BIG BILL @ LEUVEN - 06/04/23

Big Bill is zonder twijfel een van de peetvaders van de moderne Belgische muziek. Zijn echte naam is Armand Hombroeckx, maar zijn muziek werd altijd gespeeld onder de artiestennaam Big Bill Krakkebaas. Hij begon al zeer jong met muziek spelen in Leuven, samen met z'n broer Bert in "Bert & Skifflegroup", begin 1966. Een paar jaar later vervoegt hij de groep "het Luk Tegenbos Smartensemble". Wanneer hij erachter komt dat zijn solo's tijdens de concerten van de groep heel goed onthaald worden, gaat hij zijn eigen weg. In de jaren ’70 speelde hij een grote voortrekkersrol in de ontbolstering van de Leuvense muziekscène. Rond 1973 vormde Big Bill een eigen bluesgroep met wisselende samenstelling, die vooral in cafés optrad. Onder anderen Jean-Marie Aerts en Jean Blaute maakten er deel van uit. Hun bekendste hits waren "Ene me hesp" en "Stoase Blues". In 1975 opende hij de allereerste editie van Rock Werchter in een tent van duizend bezoekers, en in 1982 stond Big Bill mee aan de wieg van Marktrock.

Dit jaar staat deze Leuvense rocklegende Big Bill vijftig jaar op de planken. Big Bill was erg populair in de jaren zeventig en bracht zijn rocknummers in het Leuvens dialect. Daarmee stond hij aan de wieg van de belpop. Hij was één van de eerste Belgische artiesten die rocknummers schreef en zong in zijn eigen dialect. Om de vijftigjarige carrière van Big Bill te vieren brengt BLP Records op 5 mei tegelijkertijd twee albums uit. Enerzijds is er de heruitgave van zijn eerste LP 'Big Bill' (1976) met daarop onder andere zijn bekendste nummer 'Ene Mee Hesp'. Op dit album spelen naast Jean-Marie Aerts ook andere belpopcoryfeeën als Jean Blaute, Stoy Stoffelen, Mich Vebelen, Frakke Arn en Bert Hombroeckx, de broer van Armand (de echte naam van Big Bill). 'Big Bill' komt uit in een beperkte oplage van 500 exemplaren op gold vinyl.

Daarnaast is er ook de release van een compilatie-album met rarities, getiteld 'Last Call'. Voor het eerst in vijfentwintig jaar verschijnt zo een nieuw album van Big Bill. 'Last Call' bevat vijftien niet-album tracks die doorheen de jaren verschenen als single of op eerder moeilijk te vinden compilatiealbums. Op de nieuwe LP staan een aantal akoestische nummers die Big Bill midden jaren negentig opnam met Jean-Marie Aerts. De nummers werpen een vernieuwde en verfrissende blik op de carrière van de Leuvense rocker. De plaat sluit af met een akoestische versie van Big Bill zijn grootste hit 'Ene Mee Hesp'', waarbij een kinderkoor de zanger in het refrein bijspringt. De LP vormt een mooi slotstuk van de carrière van deze Leuvens legende en biedt de luisteraar de kans om een eerder vergeten repertoire opnieuw te ontdekken. Last Call' komt uit op creamy white vinyl en is eveneens beschikbaar op cd. Je kan het allemaal hier pre-orderen.

Big Bill treedt nog steeds bij gelegenheid op, in cafés op de Oude Markt en vooral niet te vergeten, Sortie Blues in Heverlee. De organisatie aldaar is dan ook trots om te kunnen aankondigen dat Big Bill & band voor de vierde keer op hun affiche van Sortie Blues 2023 staat. Niet meer dan terecht dat hij de eerste naam is die ze ieder jaar aankondigen. Want Big Bill hoort bij Sortie Blues zoals ene me hesp hoort bij ene me Kees. En dat Big Bill zijn publiek daarbij weet te boeien, kunnen we eigenlijk alleen maar beamen (zie video). Dat Big Bill nu dit jaar 50 jaar carrière heeft en dat er voor het eerst in 25 jaar een nieuwe LP & heruitgave van debuutplaat op stapel staan, was voor Rootstime reden genoeg om ons naar Leuven te begeven, waar we in zijn gezellige woonkamer met deze warme verteller en volkskunstenaar een hartelijk gesprek hadden.

Foto © Manon Houtackers