-->


(GE)VARENWINKEL FESTIVAL 24ste EDITIE @ HERSELT – 26/08/22

Waar het voor het (Ge)Varenwinkel Festival 24 jaar geleden (in 1998) op het festivalterrein naast café De Krol kleinschalig (met 3 bands, 750 toeschouwers, inkom: 150Bfr) en in het teken van de betere livemuziek, voor een goed doel (t.v.v. Kom op tegen Kanker) begon, slagen ze er anno 2022 nog steeds in, de bezoekers een gevarieerd aanbod te brengen binnen de hedendaagse blues, roots rock & soul scene, met zowel bekende als minder bekende namen uit binnen- en buitenland. Het recept: “steeds op zoek gaan naar nieuwe, originele, vernieuwende of traditionele artiesten en bands…” werkt, want dat kan je merken aan de opkomst (2021: 13 bands, 3500 toeschouwers) en de reacties van alle betrokken partijen.

Over CAS vzw, het goede doel van deze, de 24ste editie, het volgende: het Centrum voor Aangepaste Sporten (CAS vzw) is een vzw die mensen met een handicap via sport helpt integreren in onze maatschappij. CAS is laagdrempelig zodat iedereen eenvoudig toegang kan vinden. Iedereen met een handicap kan op die manier sporten op zijn of haar niveau, en dit voor alle leeftijden. Ik hoop dat ze de nodige aandacht krijgen tijdens deze driedaagse!

Het festivalrecept voor de vrijdag -waarvan het verslag “nieuwe stijl” hieronder- is poepsimpel: barrier/poort open om 17u30, op het programma 4 bands, in de “tent” 3 bands en in de “roots”, 1 band: om 18u30, 1 Belgische als opener (THE CATSMOKES), daarna 2 Amerikaanse bands (CRYSTAL THOMAS ft. LUCA GIORDANO - RICK ESTRIN & THE NIGHTCATS) en rond 23u00, een Britse -zonder strijkers en achtergrondkoor- als afsluiter (STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL)…

Het zou tot 1928 duren vooraleer Averbode, zich als gehucht losmaakte van de gemeenten Testelt en Zichem. Uit het naburige Averbode opent vandaag THE CATSMOKES, een vierkoppige band met roots in genoemde plaats met abdijgemeenschap. Met hen trekt Varenwinkel de kaart van Country, Roots en Rockabilly. Toeval of niet, maar deze Catsmokes vieren dit jaar hun 20-jarig bestaan. Straffer nog, Gerrit Cuypers (zang, gitaar), Hans Van Zichem (gitaar), Jan Vermeulen (bas) en Robert Theys (drums) stonden al die jaren nog steeds samen op het podium. Daarom: Lang leve de Norbertijnen van Eiverbeu!

Vandaag slecht 1 band, die optreedt in de roots tent: CRYSTAL THOMAS ft. LUCA GIORDANO. Met deze dame, die in Shreveport / Louisiana verblijft en die grootgebracht werd met de blues van Jimmy Reed en Muddy Waters, krijgen we een nieuw talent op het podium. Na een leerschool in het kerkkoor maakte ze in Dallas als tromboniste even deel uit van de band van de legendarische soulzanger Johnnie Taylor (1934-2000), de man die de wereld verraste met zijn (enige) wereldhit “Disco Lady” (1976). Toen Taylor kwam te overlijden, bracht Crystal 15 jaar door aan de zijde van bandleider Floyd Grigsby (The 5GK Band). Daarna wou ze meer op eigen benen staan. Crystel debuteerde in 2016 en bracht eerst enkele albums in eigen beheer uit (waaronder ‘Drank of My Love’, 2018) en was te horen op ‘Texas Queens 5’ (2019), een album van de Japanse band Bloodest Saxophone. In 2018 tekende ze een contract bij Dialtone Records, wat de deuren naar Europa opende. ‘Now Dig This!’ was haar eerste solo release bij het label. Het is een album met enkel cover songs, dat ze opnam met o.a. toetsenist, wijlen Lucky Peterson (1964-2020), Chuck Rainey (bas), de Moeller Brothers (gitaar/drums), James Fenner op conga's en veteraan Chuck Rainey op basgitaar. Crystel Thomas wordt in Varenwinkel bijgestaan door de meesterlijke gitarist Luca Giordano, Victor Puertas (toetsen), Antoine Escalier (bas) en Pascal Delmas (drums).

We gaan met Varenwinkel terug in de tijd: 1) Naar 2005, wanneer op vrijdag, Little Charlie & The Nightcats openden. Rick Estrin stond toen op het podium als harpist, met de betreurde gitarist Charles “Little Charlie” Batty (1953-2020). 2) Naar 2010, wanneer op zondag, RICK ESTRIN & THE NIGHTCATS als afsluiter geprogrammeerd stonden. Naast Estrin, als frontman van zijn nachtpoezen, stonden Kid Andersen (gitaar), Lorenzo Farrel (toetsen) en drumsensatie Derrick ‘D’Mar’ aan zijn zijde. We beleefden toen samen de hoogconjunctuur van de harmonica blues. Anno 2022, staat Rick Estrin met The Nightcats voor de derde keer op het Varenwinkel-podium. Wie deed hen dat hier na? Naast zijn virtuositeit en capaciteit als zanger bezit deze Rick Estrin nog een gave als componist en wordt hij in de pers ook wel vergeleken met namen als Louis Jordan en Willie Dixon. Vele van zijn nummers werden gecoverd door artiesten als Rusry Zinn, Kid Ramos en Mark Hummel.

STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL zouden hier al op de affiche gestaan hebben, was er die alles verpestende Corona niet. Uitgesteld is niet afgesteld en dus sluiten ze dit jaar hier de vrijdagavond af. Deze Britse veteraan uitgebreid inleiden, hoeft m.i. niet meer, wanneer we denken aan nummers als “Sebastian” (‘The Human Menagerie’, 1973) en “Make Me Smile (Come Up and See Me)” (‘Velvet Goldmine’, 1975). Vandaag als einde, een flashback naar de seventies, die niet alleen bij de veteranen hier een smile zal boven halen. Steve Harley blijkt ook nu nog steeds genietbaar.

ROOTSTIME OPINION: Met hun roots in Eiverbeu, waren THE CATSMOKES een gepaste opener. CRYSTAL THOMAS imponeerde en RICK ESTRIN & THE NIGHTCATS deden voor de derde keer op (Ge)Varenwinkel hun stunt nog eens met grote klasse over. Wie zong er daarna, enthousiast glimlachend met STEVE HARLEY & COCKNEY REBEL -ook al verstond je er soms geen woord van- niet mee, als de onverslijtbare “Sebastian” door de tent zweefde? “Somebody called me Sebastian. Dance on my heart, laugh, swoop and dart, la-di-di-da, Now we all know you, yeah!...”. YES, they made the public smile!

Foto © Manon Houtackers

meer video's : VIDEO 1 - VIDEO 2 

 

meer video's : VIDEO 1