-->JOHN MARY GO ROUND @ BED ’N BLUES, HALEN – 18/10/22

“Soms is “trop” niet te veel!...”

Sinds eind 2016 is “John Mary Go Round” het soloproject van de Waalse muzikant Michel Brasseur die in Dinant, de pittoreske Naamse stad aan de citadel woont  , de stad die een misnoegde Antoine Joseph “Adolphe” Sax (1814-1894) in 1842 voor Parijs ruilde. Michel was 25 jaar lang de zanger/gitarist van Country Cooking. Toen hij een jaar geleden de band vriendschappelijk verliet, betekende dit ook het einde van deze roots band. Het idee van een one man band kwam bij Michel op tijdens een reis door het Amerikaanse zuiden: "Het was daar” (legt hij uit) “dat ik voor het eerst de kans kreeg om op een cigar box gitaar, een primitief instrument gemaakt door zwarte slaven, te spelen … Het reactie was, dat ik onmiddellijk op deze instrumenten op het podium moest spelen!". J-MGR debuteerde in 2018 in de studio met ‘Take a Ride’.

“Een resonator-cigarbox gitaar gebruikt een metalen resonator in plaats van het deksel van de doos om de snaargeluiden te versterken. Ze worden soms dobro-instrumenten genoemd, naar de uitvinders, de Dopyera Brothers…”

Brasseur’s live repertoire is voornamelijk gericht op roots en blues. Zijn optreden is voor de meesten van hen die opnieuw naar Rootstime’s Living Room trokken, waarschijnlijk een éérste kennismaking met de muzikant Michel Brasseur en met zijn verschillende handgemaakte snaarinstrumenten. Het werd een vervoerende reis doorheen zijn unieke blues universum, naar de wortels van het genre, de oevers van de Mississippi, die ook een beetje aan de Maas liggen.

Liefst drie gitaren (de voor mezelf meest in het oog springende, is de statige en blinkende dobro/resonatorgitaar) en drie erg verschillende cigarboxen staan er vanavond op en naast het podium, waaronder enkele bijzondere exemplaren zoals de oranje gekleurde (gemaakt van een kleppendeksel van een motorblok) en een met het kenteken van de staat Illinois, “Land of Lincoln”. Beide exemplaren die, wat later bleek, best aardig intrigerend klinken.

Zijn eerste set begon Michel op de oranje cigarbox met enkele nummers van zijn reeds genoemde album ‘Take a Ride’. Goed bij stem en spelend als een routiné maakte hij al direct indruk met de titelsong, “Old Friends”, “Six Billions Flowers” en het rustige “You’re Right’”. Verrassend was zijn bewerking van de Eurythmics’ hit “Sweet Dreams”, maar ook Michel’s nummers op resonatorgitaar en Gibson (“Baby What You Want Me to Do”) gingen er bij het enthousiaste publiek duidelijk als zoete broodjes in.

Na een korte pauze, die gezien het verder verloop van de show nodig was, vervolgde Michel met “Rollin’ & Tumblin’”, haalde hij dan Blind Lemon Jefferson in huis op “One Kind Favor” en maakte hij met ons een Robert Johnson-wandeling tijdens “Walking Blues”. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was, kwam er dan nog “de” verrassing. Wat de meesten niet wisten, was dat de Amerikaanse blues/rock zanger, gitarist en songwriter Sean Chambers, die momenteel bezig is met zijn European Tour, met zijn band deze week sliep in Freddy’s Bed & Blues in Halen. Chambers bracht sinds 1998 acht albums uit, waarvan de meest recente in 2018 en 2021: ‘Welcome to My Blues’ en ’That’s What I Am Talking About’. Hij was op onze uitnodiging ingegaan om enkele nummers met Michel te spelen. We konden ons al inbeelden wat een vuurwerk dat dit in de finale zou kunnen geven! Na het stemmen van de gitaren waren Michel (zang, gitaar), Sean Chambers (gitaar), Pat DeSalvo (bas) & Garnet Grimm (percussie) -beiden spelen al sinds 2009 in Savoy Brown, de band van de “Godfather of British Blues”, Kim Simmonds!- klaar om aan deze “encore-de luxe” te beginnen. Zij deden ons rechtstaan voor o.a. Elmore James’ “Dust My Broom”, “Crossroads”, Freddie King’s “Going Down” en Johnny Cash’s “Folsom Prison”. Hierbij konden ze rekenen op de onverwachte steun van Half Blind “Washboard” Willie (DC Snakebuster) die er heel veel zin in had én die zijn wasbord niet thuis gelaten had. Ja, soms is, als op een topavond als deze, teveel nog niet genoeg… 

Eric Schuurmans 

        HAGELAND BLUES & ROOTS NIGHT 25/03/2023 met o.a. JOHN-MARY GO ROUND