-->BIG DAVE TRIO @ CC MUZE, HEUSDEN-ZOLDER (move2blues) – 14/12/23

Met een neus voor kwaliteit wist Rootstime eerder dit jaar (in april) “BIG” DAVE RENIERS (toen samen met zanger/gitarist Shakedown Tim Ielegems) voor een Living Room Free Concert -het éérste met een “echte” blues harp!- naar Halen te halen. Big Dave -bij sommigen bekend van de Antwerpse Crossroads Connection- behoort al jaren bij de top van de mondharmonicaspelers in de Belgische blues scene. Dave blies op zijn dertiende al op de blues harp en is dat daarna blijven doen als lid van verschillende Belgische bands zoals o.a. The Dizzy Dave Band, The Electric Kings, The Elmore D. Band, 44Rave, Big Dave & Mean Disposition. Daarnaast speelde hij ook met o.a. The Keith Dunn Band, Little Village en het Blue Riot Combo.

Dave stond in 1997 (met ex-Electric King drummer, Willie Maze) in de studio om ‘Basse-Moûse Blues’, het debuut album van de Waalse professor Daniel Droixhe die onder zijn aka Elmore D ook blues muzikant is, te helpen opnemen. Later speelde Dave op bijna elk van Elmore D’s volgende producties. Big Dave maakte (met Mark “T” Thys, “Luke” Alexander, “RC” Stock en de al genoemde Willie Maze) ook deel uit van -wat door velen (nog altijd) wordt beschouwd als de beste Belgische bluesband van de laatste 20 jaar- The Electric Kings. Er was ook de samenwerking van Big Dave met zanger, dj en multi-instrumentalist Aldo Struyf (Millionaire, Mark Lanegan Band). Big Dave zong een track in op ‘Night of the Hunter’ (2015), het afscheidsalbum van Creature w/The Atom Brain, waarvan Struyf ook deel uitmaakte. Met Crayon Sun schakelde de samenwerking tussen Reniers/Struyf -te omschrijven als een interessante ontmoeting tussen psychedelica en blues- een versnelling hoger. Live wordt het duo bijgestaan worden door Tomas De Smet (King Dalton, Zita Swoon), Antoni Foscez (DVKES, Go March, Meuris) en Dave Hubrechts (The Grave Brothers).

In het MUZEcafé programmeerde move2blues deze maand, als afsluiter van 2023, het BIG DAVE TRIO. Naast Big Dave (harmonica, zang) maakten ook gitarist Bart Mulders (ze kennen elkaar van de Keith Dunn Band en Little Village) & drummer Frederik van den Berghe, hier in Heusden-Zolder, deel uit van het trio. Drummer Frederik Van den Berghe is hier voor sommigen misschien de “onbekende” in deze occasionele blues bijt. Ik merk echter op dat hij al samenwerkte met -als ik onder de “A” zoek- o.a. Arno en Admiral Freebee (Tom Van Laere). Het vaakst kan je Frederik achter de drums zien zitten van jazz of blues combo’s of (als je geluk hebt) als de Missy Sippy Alls Stars (Hookrock 2024!) optreden in de geweldige Gentse blues & roots club.

Samen brengen ze Chicago-styled-blues uit de fifties en sixties, van Big Bill Broonzy over Sonny Boy Williamson II tot Elmore James... om nu even niet het ganse alfabet te moeten opnoemen. Het klonk even onwennig om Big Dave, een man van ‘t Stad, na de rustige wat jazzy opener, de bindteksten in het Engels te horen doen, maar wat wil je?... Met nummers als “Sittin’ On Top of the World” van Walter Vinson en Lonnie Chatmon (twee kernleden van de Mississippi Sheiks) en de dixielandstandaard “Careless Love” demonstreerden Dave als harpist, maar zeker ook als zanger, naast Bart Mulders die zijn gitaar liet zingen en een minder opvallende Frederik Van den Berghe -wat drummers vaker zijn- hun muzikale kunnen. Met o.a. “Baby Please Don’t Go”, James Cotton’s “Hold Me In Your Arms” en “Got Love If You Want It” werd de eerste set verder -wat bleek uit de reacties van de ook niet alledaagse blues fans in het MUZEcafé- door de drie top muzikanten erg gevarieerd en met klasse afgewerkt.

Waar in de eerste set vooral de tragere nummers opvielen, was de tweede set door o.a. de uptempo nummers, een meer uitgeleefde set waarin het speelgenot van het trio méér voelbaar was. Of Urania, Clio of Thalia (drie van de negen muzen uit de Griekse mythologie die vanaf het 1ste verdiep toekeken) hier iets mee te maken hadden, laat ik voorlopig nog even in het midden. Wij onthielden van de setlist o.a. JL Hooker’s “Hard Hearted Woman”, “Mojo Hand” een nummer rond mojo, “Need My Baby” en Lazy Lester’s “Sugar Coated Love”. Dat er na Muddy’s “Rollin’ and Tumblin’” nog een “encore” volgde was ook vanavond een vanzelfsprekendheid, maar dat met “Early in the Morning” blues legende Sonny Boy Williamson I onze eigenBig Dave aan het dansen kreeg, dat niet! Wij genoten van dit trio en hopen dat we er in 2024 nog mogen bij zijn, om van nog méér blues samen met gelijkgezinden te kunnen genieten. Alvast, Prettige Feestdagen!

“Eind goed alles goed” geldt ook voor 2023 en voor de blues escapades van de uitgeweken move2blues-freaks. Het BIG DAVE TRIO deed met hun Chicago-styled-blues de wind van Windy City, Chicago doorheen het MUZEcafé waaien, waar het door de sfeer en gezelligheid warm aanvoelde…

Eric Schuurmans

Foto © Manon Houtackers 

Move2blues 2024 @ MUZEcafé Heusden-Zolder,
telkens om 21u (15€ vvk, 18€ kassa):

Do 11/01/2024: HARMONICA THROWDOWN: GREG IZOR, THOMAS TOUSSAINT & STEVEN TROCH (VS/NL/BE)
Do 08/02/2024: THE BLUESBONES (BE)
Woensdag 13/03/2024: SEAN “MACK” MCDONALD (VS/FR)
Do 11/04/2023: THE ÖZDEMIRS (DE)
Do 10/10/2024: RJ MISCHO (VS/FI)