THOMAS BLOMGREN – DRÖMMEN OM LIVET

Artiest info
 
facebook
Label: Paraply Records
Info: Hemifran

Het is nooit te laat om aan een muzikale carrière te beginnen. Dat moet de Zweedse muzikant Thomas Blomgren wellicht gedacht hebben toen hij besloot om de folk- en countryliedjes die hij in de voorbije veertig jaar had geschreven eindelijk op een plaat uit te brengen. Dat zijn in totaal tien songs die hij in de Zweedse taal zingt op zijn debuutalbum “Drömmen Om Livet”.

Wat ons meteen opviel toen we deze plaat in handen kregen waren de namen van enkele muzikanten die er hadden op meegespeeld. Naast de Zweedse backing vocaliste Josefin Peters en de Zweedse instrumentalisten Åke Jonsson op akoestische gitaar en basgitaar, Kettil Medelius op piano, Svante Törngren op elektrische gitaar en Jon Skäre op drums en enkele strijkers viel ons oog toch vooral op de naam van Olivier Durand.

Die Franse muzikant kennen we al sinds vele jaren vooral als vaste begeleider bij optredens en op platen van de Amerikaanse singer-songwriter Elliott Murphy. Hij nam voor de plaatopname van “Drömmen Om Livet” van Thomas Blomgren samen met de Zweedse artiest de rol van albumproducer voor zijn rekening en hij speelde mee op deze nummers op akoestische en elektrische gitaar, dobro, mandoline, keyboards en melodica.

Meer nog, Olivier Durand kon zijn goede vriend en vaste ‘compagnon de route’ Elliott Murphy zelfs overhalen om mondharmonica te komen spelen en backing vocals te zingen op het nummer “En Sommarmorgon” (‘een zomerochtend’) dat voor deze plaat werd opgenomen en dat u op de tweede audiovideo zelfs kunt beluisteren. De eerste video laat u kennismaken met de swingende folky openingstrack van dit album “En Liten Bit Av Vår Tid” (‘een klein stukje van onze tijd’).

Zoals hier wel vaker gezegd hebben wij toch nog altijd een probleem met platen in een voor ons haast geheel onverstaanbare vreemde taal als het Zweeds. De muziek op dit album maakt echter veel goed, mede door de op Elliott Murphy’s werk lijkende deuntjes die ook altijd gekenmerkt worden door het schitterende gitaarspel vann Olivier Durand.

Liedjes als “Speglar Av Regn” (‘spiegels van regen’), “Cirklar Av Grus” (‘cirkels van grind’), “Vid Spåren På Stockholms Central” (‘langs de sporen op Stockholm Centraal’), “Så Mycket Kvinna” (‘zoveel vrouw’) of het op de klanken van een honky tonk piano gebrachte “Inget Kvar” (‘niets meer over’) zouden internationaal ook wel kunnen aanslaan als ze in het ruimer verstaanbaar Engels zouden gezongen worden.

Het door ‘Tex-Mex’-klanken beïnvloede korte nummer “Motor På Vägen” (‘motor op de weg’) en de albumafsluiter “Min Fantasi (När Himmelen Faller)” (‘mijn verbeelding als de hemel valt’) zijn tot slot onze twee favoriete songs op deze mooi georkestreerde debuutplaat “Drömmen Om Livet” van deze Zweedse troubadour Thomas Blomgren.

(valsam)
“After having worked a lifetime in the construction industry, the Swedish musician Thomas Blomgren after his retirement finally decided to put ten of his compositions made during the last 40 years on a debut album called ‘Drömmen Om Livet’. The French multi-instrumentalist Olivier Durand who is best known for his work with folk troubadour Elliott Murphy took the role as producer of the record on his account and he also has supported all songs with his excellent instrumental contributions.“ – www.rootstime.be


 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: THOMAS BLOMGREN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.