompson (1953-2020), hij werkte met Little Joe Blue, John Lee Hooker, Lowell Fulson, Etta James en Big Mama Thornton en pianist Charles Brown (1922-1999), de man die de standards “Drifting Blues” en “Merry Christmas Baby” schreef. In Texas toerde Rogue met gitarist W.C. Clark, zangeres Lavelle White en Archie Bell (The Drells), wiens "Tighten Up" in 1968 bovenaan de Billboard-hitlijsten stond. Nadat hij terugkeerde naar Virginia, was één van de eerste muzikanten die hij ontmoette gitarist Mike Dutton. Dutton deed Johnsen denken aan gitaristen uit de west- en Golfkust die hij bewonderde. Jarenlang trokken ze -door hun gezamenlijke interesse voor groovende jazz, rock en blues- samen op en stonden ze ook regelmatig samen in de studio. Sinds 2016 maakt STEVE  “ROGUE” JOHNSEN (zang, keus) deel uit van een trio, waarvan bassist DEAN DALTON en drummer JOE WELSH ook deel uitmaken, het ROGUE JOHNSEN PROJECT. Het trio werd in 2016 door de D.C. Blues Society geëerd als “Band of the Year”. NEW BLUE SOUL is een kwartet dat gegroeid is uit het trio met naast Rogue Johnsen (keys, zang), Mary Shaver (zang), Michael "Jr." Tash (gitaar) & Joe Wells (drums).

ROGUE JOHNSEN’s twee eerste (solo) releases ‘WAY BACK’ en ‘TROUBLE BLUES’verschenen aanvang 2016 onder zijn eigen naam en daarna, vanaf ‘20/20’ (2021) onder de naam ROGUE JOHNSEN PROJECT. Rogue is ondertussen verhuisd naar de “countryside” en heeft er naast zijn cottage een eigen kleine studio, waar een gedeelte van zijn derde album opgenomen werd. Als ‘HOME’de titel van zijn nieuwe (vierde) album is, dan is het duidelijk, dat waar hij nu woont zijn “thuis” is: “I travelled ten thousant streets, I never found a real home, the only thing I was looking for, a place I can go, where I can call mine…”.

“STEVEN “ROGUE” JOHNSEN is door de jaren heen altijd en op de eerste plaats een gedreven en uitzonderlijk pianist geweest…”

HOME (2024)

ROGUE JOHNSEN (keyboards, zang, lap steel, percussie) nam zijn vierde studio album ‘HOME’ op met gitaristen Mark Saurs & Mike Dutton, drummers Lance Foster, Joe Wells & Jeff Newmarck, een onbekende bassist en violist Daniel Willson.

De bedwelmende titelsong, waarmee het album traag opent, “Here in This World” en “New Highway Song” zijn trage sfeervolle nummers, die op RJ’s lijf geschreven lijken te zijn. Het slepende ritme, de intrigerende piano en kwijnende gitaar proberen je telkens te hypnotiseren. Met “My Blue Soul” wijkt Johnsen van de ingeslagen weg af door een Latino ritme met funk te mengen. De nummers op Johnsen’s nieuwe album zijn vaak autobiografisch. Zo vertelt hij in de bonkende bluesy rocker “Nothing to Do with the Blues” dat zijn koppigheid hem verplichte om muzikant te worden. Op de relaxte country rocker “Wake Up Late” slaat het tempo weer om en geeft hij zich bloot als hij zingt: “I’ll take it easy, I’ll wake up late by the river...”. Op “Trouble Blues”, “Walkin’ Home” en de afsluiter, “Midnight Prayer” kiest hij voor de blues en…  nothing but the blues. Het zijn de rustige nummers die RJ aan zijn mentor Charles Brown linken, terwijl traditie en het eigentijdse zich langzaam mêleren.

20/20 (2021)

Zoals de titel van de derde zelfgeproduceerde release doet vermoeden, werd ‘20/20’ opgenomen tijdens de COVID-19 periode, met de bedoeling om aan de blues en jazz klanken van kleine combo’s uit de sixties en seventies een vervolg te breien. Voor de éérste opname sessies kon Rogue Johnsen (keyboards, zang) in 2020 rekenen op gitarist Mike Dutton en drummer Joe Wells. Mark Saurs en Lance Foster vervoegden hen resp. als zanger/gitarist en drummer aanvang 2023. Het album was co-producet met Saurs en de mix werd gedaan door Jeff Covert. Op zes tracks speelt Johnsen keys-bas en op de zeven andere Dean Dalton (Tom Principato) elektrische bas. Aan ‘20/20’ werkte verder ook percussionist Jeff Covert mee.

Rogue Johnsen serveert ons op dertien tracks -allemaal instrumentale nummers- een geheel originele set blues, jazz, rock en Southern soul, waarbij zijn atmosferische orgel kenners doen denken aan Jimmy Smith, de B3-meester die bij Blue Note Records in de fifties een revolutie teweegbracht in de muziek. Vier van de nummers op ‘20/20’ zijn oudere nummers, terwijl de andere tijdens lockdown “samen” geschreven werden. Alle nummers werden in het voorbije jaar in drie sessies “live” in de Wally Cleaver's Studio in Fredericksburg (VA) zonder overdubs opgenomen.

Gitarist Mike Dutton neemt het toom in handen als hij met “Wally Collins’ Shuffle” het album met een shuffle opent. Het wordt pas echt spannend als hij met Johnsen solo's uitwisselt. Het relaxte “Project 9B” kan zo uit de soundtrack van een spaghettiwesterns anno jaren ’60 geplukt zijn en op het jazzy “Tired of Winning” is het vooral genieten van RJ’s muzikale vindingrijkheid. De ballade “Just Before Sleep”, één van de vier nummers die Johnsen alleen schreef, werkt als zen en vloeit vervolgens over in “Stax Tracking”, een gewilde knipoog naar het label dat de jaren '60 domineerde. Als de laatste akkoorden wegsmelten volgen er het etherische, rustig kabbelende “They Don’t Know” en de swingende jazzy shuffle “Big Bright City”, waarna de rocker “A Long Ways Away” opnieuw voor de nodige opwinding zorgt. “Downtime” is een melige slow blues, met Rogue in de rol van een vakbekwame barrelhouse pianist, “Goin’ Rogue” zorgt voor de nodige  stemming en “Just a Minor Blues” is een “musts” om live te scoren. Volgen er nog “New Blue Soul” en “Monkey Tumble Too” om het goede gevoel hier volledig te maken.

TROUBLE BLUES (04/2016)

Rogue Johnsen nam aanvang (februari) 2016 met Mike Monsieur ‘TROUBLE BLUES’ “live” in de studio op, zonder overdubs of zonder aparte trackings. Op negen originele nummers en één cover begeleid Johnsen zich 35 minuten lang alleen op zijn piano. RJ, de leerling van Charles Brown, doet precies zoals Charles het hem geleerd heeft.

“Midnight Prayer” klinkt, als een gebed, ingetogen. Met de opener is zo al meteen de toon gezet. Er staan ​​drie instrumentale nummers op het album. De aangename jazzy shuffle “Monkey Tumble” die dan volgt, de zonnige boogiewoogie met de passende naam, “See Band Boogie” en de afsluiter, het begerige en melancholische, “Pain of Tenderness”. Op het ietwat niet harmonieuze “The Same” hoor je hoe Johnsens afgemeten binnen het blues genre blijft, terwijl hij tegelijkertijd dissonante noten en akkoorden toevoegt, die lang en intrigerend blijven hangen. Johnsen weet hoe hij een tekst ​​opvallend en poëtische moet schrijven. Op het net genoemde “The Same” zingt hij “ik was verdwaasd toen ik wankelend uit de droom van iemand anders kwam. Daarom begon ik te lachen nadat je me vroeg waar ik was geweest…” en in “Midnight Prayer”, een van de weinige tekstueel opbeurende nummers op het album, belooft hij “elke avond een gebed uit te spreken om de menselijke wolven op afstand te houden en je te verwarmen in de bevroren regen…”. In de titelsong die na nog een portie boogiewoogie volgt, lucht Johnsen zijn hart en in “Tides of Time”,een poppy ballade een dalende pianomelodie, waarschuwt Johnsen met een gebroken hart en vermoeide stem onheilspellend: “De getijden van de tijd rekenen op de schaduwen van mijn geest…”. Dat Johnsen een voortreffelijke en emotioneel toppianist is, dat weten we ondertussen wel. Dat zijn “mengtechniek” -om met beide handen “anders” te spelen- hierbij eerder uitzonderlijk is, laat hij horen op “In This World”, waar Johnsen als gekwetste verteller enige hoop probeert te vinden, terwijl hij met de linkerhand een klassieke blues baslijn speelt en met zijn rechterhand krachtig een emotionele solo. Klasse!

WAY BACK (01/2016)

Zijn debuut album uit januari 2016 kreeg de naam ‘WAY BACK’. Het is qua stijl en stemmingen een erg gevarieerd, maar vooral piano-gedreven album. De titelsong waarmee het album opent swingt, in “I’m with You” en “Wake Up Late” klinkt de sound van New Orleans, het relaxte “Close the Door” is heel bluesy en de sfeervolle instrumental “Josie’s Mood”,jazzy.

Eric Schuurmans

 

 

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: ROGUE JOHNSEN PROJECT
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘HOME’ (2024): track list: 01. Home - 02. With You Gone - 03. Here In This World - 04. New Highway Song - 05. My Blue Soul - 06. Trouble Blues [Charles Brown] - 07. Nothing To Do With The Blues - 08. Wake Up Late - 09. Walkin’ Home - 10. Down The Line - 11. Midnight Prayer | Music/Lyrics by: S. Johnsen, Mark Saurs (1), or [as noted] - Producer: Rogue Johnsen, Mark Saurs & Jeff Covert | Credits: Rogue Johnsen: keyboards, vocs, lap steel, percussion / Mark Saurs & Mike Dutton: guitars / Lance Foster, Joe Wells & Jeff Newmarck: drums / ?: bass / Daniel Willson: violin

‘20/20’ (2021): track list: 01. Wally Collins’ Shuffle [Du/W/J] – 02. Project 9B [J/Du] – 03. Tired of Winning [J/Du/W] – 04. Just Before Sleep [J] – 05. Stax Tracking [J/Du/W/Da] – 06. They Don’t Know [J] – 07. Big Bright City [J/ Barrett] – 08. A Long Ways Away [J/Du/W] – 09. Downtime [Du/J/W/Da] – 10. Goin’ Rogue [J] - 11. Just a Minor Blues [J/Du] – 12. New Blue Soul [J] – 13. Monkey Tumble Too [J/Du] | Music/Lyrics by: Johnsen, Mike Dutton, Joe Wells & Dean Dalton, or as [noted: 7] - Produced by: Rogue Johnsen, Mike Dutton & Jeff Covert | Credits: Rogue Johnsen: keys, key bass (1,3,4,7,11,12) / Mike Dutton: guitars, percussion (5) / Joe Wells: drums / Dean Dalton: bass (2,5,6,8-10,13) / Jeff Covert: percussion (4,5,10,11)

‘TROUBLE BLUES’ (04/2016): track list: 01. Midnight Prayer – 02. Monkey Tumble – 03. The Same – 04. Nightlight – 05. Trouble Blues [Charles Brown] – 06. Tides of Time – 07. Like Before – 08. See Band Boogie – 09. In This World – 10. Pain of Tenderness | Music/Lyrics by: S. Johnsen, or [as noted: 5] | Credits: Rogue Johnsen: vocs, piano

‘WAY BACK’ (01/2016): track list: 01. Way Back – 02. Tides of Time – 03. I’m with You – 04. Close the Door – 05. Wings Against My Window – 06. Nimbus – 07. Josie’s Mood – 08. River Song – 09. Out Here – 10. Wake Up Late | Music/Lyrics by: S. Johnsen, or [as noted] | Credits (u.c): Rogue Johnsen: vocs, keys / Mike Dutton: guitar / Dean Dalton: bass / Joe Welsh: drums

Discography ROGUE JOHNSEN (PROJECT*): Home* [2024] | 20/20* [2021] | Trouble Blues [04/2016] | Way Back [01/2016] | As STEVE JOHNSEN on: Live @ Zigs, by Chris Polk (SJ: keys) [2002] | Texas Tattoo, by Jesse “Guitar” Taylor (SJ: keys)  [1998] | Heart of Gold, by W.C. Clark (SJ: organ) [1994] |