-->BIG DADDY WILSON & THE GOOSEBUMPS BROS
@ HNITA JAZZ CLUB, HEIST-OP-DEN-BERG - 17/02/24

Adam “BIG DADDY” WILSON Blount is geheid nog altijd één van mijn favoriete soul/blueszangers! De nu 63-jarige gerespecteerde singer-songwriter, die van zichzelf zegt dat zijn (signature) zonnebril te maken heeft met zijn verlegen karakter, toerde al wereldwijd en treedt nog altijd op. Big Daddy Wilson is te horen op 15 -de meeste van zijn 9 solo-opnames zijn (vanaf 2009) uitgebracht door het Duitse label Ruf Records*- albums. Enkele nam hij op met gasten als o.a. de Duitse gitarist Wolfgang “Doc Fozz” Feld en de Nederlandse gitarist, zanger en liedjesschrijver Hans Theessink en enkele met een band: de Hongaarse Missippi Grave Diggers (‘Get On Your Knees and Pray’, 2004) én THE GOOSEBUMPS BROS. Big Daddy woont al bijna 30 jaar in Duitsland en toert opnieuw door Europa met zijn oude begeleidingsband The Goosebumps Bros. om hun album ‘PLAN B’ (2023) te promoten. En dat, dat  hebben die van de HNITA-HOEVE in  Heist-op-den-Berg ook geweten!

Wilson is als een “real country boy” geboren en getogen in Edenton, een klein en arm stadje in een van de Oostelijke Staten, North Carolina. Hij groeide vaderloos op bij zijn moeder en grootmoeder en werkte in tabak- en katoenplantages. Op zondagen zong hij als kind in de kerk, maar van ooit zanger worden was toen absoluut nog geen sprake. Op 16-jarige leeftijd tekende hij bij het leger en werd hij in Duitsland gestationeerd, daar vond hij enkele jaren later zijn vrouw. Trouwen was een reden om verlof te krijgen en (gezien heimwee-probleem) om terug te kunnen gaan naar zijn thuisland. Zijn moeder die ongerust was, stuurde hem na zes weken terug naar Duitsland, waar hij voor de eerste keer een blues optreden bijwoonde. Dit was de muziek die Wilson altijd al gemist had en zijn leven zou veranderen.

Wilson maakte deel uit van verschillende bands (The Real Deal, The Jan Fisher Bluesband en de genoemde, Mississippi Grave Diggers). Hij vormde ook een duo met genoemde gitarist Doc Fozz, met wie hij in 2004 het album ‘My Day Will Come’ uitbracht. Het duurde daarna niet lang voordat Wilson zijn eerste nummers begon te schrijven, soloalbums opnam en startte met toeren met een eigen band. Ondertussen ontving Wilson awards van de German Blues Scene en werd zijn 2017-album bekroond met de “Preis der Deutschen Schallplatenkritek”.

Op zijn album ‘Neckbone Stew’ (2017) verwees Wilson naar zijn roots die liggen in de Zuidelijke Staten waar ze een typische stew (stoofpot) met goed gekruid lekker vlees laten sudderen, die je doet watertanden. De opvolger  ‘Deep In My Soul’ (2019) was, zoals de titel insinueert, een album met veel Soul. De basis werd vastgelegd in Memphis met gitariste Laura Chavez en bassist Dave Smith. Met producer Jim Gaines kregen de nummers definitief vorm. De afwerking werd gedaan in de iconische Fame Studio’s in Muscle Shoals (Alabama), waar Etta James en Duane Allman al eerder hun zweet lieten. Na ‘Pay Day’ (2021), het album met Hans Theessink en ‘Hard Times Blues’ (2021) volgde er recent ‘Plan B’ (2023). Het is een album dat hij opnam met zijn “oude” begeleidingsband, The Goosebumps Bros.: Cesare “Big C” NOLLI (gitaar, zang, bvs), Paolo LEGRAMANDI (bas, bvs) & Nik TACCORI (drums, bvs).

In het zoveelste “full house” in de HNITA-Hoeve stonden er op de setlist van Big Daddy Wilson & TGB. -die hij vrij nauwgezet volgde- niet alleen vier nummers als promo voor ‘Plan B’, maar ook een selectie “klassiekers” uit 7 van van Big Daddy’s albums. De bluesman uit North Carolina met zijn warme soulvolle stem nam ons mee op een unieke muzikale reis, die vele nuances van zwarte muziek doorkruiste, variërend van roots tot blues via klassieke soul tot hedendaagse urban grooves…

Na Jan Ursi’s intro openden de drie van The Goosebumps Bros., na flink wat funky gebonk van drummer Taccori, de avond met “I Hate”,een nummer dat zanger/songwriter Cesare Nolli schreef voor hun debuutalbum ’21 Days’ (2023). Hun “Down in Mexico” van Jerry Leiber & Mike Stoller dreef op een warm Latino ritme, dat iedereen snel in de juiste stemming bracht. Met “Deep in My Soul” van het gelijknamig album uit 2019 opende Big Daddy zijn eerste set en gaf hij zichzelf al meteen bloot. Zijn boodschap was duidelijk: “Everything I do, is gonna be funky!...”. Er volgde dan een selectie uit ‘Plan B’: “Rise and Shine”, “Dance Little Momma” en “Relax and Let Go”. Het nummer over de dansende “little big momma” sprak, als je even mee wegdroomde, tot de verbeelding. Het laatste (hier zonder de inbreng van toetsenist Enzo Messina) is het sleutelnummer van ‘Plan B’ omdat het het thema van het album mooi samenvat. In de tweede set volgde er ook nog “Faith”. Dat de Bros. hier vanavond een belangrijke rol zouden gaan spelen werd duidelijk als ze op onverwachte momenten samen met coole vocale harmonieën de monden van velen deden open vallen.

“Texas Boogie”, een nummer dat je kan vinden op Big Daddy’s 2014-album ‘Live in Europe from Bremen to Paris’ is even de wat vreemde eend in de bijt, omdat het naast al het soulvolle, het meest bluesy nummer van de set is. Met in koor “Shake it big mama, boogie big mama…” en aanstekelige snedige blues gitaar werd dit een hoogtepunt. Er volgden dan “The City Streets” en “He Cares 4 Me” met respectievelijk een (autobiografisch) verhaal over plaatsen en mensen in Edenton -in de video is Big Daddy’s dochter, Lauren E. Banks, de hoofdrolspeelster en regisseur- die het leven van Big Daddy Wilson hebben gevormd. Het tweede, erg gospel getinte, is een nummer over zijn jeugd: “Second hand is, what they call me. Second hand and worn out clothes...” met in het middelpunt zijn moeder: “Miss Dorothy Lee, was my mother and she always, cared for me. She could’nt write na’ll , could hardly read. But she had Jesus, that`s all we need...”. Voor de pauze is er nog een derde nummer uit ‘Hard Time Blues’ (2021), de warme veelzeggende love song, “I Can’t Help But Love You”.

Met “7 Years” openden Big Daddy & TGB. de tweede set met funky grooves. Na “Faith” wordener met “I Know” en de uptempo singalong “Ain’t Got No Money” opnieuw twee nummers uit het succesvolle ‘Hard Time Blues’ album gegraaid. Met “Anna Mae” volgt er dan (op de setlist) een niet gepland  eerbetoon aan de huwelijksverjaardag van “ene” mysterieuze Anne Mae, een dame waarvoor de man in kwestie op de knieën ging. “Crazy World” is een nummer dat geen uitleg vroeg en “Love Is the Key”, de reguliere afsluiter, was er een (het enige) uit het ‘Love is the Key’ 2009-album. Tijdens dit uptempo nummer moeten alle mannen met de vingers knippen, gaat iedereen meezingen en maakt Big daddy al fluisterend duidelijk dat “all you need is love” de te roepen kreet is. Als “encores” koos Big Daddy voor “Baby Don’t Like” en “May Day”. Het eerste om na een lang uitbundig applaus de druk op de ketel te houden en het tweede voor nog een extra applaus voor The Goosebumps Bros. en om het soulvolle goed gevoel van de avond te verzekeren. Big Daddy: hij zong en overwon, om kippenvel van te krijgen!

“Waar BIG DADDY WILSON & THE GOOSEBUMPS BROS.  vanavond in de Hnita-Hoeve zeker in slaagden, is al de positiviteit die er in hun muziek zit en die van ‘PLAN B’ uit gaat op het publiek te laten overspringen, waardoor er met soulvolle blues een leuke tijd gegarandeerd wordt om kippenvel van te krijgen!...”

Eric Schuurmans

Setlist: The Goosebumps Bros: I Hate [Cesare Nolli] – Down in Mexico [Jerry Leiber – Mike Stoller] / Big Daddy Wilson: Deep in My Soul (3) – Rise and Shine (1) – Dance Little Momma (1) – Relax and Let Go (1) – Texas Boogie (5) – The City Streets (2) – He Cares 4 Me (2) – I Can’t Help But Love You (2) / 7 Years (4) – I Know (3) – Ain’t Got No Money (3) – Faith (1) – Crazy World (3) – Love Is the Key (7) / Baby Don’t Like (6) – May Day (8) | Uit: 1-Plan B, w/The Goosebumps Bros. (2023) – 2-Hard Time Blues (Instrumentals) (2021) – 3-Deep In My Soul (2019) – 4-Neckbone Stew (2017) – 5-Live In Europe - From Bremen to Paris (2014) – 6-Thumb a Ride, by Big Daddy Wilson Acoustic Trio (2011) | 7-Love is the Key (2009) – 8-My Day Will Come, w/Doc Fozz (2004)

Foto © Manon Houtackers